Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarjobb (feriepraktik)

Ett sommarjobb kan vara början på något helt nytt – möjligheter att utvecklas, chansen till nya vänner eller kanske en ny väg i livet.

Varje sommar erbjuder Västra Götalandsregionen betalt sommarjobb i form av feriepraktik till gymnasieungdomar bosatta i regionen.

Vi vill ge dig en möjlighet till arbetslivserfarenhet och att knyta kontakter på arbetsmarknaden. Det ger också en chans att prova på ett av alla våra yrken och kanske väcker vi ditt intresse för att arbeta hos oss i framtiden.

Vad behöver du för att sommarjobba hos oss?

 • Ha sommarlov under pågående gymnasieutbildning och vara född mellan 2004-2006 (16-19 år)
 • Vara folkbokförd i Västra Götaland och ha svenskt person- eller samordningsnummer
 • Förstå och kunna göra dig förstådd på svenska (för att kunna få en meningsfull och säker feriepraktik)

Vilka veckor kan du jobba?

VGR erbjuder två jobbperioder om vardera fyra veckor under sommaren.
Perioderna kan variera inom våra förvaltningar, här är exempel på hur perioderna kan vara uppdelade.

 • Vecka 24-27 eller 25-28
 • Vecka 28-31 eller 29-32

När du ansöker anger du vilken eller vilka perioder du kan jobba. Arbetstiden är dagtid, måndag till fredag och du får arbeta mellan 4-8 timmar per dag i max 4 veckor.

Vad innebär det att jobba hos oss?

Du kommer att få sommarjobba med stöd från vår erfarna personal där du har en egen utsedd handledare. Det förväntas att du kommer i tid, är närvarande och att du utifrån dina förmågor, deltar och tar möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter. Du får även ta del av introduktion innan ditt sommarjobb börjar. 

Lön för 2023 är 95 kronor per timme. Du får lön per arbetad timme och i timlönen ingår semesterersättning. Lönen betalas ut månaden efter du arbetat, dvs lön för arbetad tid i juni betalas ut i juli och så vidare.

Hur och när får du besked?

För att det ska bli en rättvis fördelning av platserna kommer de lottas. Lottningen sker efter att ansökningstiden har gått ut 31 mars och därefter sker hanteringen på respektive förvaltning där platsen finns.

Senast måndag den 1 maj kommer alla sökande få ett besked, oavsett om du fått plats eller inte. Observera att detta sker via mail på den adress du uppger i ansökan.

Inom vilka områden kan du komma att sommarjobba?

 • Administration
 • Hälso- och sjukvård
 • Kök på vårdavdelning
 • Lokalvård
 • Natur och kultur
 • Service och underhållsarbete
 • Storkök 
 • Vaktmästeri och fastighetsdrift
 • Vård psykiatri

Bra att veta är att alla yrkesområden inte kan erbjudas i alla kommuner. De platser och perioder som finns att söka inom respektive kommun ser du när du gör dina val i din ansökan.

Så här går ansökan till

 1. Du ansöker via denna hemsidan mellan 13 februari-31 mars 2023. Det går inte göra en ansökan efter denna perioden. När du klickar på länken "Ansök" kommer du till ett system som heter Varbi. Där behöver du skapa ett konto och logga in innan du kan göra en ansökan.
 2. Du väljer sedan vilken tidsperiod, område samt yrkesområde du önskar jobba med. Du kan göra upp till 10 olika val och fler val ökar dina chanser till en lottad plats. Alla yrkesområden inte kan erbjudas i alla kommuner, de platser och perioder som finns att söka inom respektive kommun ser du när du gör dina val.    
 3. Ansökningsperioden stänger 31 mars och därefter sker det en utlottning av platserna. Du som blivit lottad till plats får ett mejl eller telefonsamtal från vår personal. Det är viktigt att du svarar på detta i tid, annars kommer platsen lottas om och gå till en annan sökande.
 4. Senast 1 maj kommer samtliga sökande få ett besked, oavsett om du lottats till plats eller inte.

Hälso- och sjukvård

Inom hälso- och sjukvård finns det olika yrken och avdelningar du kan få prova på som till exempel förlossning, fysioterapi, psykiatri och kirurgi. Du arbetar vid sidan av ordinarie personal.

Service och underhåll

En person som sitter i rullstol syns bakifrån. Bakom denne syns ytterligare en person som kör rullstolen.

Servicearbete är arbete med mycket varierande arbetsuppgifter som till exempel vaktmästeri, transport av patienter, hantering av gods och stöd vid måltider till vårdavdelningarna. 

Natur och kultur (t.ex. museum)

Mot en bakgrund av jord ligger en mängd grönsaker prydligt upplagda.

Inom natur och kultur du kan till exempel prova på att arbeta på ett av våra museum. Där kan arbetsuppgifter vara entrévärd, butiksbiträde och övrig skötsel av museet. 

Administration

Inom administration finns arbetsuppgifter som till exempel inventering, sortering och hantering av journaler. Ekonomi är en annat område där vi kan erbjuda plats inom administration.

Kök

När du ansöker har du möjlighet att välja storkök eller kök på vårdavdelning. Under handledning kan du få förbereda och tillaga måltider till patienter och restaurangen samt städa och diska.

 

Tandvård

Inom tandvården får du en insyn hur det är att arbeta på en mottagning och får hjälpa till med uppgifter som att fylla på produkter och administration som till exempel arkivering.

Vid frågor kontakta

Respektive förvaltning har en HR-funktion som kan besvara personalfrågor.

Alla förvaltningar och bolag i Västra Götalandsregionen


Senast uppdaterad: 2023-01-26 14:05