Regionstyrelsen 22 april 2025
Ärenden till regionfullmäktige
1. Avgiftsfri vaccination mot HPV för personer oavsett kön upp till 26 år
Folkhälsomyndigheten rekommenderade i december 2024 att HPV-vaccination ska vara gratis för alla upp till 26 år som inte tidigare vaccinerats, för att minska HPV-orsakad cancer. Särskilt prioriteras män som har sex med män, transpersoner och personer med hiv.
Regionstyrelsen beslutar att Västra Götalandsregionens personal som ingår i målgruppen för projektet att utrota livmoderhalscancer får möjlighet att vaccinera sig mot HPV under arbetstid, fram till och med den 30 juni 2025. Det gäller med andra ord kvinnor födda 94-99. Beslutet fattades efter ett yrkande från Rödgrön ledning. Det är regionstyrelsen som finansierar beslutet.
Övriga delar av ärendet går vidare till regionfullmäktige för slutligt beslut.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige beslutar att införa avgiftsfri vaccination med två doser HPV-vaccin med 12 månaders mellanrum, som erbjuds personer till och med 26 års ålder, oavsett kön, som är folkbokförda i Västra Götaland.
- Regionfullmäktige beslutar att införa avgiftsfri vaccination med tre doser HPV-vaccin, som erbjuds personer till och med 26 års ålder med nedsatt immunförsvar (efter individuell läkarbedömning) samt personer som lever med hiv, oavsett behandling, som är folkbokförda i Västra Götaland.
- Avgiftsfriheten gäller från och med 1 januari 2026.
- Behovet av finansiering av 122 miljoner kronor 2026–2027 för catch-up vaccination och därefter 6,8 miljoner kronor årligen för avgiftsfri vaccination mot HPV överlämnas till de politiska partierna att beakta i budgetarbetet.
- Regionfullmäktige beslutar att i det fall att personer som har tagit första dosen men blivit äldre än 26 år när den andra eller tredje dosen ska tas erbjuds även dessa personer efterföljande doser HPV-vaccin under förutsättning att de är folkbokförda i Västra Götaland.
Regionstyrelsen beslutar för egen del:
- Att Västra Götalandsregionens personal som ingår i målgruppen för projektet att utrota livmoderhalscancer får möjlighet att vaccinera sig mot HPV under arbetstid fram till och med 2025-06-30.
- Att beslutet finansieras av regionstyrelsen.
2. Motionsbalans och redovisning av bifallna motioner
Enligt kommunallagen ska motioner som inte är beredda inom ett år från när de anmäldes till regionfullmäktige anmälas. Sedan förre redovisningen den 8 april 2025 har två motioner lämnats in och tre motioner har bifallits. Totalt är 25 motioner under beredning. Inga motioner har passerat ett år och inga bifallna motioner har redovisats.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Motionsbalansen läggs till handlingarna.
3. Yttrande över motion av Maria Lindgren (SD) om att stärka första linjens vård för barn och unga
Maria Lindgren (SD) har föreslagit att Västra Götalandsregionen startar ett mobilt psykiatriskt team som ska hjälpa barn i skolan utan remiss. Hon vill att projektet ska pågå i tre år och att det ska finansieras med statliga eller EU-medel. Projektet ska utvärderas efter tre år.
Koncernkontorets bedömning är att förslaget ska avslås eftersom det inte stämmer med Socialstyrelsens mål för vård av psykisk ohälsa. De menar att vården ska organiseras stegvis och att det redan finns nationella riktlinjer för ADHD och autism som betonar tidiga insatser i skolan och primärvården.
Det pågår också arbete för att förbättra vården för barn och unga med psykisk ohälsa, varför Västra Götalandsregionen bör vänta med fler liknande uppdrag.
Beslut:
- Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen.
Sverigedemokraterna reserverar sig mot beslutet.
4. Yttrande över motion av Håkan Lösnitz (SD) med flera om inför avgiftsfri vaccination mot TBE för barn och unga
Håkan Lösnitz (SD), Johan Sösaeter Johansson (SD), Krista Femrell (SD), Lena Camp (SD), Greger Plannthin (SD), Inga-Maj Krüger (SD) och Sandra Gimdal Bäckman (SD) har föreslagit att avgiftsfri grundvaccination mot TBE införs i Västra Götalandsregionen för barn och unga (3–18 år) den 1 januari 2026.
Koncernkontoret bedömer att förslaget är svårt att genomföra samt innebär hög risk för undanträngningseffekter – både finansiellt och när det gäller var vaccination kan erbjudas. När det gäller finansieringen bedömer koncernkontoret att kostnaderna om cirka 140 miljoner kronor skulle riskera att få undanträngningseffekter på andra prioriterade vaccinationer.
Koncernkontorets sammanvägda bedömning är att motionen bör avslås. Vid ett beslut om att införa avgiftsfri vaccination oavsett åldersgrupp behöver medel tillskjutas i ordinarie budgetprocess, och frågorna om genomförande samt utförare av vaccinationerna behöver beredas ytterligare.
Beslut:
- Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen.
Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.
5. Yttrande över motion av Jacob Brandelius (SD) med flera om att utreda förutsättningar för persontrafik på Dal-Västra Värmlands Järnväg (DVVJ)
Jacob Brandelius (SD), Ove Kaye (SD) och Inga-Maj Krüger (SD) har föreslagit att utreda möjligheten för persontrafik på Dal-Västra Värmlands Järnväg (DVVJ) och att reparera broar på sträckan Billingsfors-Bengtsfors. De vill också ha en långsiktig finansierings- och underhållningsplan för hela sträckan Mellerud-Bengtsfors.
DVVJ ägs av Bengtsfors och Melleruds kommuner, och Trafikverket äger järnvägen. Sträckan Billingsfors-Bengtsfors är klassad som museijärnväg, vilket innebär att statliga investeringar inte kan göras där.
Trafikverket menar att en ny järnvägsplan behövs för att tillåta trafikering, vilket kan ta flera år. Koncernkontoret ser inte att det finns förutsättningar för reguljär persontrafik på DVVJ på grund av litet befolkningsunderlag och låg standard på banan. Turisttrafik är fortsatt möjlig på delar av DVVJ.
Beslut:
- Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen.
Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.
6. Yttrande över motion av Håkan Lösnitz (SD) med flera om att etablera fler Närakuter
Håkan Lösnitz, Greger Plannthin, Åse Niklasson, Lena Camp, Sanda Anton Henriksson, Magnus Marélius, Johan Sösaeter Johansson, Krista Femrell, Lennart Jonsson, Jan Palmqvist, Maria Lindgren, Inga-Maj Krüger och Sandra Gimdal Bäckman, samtliga SD, har föreslagit att utreda tidplan och kostnad för att införa närakuter vid alla akutmottagningar i Västra Götalandsregionen (VGR), likt den på Östra sjukhuset.
Koncernkontorets bedömning är att det behövs en bredare analys av konsekvenserna av att införa närakuter. Det finns risk för att andra vårdområden påverkas negativt. Primärvårdens uppdrag utanför arbetstid behöver belysas i sin helhet, vilket innefattas i nyligen initierat uppdrag från strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.
Beslut:
- Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.
7. Yttrande över motion av Pär Johnson (L) om skyndsam implementering av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om barns skärmanvändning
Pär Johnson (L) har föreslagit att regionfullmäktige beslutar att uppmana Västra Götalandsregionens (VGR:s) verksamheter som riktar sig mot barn att skyndsamt implementera Folkhälsomyndighetens nationella rekommendationer om barns skärmanvändning.
Koncernkontoret delar uppfattningen att arbetet med att begränsa barns skärmtid, särskilt för de yngsta barnen, är av stor vikt. Bedömningen är att motionen och dess intention delvis är omhändertagen inom ramen för Krav- och kvalitetsboken uppdrag gällande barnhälsovård och hälsosamtal men att ytterligare insatser kan behöva vidtas inom andra verksamheter som möter barn och unga. Mot denna bakgrund föreslår Koncernkontoret att motionen bifalls.
Beslut:
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige bifaller motionen.
- Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att omhänderta tillämpning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om barns skärmanvändning bland verksamheter som riktar sig mot barn.
Ärenden till regionstyrelsen
8. Tillkommande riktade statsbidrag 2025
Regionstyrelsen beslutade den 27 augusti 2024 om fördelning av riktade statsbidrag för 2025. Regeringen har nu beslutat om nya tillkommande statsbidrag för 2025 som aviserades i budgetpropositionen för 2025 där Koncernkontoret föreslår fördelning enligt nedan till operativa hälso- och sjukvårdsnämnden:
- Ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin: 80 miljoner kronor.
- Engångssatsningar för kökortning: 70,3 miljoner kronor.
- Stärka och utveckla primärvårdens arbete med psykisk ohälsa: 83,1 miljoner kronor.
- Utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa: 3,7 miljoner kronor.
- Förstärkt samverkan mellan SIS och BUP: 7 miljoner kronor.
Beslut:
- Regionstyrelsen fördelar tillkommande riktade statsbidrag för 2025 till operativa hälso- och sjukvårdsnämnden enligt tjänsteutlåtande daterat 2025-04-03.
9. Plan för intern kontroll för regionstyrelsen 2025
Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen (VGR) har fastställt en plan för intern kontroll för 2025. Varje nämnd ansvarar för att den interna kontrollen inom sitt verksamhetsområde är tillräcklig enligt kommunallagen. Intern kontroll syftar till att hantera risker och bidra till en effektiv verksamhet och måluppfyllelse.
Vid ett seminarium den 21 januari 2025 diskuterade regionstyrelsen viktiga områden och risker. Planen för intern kontroll bygger på dessa diskussioner och innehåller risker och kontroller. Några av de områden som ingår i planen är säkerhet och beredskap, korrekta beslutsunderlag, efterlevnad av politiska beslut, ekonomi i balans, stiftelser och upphandlingar.
Regionstyrelsen har också identifierat risker som inte ingår i planen för intern kontroll, såsom styrmodell, investeringar, kvalitet och bemannings- och kostnadsutveckling.
Riskanalysen kommer att revideras när vägval är gjort för det fortsatta arbetet med nytt vårdinformationssystem.
Beslut:
- Regionstyrelsen fastställer plan för intern kontroll för
regionstyrelsen 2025. - Genomförda kontroller ska rapporteras till regionstyrelsen i
anslutning till delårsrapport per augusti samt årsredovisning.
10. Firmatecknare för Västra Götalandsregionen
Med anledning av förändringar i VGR:s ledning vad gäller regiondirektör och ekonomidirektör behöver det fattas ett nytt beslut om firmatecknare.
Beslut:
- Till firmatecknare för Västra Götalandsregionen utses regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson, regionstyrelsens vice ordförande Lars Holmin, tillförordnad regiondirektör Ann-Charlotte Järnström och tillförordnad ekonomidirektör Emil Gisslow.
- Västra Götalandsregionens firma tecknas av regionstyrelsens ordförande eller vice ordförande i förening med någon av de två tjänstepersonerna.
- Firmatecknarna har rätt att i sin tur delegera sin rätt till firmateckning i vissa ärenden till namngivna personer under maximalt ett år.
11. Bemyndiganden och fullmakter avseende finansförvaltningen och moderförvaltningen samt Västra Götalandsregionens anknutna stiftelser 2025
Regionstyrelsen beslutade den 19 november 2024 att ge vissa personer och grupper rätt att fatta beslut om ekonomi och förvaltning för Västra Götalandsregionen och dess stiftelser under 2025. Eftersom det har skett förändringar i ledningen, behöver dessa rättigheter uppdateras för att säkerställa att allt fungerar bra och att besluten är tydliga. Därför föreslås att de rättigheter som påverkas av personförändringarna uppdateras enligt tjänsteutlåtandet. Alla andra tidigare beslutade rättigheter förblir oförändrade.
Beslut:
- Regionstyrelsen bemyndigar de i tjänsteutlåtandet, förtecknade personerna att, med bindande verkan för Västra Götalandsregionen, vidta de rättshandlingar som anges i tjänsteutlåtandet.
- Beslutet gäller tills vidare, dock längst till och med den 31 december 2025.
12. Svar på granskning av produktionspåverkan vid införande av program Millennium
Den 31 oktober 2024 tog regionstyrelsen emot revisorskollegiets rapport Granskning av produktionspåverkan vid införande av program Millennium. Syftet med granskningen har varit att bedöma om ansvariga styrelser och nämnd har säkerställt en tillräcklig styrning och uppföljning för att minska produktionspåverkan vid införandet av program Millennium. Granskningen syftade även till att bedöma om ansvariga styrelser har säkerställt en tillräcklig kontroll av patientsäkerheten kopplat till produktionspåverkan.
Revisorskollegiets rekommendationer till regionstyrelsen är:
- Säkerställa att det finns tillräckliga förutsättningar för att minimera produktionspåverkan vid införandet av Millennium.
- Säkerställa att regionstyrelsen regelbundet informeras om produktionspåverkan kopplat till införandet av Millennium.
- Utveckla riskanalysarbetet vad gäller patientsäkerhetsrisker inför kommande införanden av Millennium.
- Samtliga rekommendationer har delvis redan genomförts och finns med i det arbete som pågår kring handlingsalternativ framåt för framtidens vårdinformationsmiljö i VGR.
Beslut:
- Regionstyrelsen översänder svar till revisorskollegiet enligt upprättat förslag.
13. Svar på revisorskollegiets granskning av styrning av hållbara investeringar i Västra Götalandsregionen
Den 3 december 2024 fick regionstyrelsen en rapport från revisorskollegiet om styrningen av hållbara investeringar i Västra Götalandsregionen (VGR). Syftet var att bedöma om regionstyrelsen och styrelsen för fastighet, stöd och service har säkerställt en tillräcklig styrning av klimat- och miljömål i VGR:s investeringsprocess. Revisorskollegiet rekommenderade att regionstyrelsen tydliggör hållbarhetsutskottets ansvar och medverkan i beslut om hållbara investeringar.
Riktlinjerna för VGR:s investeringar ska revideras under 2025 för att förtydliga hållbarhetsutskottets roll.
Beslut:
- Regionstyrelsen översänder tjänsteutlåtande daterat 2025-04-02 till revisorskollegiet som svar på granskning av styrning av hållbara investeringar i Västra Götalandsregionen.
14. Justerad tidplan för läkemedelsleveranser till sjukhus i egen regi
Regionstyrelsen har tidigare beslutat att läkemedelsleveranser till sjukhus ska ske i egen regi från september 2025. Arbetet började 2024 och en lämplig fastighet hittades våren 2024. På grund av säkerhetsläget har arbetet med lokalanpassningar tagit längre tid än planerat.
Full drift av läkemedelsleveranser i egen regi förväntas vara igång senast i december 2026. Nuvarande avtal löper ut i augusti 2025, så ett tillfälligt avtal med nuvarande leverantör behövs för att säkerställa leveranser fram till dess.
Avtalsvärdet för interimslösningen uppskattas till totalt 16 miljoner kronor. Koncerninköp behöver teckna ett avtal med nuvarande leverantör utan föregående annonsering.
Beslut:
- Regionstyrelsen godkänner justerad tidplan för genomförande av uppdrag läkemedelsleveranser till sjukhus i egen regi.
- Behovet av finansiering av 12 miljoner kronor för merkostnader för interimslösningen under 2026 överlämnas till de politiska partierna att beakta i budgetarbetet.
15. Västra Götalandsregionens svar på EU-samråd om EU:s kommande långtidsbudget
I februari 2025 presenterade EU-kommissionen sitt meddelande om den kommande fleråriga budgetramen för perioden 2028–2034. I meddelandet aviseras stora förändringar i antalet budgetområden och program samt att införa en nationell plan per medlemsland och en EU-gemensam konkurrenskraftsfond.
EU-kommissionen samlar nu in synpunkter från berörda parter.
I sitt svar till EU-kommissionen betonar VGR vikten av att bibehålla en EU-gemensam sammanhållningspolitik och flernivåsamverkan, samt att satsa på industrins gröna omställning, forskning, innovation och infrastruktur för att skapa ett konkurrenskraftigt EU. VGR lyfter också behovet av finansiering för utbildning och kultur, och att stödja demokrati, yttrandefrihet, konstnärers och kulturarbetares möjlighet att verka fritt.
Beslut:
- Regionstyrelsen fastställer prioriteringarna kopplat till EU:s offentliga samråd om kommissionens förslag till ny långtidsbudget för perioden 2028 – 2034.
- Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att besvara samråden 1) EU-finansiering som genomförs tillsammans med medlemsstater och regioner, 2) EU-finansiering för konkurrenskraft och 3) EU-finansiering för gränsöverskridande utbildning samt solidaritet, ungdomsfrågor, media, kultur, kreativa sektorer, värden och det civila samhället, i enlighet med prioriteringarna.
16. Utredning om fördelning och användning av resurser inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen
Den 23 april 2024 beslutade regionstyrelsen att genomföra en översyn av resurs- och uppdragsfördelningen inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR). Detta mot bakgrund av den externa granskningen av sjukhusens ekonomi som tidigare genomförts av revisionsbyrån PWC.
Översynen inkluderade primärvård, länssjukvård och högspecialiserad vård, samt Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU:s) särskilda uppdrag.
I rapporten, som nu är klar, har bland annat VGR:s kostnader, tillgänglighet, kvalitet och produktion i hälso- och sjukvården jämförts med andra regioner.
Rapporten överlämnas till de politiska partierna som underlag i det fortsatta budgetarbetet. Regiondirektören får i uppdrag att återkomma med förslag om hur slutsatserna i rapporten ska omhändertas.
Beslut:
- Regionstyrelsen beslutar att överlämna rapporten till de politiska partierna som underlag i det fortsatta budgetarbetet.
- Regiondirektören får i uppdrag att återkomma med förslag om hur slutsatserna i rapporten ska omhändertas.
- Uppdraget från regionstyrelsen den 23 april 2024 är fullgjort.
Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet.
17. Begäran om genomförande – Säkra reservkraftförsörjning inom Södra Älvsborgs Sjukhus
Styrelsen för fastighet, stöd och service har fått i uppdrag att planera för att säkra reservkraftförsörjningen på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. Sjukhuset har idag en maximal uttagen eleffekt, och behovet av reservkraft kommer att öka allt eftersom fler maskiner ansluts till elnätet. Den planerade lösningen innebär att den nuvarande byggnaden med två reservkraftaggregat ersätts med en ny byggnad som har fyra aggregat, varav två är nya och två återanvänds från den gamla anläggningen. Systemet byggs upp så att ett aggregat kan tas ur drift utan att viktig last påverkas. Detta följer Västra Götalandsregionens policy för säkerhet och beredskap och stärker sjukhusets operativa förmåga vid kriser eller oväntade händelser.
Beslut:
- Regionstyrelsen uppmanar Styrelsen för fastighet, stöd och service att genomföra den ägarstyrda fastighetsinvesteringen Säkra reservkraftförsörjning inom Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås i enlighet med fastställd genomförandeplanering inom en investeringsutgift om totalt 112,38 miljoner kronor (löpande pris).
- Regionstyrelsen beslutar att styrelsen för fastighet, stöd och services behov av tillkommande årligt hyresbidrag om 6,05 miljoner kronor ska beaktas i framtida budgetarbete.
18. Slutredovisning 2 2024 av byggprojekt och konstnärlig gestaltning
Styrelsen för fastighet, stöd och service har genomfört byggprojekt beslutade av regionstyrelsen under perioden 2013-2022. Följande byggprojekt slutredovisas till regionstyrelsen:
- Skaraborgs Sjukhus, om- och tillbyggnad inklusive PCB-sanering
NÄL, ombyggnad av tak - Kungälvs sjukhus, ny vårdbyggnad för somatisk vård
- Kungälvs sjukhus, ombyggnad av södra delen
Dessutom slutredovisas tre projekt innehållandes konstnärlig gestaltning inom Skaraborgs Sjukhus och Kungälvs sjukhus.
Beslut:
- Regionstyrelsen godkänner slutredovisning av byggprojekt enligt förteckning i tjänsteutlåtande daterat 2025-03-10.
19. Information om utredning om en ny modell för samverkan mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen om naturbruksutbildning
Västra Götalandsregionen (VGR) och kommunerna har ett samverkansavtal för naturbruksutbildning för perioden 2025–2028. I samverkansavtalet ingår att utreda en ny modell för samverkan eftersom den nuvarande modellen har fått kritik och vissa kommuner inte stödjer den längre.
Utredningen ska analysera alternativa modeller och rapporteras till beredningen för hållbar utveckling (BHU). Ett nytt avtalsförslag ska sedan läggas fram för beslut i kommunerna och VGR.
Utredningen och beslutsprocessen kan pågå till slutet av 2028, men målet är att slutföra arbetet så snabbt som möjligt. Beslut om en ny samverkansmodell ska fattas senast 31 december 2026 och implementeras därefter.
Beslut:
- Regionstyrelsen noterar informationen.
20. Yttrande till förvaltningsrätten angående laglighetsprövning enligt kommunallagen
Regionstyrelsen beslutade den 31 mars 2025 att avsluta Håkan Sandahls anställning som regiondirektör med omedelbar verkan. Ann-Charlotte Järnström utsågs till tillförordnad regiondirektör. En regionmedlem har överklagat besluten och begärt att de inhiberas (stoppas) tills överklagandet prövas. Förvaltningsrätten har bett Västra Götalandsregionen att yttra sig om detta. Koncernkontoret föreslår att förvaltningsrätten avslår begäran om att stoppa besluten, eftersom klaganden inte har angett någon giltig anledning enligt kommunallagen.
Beslut:
1. Regionstyrelsen avger yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg enligt upprättat förslag.
21. Yttrande över remiss av betänkandet Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter (SOU 2025:2)
Västra Götalandsregionen (VGR) har fått möjlighet att yttra sig över en remiss från Justitiedepartementet om grundläggande fri- och rättigheter.
Fri- och rättighetskommittén har utrett om vissa grundläggande fri- och rättigheter i Regeringsformen (RF) bör ändras eller om nya rättigheter bör införas. Kommittén har övervägt att lägga till rätt till domstolsprövning, rätt till abort och ett generellt skydd mot diskriminering i RF. De har också bedömt om rätten till medborgarskap bör ändras för att möjliggöra återkallelse av medborgarskap för personer med dubbla medborgarskap och om föreningsfriheten bör begränsas för kriminella grupper.
VGR håller med om att rätten till abort bör skyddas i Regeringsformen, men är kritiska till att utöka möjligheten att återkalla medborgarskap, då det kan leda till två typer av svenska medborgarskap och potentiella hälsokonsekvenser. VGR instämmer också i att åtgärder mot organiserad brottslighet behövs, men betonar att endast de kriminella grupperna ska påverkas av förslaget.
Beslut:
- Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter (SOU 2025:2), enligt upprättat förslag.
Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för egna tilläggsyrkanden.