Sex på arbetstid #76 och #77 om hudsjukdomar

Uppdaterad:
Publicerad:

För den som har en hudsjukdom kan den sexuella och den reproduktiva hälsan påverkas på olika sätt av sjukdomen. Avsnitt 76 av podden Sex på arbetstid handlar om vanliga hudsjukdomar och avsnitt 77 tittar närmare på psoriasis och psoriasisartrit

#76 Hudsjukdomar

Huden är vårt största och känsligaste organ. För den som har en hudsjukdom kan den sexuella och den reproduktiva hälsan påverkas på olika sätt av sjukdomen. Utslag, klåda och värk är vardag för många och kan påverka både livskvalitet och intima relationer. En hudsjukdom kan också påverka människors kroppsuppfattning och självkänsla.

I det här avsnittet pratar vi med Tore Särnhult, privatpraktiserande överläkare i dermatologi och verksam på Mottagning för unga män. I avsnittet pratar vi om vanliga hudsjukdomar och hur de kan påverka sexualitet och fertilitet.

#76 Hudsjukdomar | Sex på arbetstid (podbean.com)

#77 Psoriasis och psoriasisartrit

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk systemsjukdom som framför allt påverkar huden. Mindre känt är att en del kan få inflammation i lederna, så kallad psoriasisartrit.

Psoriasis kan ge utslag och klåda som kan påverka hur man känner inför beröring och att visa sin kropp för andra. En del väljer till och med att isolera sig under perioder med mycket synliga utslag. För de med psoriasisartrit är trötthet och värk en del av vardagen som kan påverka rörlighet och den sexuella lusten.

Psoriasisförbundet har tagit fram ett material om sexuell hälsa vid psoriasis och psoriasisartrit som kan ges till patienter men också vara ett stöd för hälso- och sjukvårdspersonal. I det här avsnittet träffar vi deras verksamhetssamordnare Barbra Bohannan.

#77 Psoriasis och psoriasisartrit | Sex på arbetstid (podbean.com)

Sex på arbetstid är precis vad det låter som – en podcast om sex och sexuell hälsa som du lyssnar på under arbetstid. Podcasten görs av Kunskapscentrum för sexuell hälsa.