Carina broderar med retromotiv

retrobroderi och Carina Olsson brodös

Carina Olsson sadlade om från guldsmide till hemslöjd på nittiotalet. Sen dess har hon inspirerat väldigt många till att plocka upp nål och tråd, bland annat genom att leda kurser och skriva böcker. Just nu är hon aktuell med nya teknikhäftet Brodera retro där hon har hämtat inspiration i formspråket från retroporslin från 60- och 70-talet.

Hej Carina!
Många som håller på med broderi har ju träffat på dig tidigare men berätta lite om vem du är och vad du gör!

Jag är från början utbildad guldsmed men tröttnade och vidareutbildade mig till hemslöjdskonsulent. Jag gick utbildningen på Handarbetets Vänners skola 1994-96 och det var där jag började att brodera genom att kombinera applikation med stygn på ylletyg. 1999 började jag att hålla kurser i yllebroderi och grannlåt och har hållit på med det fram tills nu.

Varför just broderi?

Broderi är för mig ett sätt att skapa bilder som är tilltalande för ögat, det är en fri teknik och är väldigt tillåtande att kunna hitta sin egen stil, finns inga fel utan var och en skapar sin egen broderistil efter förmåga.

Broderi känns så naturligt för mig och jag behöver inte tänka så mycket, jag har lätt för att hitta lösningar i broderiet, vare sig det gäller färg eller form... På något sätt ser jag oftast vad som fattas och jag har ett gott handlag med nål och tråd. Sen älskar jag att skapa bilder med hjälp av broderi.

Vilka böcker har du skrivit och vilka böcker inspireras du av?

Brodera på ylle som kom ut 2012 var jag delförfattare till och sedan har jag skrivit Bottensömmar som kom 2018 och nu även Brodera Retro som kom i förra veckan. Alla på Hemslöjdens förlag.

Jag inspireras nog av lite äldre broderiböcker, i och med att jag gillar retroformer så är Svensk Broderikonst av Eivor Fisher en favorit. Annars tittar jag inte så mycket i broderiböcker utan söker på internet istället.

Du har ju skrivit om bottensömmar. Vad är speciellt med dem och vad ska man tänka på när man syr dem?

Bottensömmar är oändliga och ett fantastiskt sätt att fylla ytor på ett spännande sätt. Det som driver mig är att jag vill hitta nya sätt att dekorera gallret....hur många varianter kan man göra? Jag försöker att tänja gränser för att få in andra tekniker i bottensömmen, som tex mina sydda tofsar.

Mina bästa tips när du syr bottensöm är att spänna upp tyget i en sybåge och att inte lägga gallret för tätt, med ett glesare galler är du mera fri att dekorera som du vill.

Har du något mer tips att komma med till dem som broderar?

När jag broderar försöker jag att få till kontraster i broderiet... Matt mot blankt, relief mot platt, slutna mot spetsiga former osv...

Till sist fem snabba:

Favoritstygn - kedjestygn
Favoritmaterial - Ylle
Senast påbörjade broderi - Väska med broderiet solros ur mitt senaste häfte Brodera retro
Inspireras av - Bilder med retroformer (i alla fall just nu)
Djur eller Odjur - Odjur

Mer om Carina Olsson

Här kan du se filmen från det digitala boksläppet av Brodera retro med Carina Olsson som spelades in på Svensk Hemslöjd i Stockholm.

Carina i senaste numret av Tidningen Hemslöjd



<<Tillbaka till Djur & odjur