Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nobel Week Dialogue

Banner Noble Week Dialogue

Nobel Week Dialogue arrangeras den 9 december 2021, i år delvis digitalt. Årets tema "The City of the future" belyser olika aspekter av framtidens stad. Bli inspirerad av Nobelpristagare och världsledande experter när vi diskuterar hur vi kan skapa bättre städer för oss alla. Bland talarna finns Nobelpristagarna Jules Hoffman, Paul Romer, Brian Schmidt och Wole Soyinka.

FN förutspår att två tredjedelar av oss kommer att bo i städer 2050. För över hälften av mänskligheten kommer det egna hemmet att vara en del av en stad. Trots all stress som det urbana livet inbegriper och de nya hittills okända utmaningar som Covid-19-pandemin innebär, så ser den globala utvecklingen mot ökad stadsmiljö ut att fortsätta. 

Allt hänger ihop

Om vi misslyckas med att utveckla miljön i våra städer kommer merparten av mänskligheten att bli lidande. Så hur ser vi till att våra städer genomgår en positiv utveckling? Stadsbebyggelse innebär många sammanlänkade utmaningar. Alltifrån iögonfallande byggnadsmonument till utspridda slumområden, överdrivet välstånd såväl som ofattbar fattigdom, gröna oaser liksom laglösa utanförskapsområden.

Social rörlighet, hälsa, vatten, energi, bostäder, mobilitet, arbetstillfällen, mat, avkoppling, kultur, demokrati och klimat; allt hänger ihop. Ingen av dessa företeelser kan var och en för sig bli helt perfekta i en stadsmiljö, men samtliga kan förbättras.

Vi vill skapa engagemang

Nobel Week Dialogue 2021 kommer inte bara att utforska staden som fenomen utan även belysa möjliga framtidsvisioner för urbant liv.

Genom att sätta igång samtal kring stora globala frågor som påverkar vårt samhälle, vill vi med Nobel Week Dialogue inspirera till nyfikenhet, engagemang och ifrågasättande.

Läs mer och delta gratis på Nobel Week Dialogue 2021

Nobelpristagare bland talarna

Fem för ämnet relevanta Nobelpristagare kommer att medverka:

  • Frances Arnold, Nobelpriset i Kemi, 2018. Hon föddes i förorterna till Pittsburgh under en svår tid för stan och regionen och utvecklade ett stort intresse för energiteknik.
  • Paul Romer, Nobelpriset i Ekonomi, 2018. Grundare av NYU’s Marron Institute of Urban Management och av den Charter Cities initiative.
  • Jules A. Hoffman, Nobelpriset i Medicin, 2011. Han är immunologen som är involverad i kampen mot infektionsökningen i städer.
  • Brian Schmidt, Nobelpriset i Fysisk, 2011. Han förespråkar vetenskapens makt för klimatförändringar.
  • Wole Soyinka, Nobelpriset i Litteratur, 1986. Han undervisade på universitet bland annat i Lagos, en av de största städerna i världen. Hans verk och liv kommer att ge ett intressant perspektiv på ämnet.

Arrangörer

Nobel Week Dialogue organiseras av Nobel Media AB med stöd av Carlsberg foundation och Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur, och arrangeras i samarbete med Carl Bennet AB, Ericsson, Göteborgs Stad, Volvo Group och Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen är medarrangör för tionde gången.

Anders Carlberg

Avdelningschef FoUU
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Astrid Burhöi

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-12-03 09:12