Föräldraskapsstödjande insats

Föräldraskapsstödjande insatser, enskilt eller i grupp

Barns hälsa är beroende av emotionell, kognitiv och social utveckling samt hur det sociala nätverket runt barnet fungerar. Detta kräver en komplexitet i den behandlande insatsen runt barnet i form av föräldraskapsstöd.

Föräldraskapsstöd definieras som en aktivitet som ger föräldrar kunskap om barns hälsa, emotionella, kognitiva samt sociala utveckling och stärker föräldrars sociala nätverk. Ett föräldraskapsstödsprogram utgörs av en intervention med en tydlig programteori.

Föräldraskapsstöd har ett standardiserat, manualbaserat innehåll, baserat på teoretiska utgångspunkter som till exempel anknytningsteori eller social inlärningsteori och en terapeutisk grund som exempelvis kognitiv beteendeterapi.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd listar en rad standardiserade och manualbaserade föräldraskapsstöd på sin hemsida. Inget av dessa riktar sig dock specifikt till behandling eller insats vid ohälsosamma levnadsvanor eller ohälsosam viktutveckling men flera kan fungera utifrån olika utmaningar familjerna befinner sig i och den kontext som en teambaserad och personcentrerad behandling omfattar.

Enligt forskning behöver insats vid ohälsosamma levnadsvanor och/eller ohälsosam vikt även omfatta kvalificerad rådgivning för att stärka hälsosamma kost- och levnadsvanor med fokus på ökad hälsolitteracitet. Föräldrastödet behöver dessutom innefatta viktiga komponenter om hur man kommunicerar med barn om övervikt och obesitas och med andra i barnets omgivning (förskola, mor- och farföräldrar etc.).

I nuläget finns endast ett specifikt manualbaserat föräldraskapsstöd för behandling vid övervikt och obesitas vilket är föräldrastödsprogrammet Mer och Mindre (MoM) som utvecklats av Karolinska institutet. Programmet riktar sig i första hand till barn 2–6 år med övervikt och obesitas och har för avsikt att ge föräldrar möjlighet att hitta lösningar på vardagsproblem samt få stöd i arbetet mot en hälsosammare livsstil. Behandlingen ges företrädelsevis i grupp och föräldragrupper inom MoM träffas 10 gånger, en gång i veckan under ca 90 minuter och leds av två utbildade gruppledare från teamet. En viktig komponent för programmets behandlingseffekt är kontinuerligt stöd till gruppledarna i form av professionell handledning.