Så fortsätter arbetet med handlingsalternativ
Under tisdagen informerades Regionstyrelsens ledamöter om det pågående arbetet med ett framtida vårdinformationssystem i Västra Götalandsregionen. Fyra handlingsalternativ som tidigare har presenterats på en övergripande nivå utreds och analyseras fortfarande. I juni kommer en delrapport, men det kommer dröja till någon gång i höst innan det finns en slutrapport om de handlingsalternativ som utreds.
– Det är många som efterfrågar tydliga besked, och det är förståeligt att processen kan upplevas som utdragen. Men det är viktigt att understryka att vi hanterar ett mycket komplext område. Vi omhändertar erfarenheterna från många års arbete och ett misslyckat införande, det tar tid att landa i ett väl underbyggt förslag till beslut, säger Anders Kullbratt, beslutsfattare i Samordningsgruppen för vårdinformationssystem.
Mycket av arbetet med handlingsalternativ består av dialoger och arbetsmöten med olika grupperingar. Alla handlingsalternativ ska genomgå samma process, de analyseras utifrån flera olika perspektiv, exempelvis funktionalitet, införandeprocess, ekonomi, juridik/avtal och tid. I juni kommer en första delrapport där arbetet med handlingsalternativen så långt presenteras.
Dessutom pågår det arbete utifrån regionstyrelsens uppdrag med att ta fram en extern expertgrupp som ska kvalitetssäkra arbetet med handlingsalternativ.
– Vi räknar med att ha en expertgrupp formerad när delrapporten presenteras i juni. Sen behöver de få tid på sig att sätta sig in i vårt arbete och så småningom lämna sitt utlåtande. Även det är en viktig beståndsdel i det som kommer bli vår slutrapport, säger Anders Kullbratt.
Utökad facklig dialog
Under tre dagar har det också inom ramen för arbetet "Samordnad hantering för införande av vårdinformationssystem" hållits dialogmöten med fackliga företrädare i VGR. Syftet har varit att ge fackliga företrädare en nulägesbild av pågående arbete, men framför allt skapa plats för samtal och dialog.
– Det har varit givande men också intensiva dagar. Det är många upplevelser och tankar om vårt arbete och vägen framåt som vi får ta del av och som är viktig återkoppling inför det fortsatta arbetet, säger Anders Kullbratt som leder mötena tillsammans med Per Albertsson och Johan Ernelin, beslutsfattare och stabschef i arbetet med samordning Vårdinformationssystem.