Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt - Maj

Kock-Sandra och Förskollärar-Cecilia på Tallgårdens förskola i Härryda kommun gjorde nyligen en studieresa till grannlandet Finland. Resan gjordes på temat folkhälsa, övervikt och goda matvanor. Vad gjorde Cecilia och Sandra egentligen i Finland? Varför åkte de dit? Och äter alla finnar finska pinnar? Tallgårdens dreamteam rapporterar.

Att maten som serveras i våra offentligt finansierade restauranger ska vara av god kvalitet är idag en självklarhet. God kvalitet kan innebära att man vet var maten kommer ifrån och kan spåra den tillbaka till bonden eller bondgården, något som inte alltid är helt lätt idag. Kan en lösning vara att helt enkelt odla maten själv? Läs mer om Munkedals kommun som testar egenuttag av grönsaker.

Kan offentliga måltider verkligen bidra till att förändra samhället? Ja, det kan de! I år är temat för Livsmedelsverkets måltidsdagar offentliga måltider som spjutspets för ett hållbart och jämlikt samhälle.

Orust kommun är bäst i länet på att servera mat lagad på svenska råvaror i sina offentliga restauranger. Kommunen är dessutom i topp då det gäller andel ekologisk mat. Detta enligt en kartläggning över inköpta råvaror 2016 gjord av Länsstyrelsen

Har du hört talas om Tapaspodden? Podcasten om barns hälsa, måltider och offentlig gastronomi. Podden gästas av intressanta personer verksamma på ett eller annat sätt inom de offentliga måltiderna och värd för programmet är kostvetare Cecilia Blidö. Tillsammans för dom de viktiga samtalen! Lyssna på avsnittet som handlar om Skolmatsakademin!

Visste du att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor delar ut bidrag till till landets kommuner för att ordna sommarlovsaktiviteter för barn varje år? Ett exempel på en sådan aktivitet skulle kunna vara att anordna ett kock-kollo under sommarlovet. Läs mer om möjligheterna.

bild-476421005818585_1204170516376960
FREDAGS CHALLENGE! På Centralskolan i Falköping är inga av kockarna "tråkiga mattanter" och bevisar det genom att bjuda in eleverna på fredags challenge! Äta mums-mums med bakbundna händer, springa snitslad bana med en gurka mellan knäna eller spotta grodor... Och matgästerna älskar det! Gör ni eller era "mattanter" något oväntat tillsammans med eleverna?
Växer potatis på träd? Frågar du en 3e-klassare idag kan man få lite varierande svar. Bra initiativ med matrunda: https://t.co/52TWlJ5jOC
Har ni upptäckt Tapaspodden än? Skolmatsaksdemin gör poddpremiär i podcasten som handlar om barns hälsa, måltider och offentlig gastronomi! Kanske kan just avsnitt 9 intressera er? Cecilia Blidö som leder samtalet frågar ut Ulrika på Skolmatsakademin om nätverket, framtidsdrömmar, skolmåltidernas utmaningar, framtida samarbetspartners (vi håller tummarna för Zlatan! 😉) och vad föräldrarna egentligen kan göra? Ni hittar den på www.tapaspodden.se 👋🎙📻 #skolmat #skolmatsakademin #offentligsmak