Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt

Måltid Sverige i samarbete med Skolmatsakademin, Arbetsförmedlingen, Västra Götalandsregionen och Validering Väst bjuder in till informationsmöte om Future Kitchen 2018. Genom Future Kitchen vill vi attrahera morgondagens medarbetare tidigt genom praktikplatser i kök för nyanlända i kombination med språkträning och personligt handledarskap!

På Munkedals utvecklingscenter i Dingle odlas det mesta som hör den svenska köksträdgården till. Bara för någon tid sedan fanns här bönor, ärtor, squash, persiljerot, brysselkål, grönkål, svartkol, black magic och chilifrukter. Idag står det 5000 kvadratmeter stora fältet delvis i träda även om majs, rotfrukter, krondill och ringblommor fortfarande står i blom.

Varje dag tillagas 500 000 mål mat i offentliga kök i Västra Götaland, varav 340 000 i förskolor och skolor. Men få av råvarorna som används är regionalt producerade. För att främja den långsiktigt hållbara livsmedelsförsörjningen strävar Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen med flera efter en ökad produktion och konsumtion av lokalt producerad mat. Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland, arbetar för att underlätta den offentliga upphandlingen av lokalproducerad mat.

Borås Stad, Vänersborgs kommun och Tranemo kommun är bara några av de kommuner inom Skolmatsakademin som tagit kompetensförsörjningsfrågorna i egna händer genom Validering kock Västra Götaland.

12 september anordnade Bollebygdskolan Framtidsdagen, den första i ordningen.

Upp till bevis! SkolmatsGastro 2018 närmar sig – tävlingen där ni visar era kunskaper genom att skicka era bästa recept för oss. Förstapriset? En oförglömlig gastronomisk inspirationsresa i Europa.

När det vankas mellanmål på Dalsjögårdens förskola utanför Borås växer små konstverk fram.

Vad får passagerarna på Finnairs långflygningar till Singapore, Chongqing, Hongkong och New York äta? Svar: Skolmat!

Den 31 oktober är det återigen Måltidens Mervärde i Vara, denna uppskattade inspirationsdag för måltidspersonal.

Ta chansen att träffa Upphandlingsmyndigheten och ställ dina frågor. Diskutera användningen av olika kriterier vid en livsmedelsupphandling tillsammans med kollegor och upphandlingsmyndigheten.

Den 23 oktober börjar Elsa Fries som ny verksamhetsledare för Skolmatsakademin. Elsa är utbildad kock och kostekonom. Hon har arbetat som projektledare, matskribent, bloggare, KRAV-ambassadör, talesperson i tankesmedjan Dyrare mat, nu! samt mat- och klimatstrateg i Örebro kommun. Närmast kommer hon från en tjänst som förebyggande avfallscoach på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad.

bild-476421005818585_1365675183559825
Hav och marina resurser Haven betyder mycket mer för oss människor än de flesta kan ana. Haven binder stora mängder koldioxid samtidigt som de producerar cirka 80 procent av syret vi andas. Till detta kommer all mat vi får från haven. Läs nyhetsbrevet och ladda ner bordsryttaren med det globala målet ”Hav och marina resurser” för en diskussion kring hur vi kan skydda haven från mänsklig påverkan. I framtiden kommer de att vara en ännu viktigare resurs för oss människor.
Anna och Christina från GBG stad inspirerar med grön och skön stad och minskat matsvinn på… https://t.co/OYZVsGmNwF
Nu är vi på plats! Kom och besök vår monter på #måltidsdag2017 https://t.co/D1QD6EpoRY
Lugnet före stormen inför vår utställning på #måltidsdag2017. Ses vi där? https://t.co/Wfqwuf7bFG
Anna och Christina från GBG stad inspirerar med grön och skön stad och minskat matsvinn på #måltidsdag2017 Heja!