Kost

Hälsosamma kostvanor har en avgörande betydelse för barns utveckling, tillväxt och hälsa vidare i livet. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom kan minska dramatiskt om man äter mycket frukt och grönsaker, fisk och fullkorn samt väljer bra fetter. Upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas genom goda matvanor, fysisk aktivitet och att hålla en normalvikt. År 2010 klassade WHO matvanor som Sveriges största riskfaktor för förlorade levnadsår.

Föräldrarna har huvudrollen

Det är föräldrarna som har huvudrollen när det gäller det enskilda barnets matvanor. Det är de som ansvarar för att barnet erbjuds bra och näringsriktig mat, så, att det kan växa och utvecklas optimalt. Det är också föräldrarna som bidrar till att forma barnets framtida matvanor. Under graviditet och småbarnsåren blir många föräldrar mer uppmärksamma även på sina egna matvanor och är mer öppna för förändring.

Barnets vidare nätverk

Att uppmuntra och skapa förutsättningar för en hälsosam livsstil i tidig ålder är dock ett arbete som behöver ske på alla samhällsnivåer. Det är därför viktigt att samverkan kan ske mellan olika arenor som hem, förskola, skola, föreningsliv och kommun.

Livsmedelsverket - Barn och ungdomar

Vårdguiden 1177 - Barn och föräldrar

Allmänna kostråd

Energirestriktion hos barn och ungdomar ställer stora krav på näringstät kost. Energibehovet är individuellt och individanpassade kostråd bör alltid följas upp med regelbundna kontroller för att säkerställa rätt näringsintag, viktstabilitet eller viktnedgång. Det övergripande målet är att skapa kostvanor som bidrar till optimal hälsa, utveckling och tillväxt. Målsättningen för barn som fortfarande växer är ett energiintag som gör att de står still i vikt. För de som har vuxit klart är målsättningen att gå ner i vikt.
Forskning visar att de som äter mycket fiberrika livsmedel som fullkorn, grönsaker, baljväxter, frukt, bär, och nötter har lättare att hålla vikten. Att äta mycket av mat baserat på siktat mjöl som används i vitt bröd och vanlig pasta samt sockerrika livsmedel och drycker, och kött är förknippat med viktuppgång. En förklaring kan vara att en kost baserad på naturligt fiberrika vegetabilier generellt innehåller mindre energi jämfört med en kost rik på kött och livsmedel med mycket fett och socker.De allmänna råden nedan kan med fördel diskuteras med familjerna.
  • Ät regelbundet. Genom att äta tre huvudmåltider (frukost, lunch, middag/kvällsmål) samt eventuellt 1–2 mellanmål är det lättare att äta lagom vid varje måltid.
  • Ät grönsaker och frukt varje dag. Det bidrar till större volym och bättre mättnad
  • Lägg upp maten, en portion, enligt Tallriksmodellen.
  • Ät och drick mindre av sötsaker och snabbmat. Godis och snacks, bakverk och choklad, glass och sockersötade drycker samt snabbmat innehåller mycket energi men lite av andra viktiga näringsämnen.
  • Drick vatten eller annan energifri dryck. Man håller lättare vikten om man väljer drycker som inte innehåller energi (socker). På livsmedelsverkets hemsida finns mer information om hälsosam mat samt pedagogiskt material som underlättar vid arbetet med att förbättra matvanor. 

Material och länkar

Det finns bra material för dig inom Västra götalandsregionen som vill arbeta mer med hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser inom kost och matvanor.
 

Material och länkar

Skolmatsakademin

Skolmatsakademin är sedan 2006 ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till verksamma inom skola och skolrestaurang. Syftet är att förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Familjecentralens matkasse

Här finns veckomenyer och inköpslistor som passar hela familjen, samt recept på mellanmål, utflyktsmat, kalasmat och barnmat för de minsta.