Forte föreslår satsning på forskning om kvinnors hälsa

Uppdaterad:
Publicerad:

Det finns stora kunskapsluckor kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar. Därför behövs en betydande forskningssatsning på området. Det är slutsatsen i rapporten Kvinnors hälsa och sjukdomar som Forte lämnat till regeringen, och som Kunskapscentrum för jämlik vård bidragit till.

Vissa sjukdomar drabbar kvinnor i högre utsträckning än män – till exempel autoimmuna sjukdomar, sjukdomar i rörelseorganen och benskörhet. Dessutom finns en rad hälsotillstånd som enbart drabbar kvinnor eller är kopplade till graviditet och förlossning. Här finns i dag avgörande kunskapsluckor som försvårar för en jämställd och jämlik hälsa.

Det skriver Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, när de på sin webb presenterar rapporten Kvinnors hälsa och sjukdomar. Rapporten har gjorts på uppdrag av regeringen och är en kartläggning och analys av forskningsbehoven inom området.

– De här sjukdomarna och tillstånden innebär ofta ett stort personligt lidande, men det finns trots det relativt lite forskning om dem. Alla kvinnor har dessutom inte samma villkor eller förutsättningar till en god hälsa. För att kvinnor och flickor ska kunna få en bättre hälsa krävs ökad kunskap och insatser, säger Nadja Fagrell Trygg, forskningssekreterare på Forte.

KJV har gjort kartläggande litteraturöversikt

Kartläggningen bygger till stor del på kunskap och erfarenheter insamlade från personer verksamma inom akademi, civilsamhälle, statliga myndigheter, regioner och kommuner som på olika sätt arbetar med kvinnors hälsa.

Anke Samulowitz, regionutvecklare på KJV, har bidragit med en kartläggande litteraturöversikt. Den bygger på vetenskaplig internationell litteratur om kunskapsluckor på området kvinnors hälsa och sjukdomar i Sverige och andra höginkomstländer.

Du kan läsa mer Fortes kartläggning på deras webb, där du också hittar själva rapporten: Forte föreslår satsning på forskning om kvinnors hälsa (forte.se)