MIK-veckan 43

Dekorativ bild. Ett collage med en mikrofon och en jordglob. Det står MIK Vecka 43 i en röd bubbla.

I Västra Götaland finns det möjlighet att delta på flera aktiviteter under den Globala MIK-veckan. Här nedan följer en kalender med ett axplock av händelser under veckan.

Återigen kraftsamlar många aktörer under MIK-veckan 43 som är ett initiativ från Unesco, och också något som Europakommissionen uppmärksammar.

Kalender vecka 43

 

Måndag 23 oktober
// 9.00-12.00
Vad: MIK och AI, en halvdag om AI och dess utmaningar. Talare är Kristina Alexandersson, Internststiftelsen pratar om hur de kulturella uttryck som sprids på internet, Carl Heath från RISE, talar om förändrade medielanskapet och Karin Grönvall, KB om bibliotekens roll i ett förändrat samhälle. Kostnadsfritt.
Plats: Navet, Mediapoolen i Borås (eller digitalt).

Anmälan


Onsdag 25 oktober
// 8.30-10.00
Målgruppen är nätverket IT och digital folkbildning VGR. Den här gången har vi bjudit in Per Axbom för att föreläsa och ge oss perspektiv på den samtida debatten om AI och digitalisering. Per är utbildare och rådgivare inom digital etik, och bland annat författare till boken ”Digital omtanke”.
Är du inte medlem i nätverket men vill gå med, hör av dig till orjan.hellstrom@vgregion.se

Anmälan

Onsdag 25 oktober
// 10.00-12.30
Vad: Tala liv, tala film, samtal och filmvisning för seniorer. Visning av kortfilmer och filmsamtal utifrån samtalsmetoden Tala film- tala liv. Kostnadsfritt.
Plats: Hagabion, Linnégatan 21, Göteborg

Mer information

Onsdag 25 oktober
// 15.00
Vad: The Pixel Factory Tour mellan 23-29 okt- fler platser och tider i regionen får besök
Workshop för ungdomar alla får testa på att skapa AI-bilder och fejkade videos. Den öppna workshopen fokuserar på mekanismerna bakom falska nyheter och vikten av källtillit och källkritik.
Plats: Kungsbacka, kulturhuset Fyren
Kontakt: hej@mikbiblioteket.se

 

Torsdag 26 oktober
// 9.00–10.30
Digitalt seminarium om MIK för organisationer, kommuner eller andra som vill utveckla MIK-området. Fem korta anförande som ger en
baskunskap om MIK. Kostnadsfritt.
Plats: Digitalt

Anmälan


Torsdag 26 oktober
// 9.00–11.40
Vad: Frukostträff för filmpedagoger; Att leda filmsamtal med unga
Arbetar du som filmpedagog och vill komma i gång med filmsamtal som en del av ditt pedagogiska arbete med unga? ”Tala film - tala liv” främjar ett fördjupat samtal där var och en delar med sig av de tankar och känslor som filmen väcker. Filmkunnighet är en del av MIK-begreppet.

Anmälan

 

Fredag 27 oktober
Vad:
 Game-jam ”Tidernas Göteborg Halloween” I detta game jam bygger vi spel med inspiration av historisk bild, text och film runt Avenyn och Götaplatsen.
Plats: Glashuset, Valand, Chalmersgatan 4

Anmälan

 

Lördag 28 oktober
// 11.00-12.30
Vad: Kaffe & lördagsbio, ”And the king said What a fantastic machine”
MRF - Filmfestival för mänskliga rättigheter visar den bioaktuella filmen som ställer frågan om vad händer med världen när alla är upptagna med att fånga den på bild? Och hur används kameran genom tiderna och hur påverkar detta vårt beteende och i förlängningen hela samhället? Kostnadsfritt, men föranmälan garanterar plats.
Plats: Hörsalen, Bohusläns museum.
Kontakt: Bohusläns museum reception telefon 0522-656501

Lördag 28 oktober
Vad: Game-jam ”Tidernas Göteborg Halloween”. Fortsättning från fredagens game jam.
Plats: Glashuset, Valand, Chalmersgatan 4

Anmälan 


Söndag 29 oktober
Vad: Prisutdelning Game-jam ”Tidernas Göteborg Halloween”. En jury kommer bedöma alla spel och utse en favorit ibland bidragen och en vinnare får ett fint pris.
Plats: Glashuset, Valand, Chalmersgatan 4

Anmälan