Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarjobb (feriepraktik)

Viktig information med anledning av covid-19

2020-04-06

Den 2 april kom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) med en skrivelse som säger att minderåriga inte ska anställas för att utföra arbete inom hälso- och sjukvård. Västra Götalandsregionen har nu tagit beslut att ta emot feriepraktikanter sommaren 2020 men med vissa justeringar. För att följa SKR:s riktlinje kommer de förvaltningar inom hälso- och sjukvård som har möjlighet att ta emot feriepraktikanter, lotta dessa platser enbart till personer som fyllt 18 år. På grund av rådande situation med covid-19 har flera förvaltningar valt att inte ta emot feriepraktikanter i sommar vilket har resulterat i färre antal platser. Förvaltningar utanför hälso- och sjukvård har i nuläget fortfarande möjlighet att ta emot feriepraktikanter under 18 år.

 

Varje år har du som går i gymnasiet möjligheten att söka sommarjobb (feriepraktik) inom Västra Götalandsregionen. Vi vill ge dig som är ung och nyfiken en chans att prova ett av våra yrken och kanske hitta din framtida arbetsplats.

Du kan söka feriepraktik inom flera av Västra Götalandsregionens verksamheter, flest platser finns inom hälso- och sjukvård och serviceverksamheter som städ, kök, tvätteri och vaktmästeri. Du kan också söka en plats inom andra verksamheter och områden som tandvård, kultur, fastighetsförvaltning, kollektivtrafik, administration, teknik, regionutveckling och mänskliga rättigheter.

Västra Götalandsregionen arbetar för mångfald och välkomnar självklart alla oavsett kön, etnicitet, religion, sexuell läggning och funktionsvariation att söka feriepraktikplats hos oss.

Vem får söka?

För att söka en feriepraktikplats inom Västra Götalandsregionen ska du

  • under sommaren 2020 ha uppehåll under pågående gymnasieutbildning efter årskurs 1 eller 2
  • vara folkbokförd i Västra Götaland och ha svenskt person- eller samordningsnummer
  • förstå och kunna göra dig förstådd på svenska (för att kunna få en meningsfull och säker feriepraktikplats)

För vissa praktikplatser kräver att du har fyllt 18 år.

Tidsperioder

Våra feriepraktikplatser varierar i tid och omfattning. De pågår under max 8 timmar per dag i sammanlagt max 4 veckor mellan juni och augusti. I din ansökan anger du när under sommaren du kan praktisera genom period 1 eller period 2. Exakta datum varierar och meddelas om du blir erbjuden en feriepraktikplats.

Feriepraktik med handledning

Du får feriepraktik med handledning som ger dig en inblick i hur arbetet går till på arbetsplatsen. Det förväntas att du är närvarande och att du, utifrån dina förmågor, tar möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter.
Du får 80 kronor per timme och i timlönen ingår semesterersättning (2020 års lön).

Sök sommarjobb (feriepraktik) 

Ansökningsperioden för feriepraktik 2020 var 17 februari till 31 mars och är nu stängd.

Så sker urvalet

Det är många som söker våra feriepraktikplatser och för en rättvis fördelning sker urvalet med hjälp av lottning. Lottningen sker efter att ansökningstiden har gått ut och därefter hanteras fördelningen av platser på respektive arbetsplats.

Besked lämnas senast onsdag den 29 april och du kommer få ett mail oavsett om du fått en plats eller inte.

Mer information om fördelningen och hur du tackar ja till erbjuden plats får du via den mejladress som du har uppgett i din ansökan. Det är mycket viktigt att du bevakar din inkorg och svarar inom angiven tid, annars går platsen till en annan sökande.

Frågor om feriepraktik?

Mejla dina frågor om feriepraktik i Västra Götalandsregionen till feriepraktik@vgregion.se

Administration

Inom administration har vi platser inom bland annat fastigheter, HR-enheter och tandvård. Det handlar då om arbetsuppgifter som till exempel inventering och sortering.

Hälso - och sjukvård

Väljer du hälso- och sjukvård finns det olika yrken och avdelningar du kan få prova på som till exempel förlossning, fysioterapi och barnmorskemottagning.

Kök

Söker du en plats i kök hos oss kan du hamna i ett av våra storkök men även i kök på vårdavdelning. Dessa finns på många olika avdelningar som till exempel ortoped och kirurgi.

 

Natur och kultur

Natur och kultur är också en del av Västra Götalandsregionen och du kan få prova på att arbeta på museum eller inom naturbruk.

Service och underhåll

Service och underhåll innebär främst arbetsuppgifter inom vaktmästeri och finns på många av våra förvaltningar och bolag. Du kan även få prova på att arbeta som transportör av patienter på sjukhus. 

Tandvård

Inom tandvården får du en insyn hur det är att arbeta på en mottagning och får hjälpa till med uppgifter som att fylla på produkter och administration.

Senast uppdaterad: 2020-04-29 17:05