Anna Wengdin bjuder på broderitips både via film och text

Anna Wengdin broderar på ylle, detalj ur yllebroderi av Anna Wengdin

Anna Wengdin skulle ha haft en kurs i "Grannlåtsbroderi" på vårt kurscentrum Nääs nu i april. När den skulle ställas in bad vi henne spela in en enkel film med lite tips och trots att det var ovant för Anna tackade hon ja och gjorde en fin film till oss. Anna har tidigare varit med i ett av SVT:s designreportage i Go'kväll så att med enkla medel och mer på egen hand fixa en film var en omställning. "Men man får aldrig sluta att testa nytt och utvecklas" säger Anna som just innan resandet begränsades kom hem från en broderiresa till Marocko där hon och Mira Bodiroza hade kurser i Yllebroderi respektive Hallandssöm för medresenärerna.

Hej Anna!
Berätta vem du är och vad du gör!

Jag heter Anna wengdin och är 52 år. Alla jobb jag haft har varit kreativa, inom restaurang, slöjd och nu i butik med blommor och inredning. Jag gillar att skapa, dekorera och styla.

I drygt 20 år har jag broderat på detta viset. Eftersom jag var tidig ute med att brodera ”fritt” på ylle väckte mina broderier intresse redan då. Därför har jag hållit många kurser genom åren, för att inspirera andra att komma igång. Jag har varit med på flera utställningar runtom i Sverige, varit med om att skriva boken Brodera på ylle, hemslöjdens förlag 2012. 2016 var jag med i Go'kvälls designreportage och visade vad jag gör. Bland annat.

Varför blev det broderi för dig?

Broderi för mig är att jag får utlopp för min kreativitet, jag är så glad att jag hittat mitt uttrycksätt. Det tilltalar mig för att det byggs på vartefter man jobbar. Jag kan ha en idé, skiss, klar innan jag börjar, men jag kan lika gärna köra igång planlöst. Och se vad som händer på vägen. Broderiet gör mig lugn.

Många tycker att det är svårt att välja färger, har du något bra tipps?

När jag valde färgerna till broderiet i filmen tittade jag i en bok jag köpte med mig från Marocko. Jag hittade en sida där motivet på en matta var vacker. Använder jag samma färger vet jag att kombinationen blir bra, eftersom mattan på bilden var bra. Jag plockade ihop dem från mitt materialförråd. Och så håller jag mig till det.

Färger är annars ett stort kapitel och en sak att träna sig fram till. Nu finns ju dock mycket hjälp och inspiration att hitta på nätet. Det gäller bara att bestämma sig och välja!! Så här blev det denna gång, nästa gång provar jag nåt annat…

Har du några konkreta tips för att komma igång?

Börja med en grundidé, grovt. Plocka eventuellt ihop en färgkarta. Börja med de stora figurerna, dekorera och lägg till småsaker efterhand. När du kommit en bit och känner att det ”tar stopp”, ”ser klumpigt” ut eller något annat som göra att det känns motigt, lägg det åt sidan en dag, ta fram broderiet igen och jobba mer med detaljer på dina figurer/motiv. Det kan behövas mer stygn och annat för att få till det uttryck du vill ha. Stjälkstygn är mitt favoritstygn, och det är för att det blir fint med konturer med dessa runt varje applikation eller annan broderad figur. Det bli ”mer” och med det mer arbetat.

Vad kan man göra med sina broderier när man inte ska använda dem till ett stort gemensamhetsprojekt?

Jag tycker om väskor, armband, broscher, halsband och kuddar i olika storlekar. Lösa delar att lägga till sin outfit eller inredning. Utifrån dessa föremål kan man variera sig i det oändliga.

Det viktigaste med ditt broderi är att du gör det! Och att du har roligt under tiden! För varje litet broderi du gör, tränar du upp både färdighet, känsla för färg o form och kommer på mer saker du vill göra!
Lycka till!!

Fem snabba:

Favoritstygn - Stjälkstygn
Favoritmaterial - Ull
Senast påbörjade broderi - En väska
Inspireras av - Slöjd och nutiden
Djur eller odjur - Odjur

 

Anna på film

På vår Youtube finns filmen Djur & odjur som Anna spelade in till oss. Just nu kan du också se en repris på Designreportaget från SVT:s Go'kväll på SVT play.

Djur & odjur av Anna Wengdin på Youtube Vill du gå in och sehur man syr ett speciellt stygn kan du se i filmens informationstext. Där står vilka tider i klippet hon visar de olika stygnen.


<<Tillbaka till Djur & odjur