Regional kunskapsstyrning

Alla Sveriges regioner skapar, med stöd av Sveriges kommuner och regioner (SKR), ett gemensamt system för att styra kunskap. Målet är att vårdpersonal ska få ett bättre kunskapsstöd vid behandlingar, att patienter upplever en ökad kvalitet och att vården ska bli mer jämlik.
Det nya med arbetssättet innebär att mer kunskapsunderlag tas fram gemensamt på nationell nivå så att ett större fokus regionalt kan läggas på implementering och förbättringsarbete.
I Västra Götalandsregionen (VGR) har 25 regionala programområden och ett primärvårdsråd bildats. Dessa programområden ansvarar för processteam runt specifika diagnoser. De regionala teamen kopplas till lokalt processarbete i vårdverksamheten. Samverkan sker även på sjukvårdsregional nivå (med Region Halland) samt med kommunerna i Västra Götaland via VästKom.
Regionala programområdesdagar
Möten för medarbetare i den regionala kunskapsstyrningen hålls cirka sex gånger per år. En gång per termin bjuds hälso- och sjukvårdsdirektören, förvaltningsledningen samt politiker från hälso- och sjukvårdsstyrelsen in.
På grund av covid-pandemin hålls dessa möten digitalt, tills vidare.
Möten 2022
27/1 Digitalt möte - Inställt
31/3, 9:00 - 12:00 - Digitalt möte
Återkommer med fler tider för året
Regional modell för kunskapsstyrning
VGR:s modell för arbetet speglar det nationella systemet. Läs mer om modellens komponenter och hur de samspelar med varandra:
Regionala programområden och primärvårdsrådet
Regionala programområden och primärvårdsrådet
De regionala programområdena och primärvårdsrådet ska:
- se till att nationella kunskapsunderlag tas omhand och genom ett gemensamt lärande omsätts i regionala processer. Lokal och regional kunskap ska även förmedlas till det nationella programområdet.
- leda de regionala processteamen för att säkerställa processernas patientupplevda och medicinska kvalitet samt effektivitet.
Lista på Regionala programområden och råd
Verksamhetsplaner 2021/2022
Sammanställt huvuddragen i de regionala programområdenas verksamhets- och handlingsplaner för 2021/2022.
Avsikten är att ge en översiktlig bild av planerade insatser inom regional kunskapsstyrning i syfte att underlätta förvaltningarnas/verksamheters planering inför 2022.
Länk till sammanställning av verksamhetsplaner 2021/2022
Uppdragsbeskrivning regionalt programområde
Västra sjukvårdsregionen (VGR och Region Halland) har nationellt värdskap för dessa områden:
- Mag- och tarmsjukdomar
- Lung- och allergisjukdomar
- Kirurgi och plastikkirurgi
- Rörelseorganens sjukdomar
- Psykisk hälsa
Värdskapet innebär att förse det nationella programområdet med ordförande, processledare, kompetens och utvecklingskraft.
Regionala processteam
De regionala processteamens uppdrag är att:
- ta fram regionala tillämpningar av kunskapsunderlag och beslutsstöd samt genom gemensamt lärande överföra dessa till det lokala processarbetet
- hämta in, sammanställa och utvärdera kunskap och erfarenheter från det lokala processarbetet och förmedla dessa till det regionala programområdet
- rapportera måluppfyllelse och avvikelser till det regionala programområdet
Alla processteam är kopplade till ett programområde eller primärvårdsrådet. Information om processteamen finns under respektive programområdes sida.
Uppdragsbeskrivning regionalt processteam
Regionala stödfunktioner
Stödfunktionerna har spetskompetenser som de regionala programområdena behöver. Stödet finns även för de regionala processteamen samt det lokala processarbetet.
Stödfunktionerna utgår från Koncernkontoret och är dessa:
- Uppföljning och analys
- Medicinsk redaktion
- Läkemedel/medicinteknik
- Förbättring och utveckling
- Forskning och Life Science
- FVM (Framtidens vårdinformationsmiljö) och digitalisering
- Ekonomi
- Kommunikation
- Patientsäkerhet
Regional samordning
Samordning av kunskapsstyrningen sköts av RESAK (regional samordning av kunskapsstyrning). RESAK utgörs av deltagare med olika kompetens från enhet kvalitetsdriven verksamhetsutveckling på Koncernkontoret.