Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt

Tisdagen den 19 september avgjordes årets upplaga av White Guide Junior i Eriksbergshallen i Göteborg. Totalt delades det ut pris i 13 kategorier under ledning av konferenciererna Tina Nordström och Lisa Lemke. Skolmatsakademin passade på att ställa några snabba frågor till två av de nominerade lagen i kategorin Årets skolrestaurang: Ellen Keyskolan i Hisings Backa samt Brottkärrsskolan i Askim.

Borås Stad, Vänersborgs kommun och Tranemo kommun är bara några av de kommuner inom Skolmatsakademin som tagit kompetensförsörjningsfrågorna i egna händer genom Validering kock Västra Götaland.

Den 23 oktober börjar Elsa Fries som ny verksamhetsledare för Skolmatsakademin. Elsa är utbildad kock och kostekonom. Hon har arbetat som projektledare, matskribent, bloggare, KRAV-ambassadör, talesperson i tankesmedjan Dyrare mat, nu! samt mat- och klimatstrateg i Örebro kommun. Närmast kommer hon från en tjänst som förebyggande avfallscoach på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad.

Kan måltiderna i vård, skola och omsorg verkligen bidra till att förändra samhället? Ja, det kan de!

Inköpen av ekologisk mat i landets kommuner fortsätter att öka. Enligt DKAB Service AB:s halvårsrapport har inköpen ökat med 7,2 procent sedan juni 2016. Bäst i klassen är förskolan där hela 44 procent av maten är ekologisk, medan äldreomsorgen har minst, 26 procent. Genomsnittet för hela landet är 34,3 procent ekologiska inköp.

Att låta personalen servera maten istället för att låta eleverna själva lassa på, leder till mindre matsvinn. I varje fall enligt det projekt som nu pågår på Hulebäcksgymnasiet. Tillsammans med vågar, där eleverna tydligt kan se hur mycket mat de kastar efter lunchen, har skolan lyckats halvera svinnet.

Upp till bevis! SkolmatsGastro 2018 närmar sig – tävlingen där ni visar era kunskaper genom att skicka era bästa recept för oss. Förstapriset? En oförglömlig gastronomisk inspirationsresa i Europa.

Möter du matgäster med särskilda behov? Då är du välkommen till en dag med föreläsningar kring temat måltiden och neuropsykiatriska diagnoser. Tid: tisdag 28 november kl. 9.30 – 15.00. Plats: Bohusläns museum, Uddevalla.

Ta del av höstens spännande serie i 12 delar! Varje fredag, med start 25 augusti, kommer vi att servera en ny bordsryttare att duka fram i skolrestaurangen måndagen därpå.

Landsbygdsnätverket startar nu projektet MATtanken – en ny digital mötesplats för alla som jobbar med offentliga måltider i Sverige. MATtanken ska bli ett dynamiskt forum för erfarenhetsutbyten, nya samarbeten och handla om mycket mer än maten på tallriken. Är du sugen på att driva projektet framåt som antingen projektledare eller kommunikatör?

Kommunerna i Västra Götaland hamnade i genomsnitt på 32 % ekologiska livsmedel under inköpsåret 2016. Inte långt under riksgenomsnittet som var 33 %. Bland kommunerna i Västra Götaland hade Göteborg högst andel ekologiska livsmedel med 47 % vilket kvalificerar dem till en 10:e plats i årets liga. Högst upp på pallen står dock Vellinge kommun i Skåne som nådde hela 80 % ekologiskt!

Kalender

04
okt

Måltidskvalitet - Service, värdskap och måltidsmiljö

Starttid:
Sluttid:
Plats: Lilla salen, Frölunda Kulturhus
Ort: Göteborg
27
okt

Yrkesbedömarutbildning - Validering Kock

Starttid:
Sluttid:
Plats: Svenskt Näringsliv
Ort: Göteborg
01
nov

Grönt & Skönt - Vegetarisk matlagning och smaksättning

Starttid:
Sluttid:
Plats: Karlbergsgymnasiet
Ort: Åmål
bild-476421005818585_1316242341836443
Jämställdhet Idag tar vi det för självklart att kvinnor är lika mycket värda som män. Eller? I Riksdagen sitter 43,6 procent kvinnor och 56,4 procent män. Livslönen för manliga akademiker är i genomsnitt 16 procent högre än för kvinnliga. På många håll i världen är skillnaderna mycket större. Läs nyhetsbrevet och ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Jämställdhet” och sätt fart på diskussionen kring hur och varför vi bör sträva mot en jämställd värld.
Måltid Sverige
RT @MaltidSverige: Söker du en extra spännande höst? Landsbygdsnätverket startar nu projektet MATtanken – en ny digital mötesplats... https…
Miljö
RT @vgrmiljo: Skolmatsakademin söker verksamhetsledare - ansök senast 13 augusti!https://t.co/Wae7KOV6Uy
Måltiden
RT @Maltiden: Projektledare och kommunikatör till MATtanken sökes! - Måltidsbloggen Två jobb med fokus på offentliga måltider😀 https://t.co…
Har ni upptäckt Tapaspodden än? Skolmatsaksdemin gör poddpremiär i podcasten som handlar om barns hälsa, måltider och offentlig gastronomi! Kanske kan just avsnitt 9 intressera er? Cecilia Blidö som leder samtalet frågar ut Ulrika på Skolmatsakademin om nätverket, framtidsdrömmar, skolmåltidernas utmaningar, framtida samarbetspartners (vi håller tummarna för Zlatan! 😉) och vad föräldrarna egentligen kan göra? Ni hittar den på www.tapaspodden.se 👋🎙📻 #skolmat #skolmatsakademin #offentligsmak