Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarjobb (feriepraktik)

Ungdomar som skrattar

Covid-19

Västra Götalandsregionen har i nuläget som avsikt att genomföra feriepraktik under sommaren 2021. Om detta kommer genomföras med vissa restriktioner är oklart. Västra Götalandsregionen följer aktivt händelseutvecklingen och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och aktuell information läggs upp löpande.

Varje sommar erbjuder Västra Götalandsregionen sommarjobb i form av feriepraktik till ungdomar bosatta i regionen. Vi vill ge dig en chans att få arbetslivserfarenhet, möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden och en chans att prova på ett av alla våra yrken.

Du kan söka feriepraktik inom flera av Västra Götalandsregions verksamheter. Platser finns inom hälso- och sjukvård och serviceverksamheter som städ, kök, tvätteri och vaktmästeri. Andra områden där platser vanligtvis finns är tandvård, administration, fastighetsförvaltning, kollektivtrafik, kultur, regionutveckling och mänskliga rättigheter.

Västra Götalandsregionen arbetar för mångfald och välkomnar självklart alla, oavsett kön, etnicitet, religion, sexuell läggning och funktionsvariation, att söka feriepraktikplats hos oss. 

Det är viktigt att du först läser igenom all information nedan innan du ansöker.

Vem får söka?

För att söka en feriepraktikplats inom Västra Götalandsregionen ska du

  • under sommaren 2021 ha sommarlov under pågående gymnasieutbildning mellan årskurs 1-2 eller 2-3
  • vara folkbokförd i Västra Götaland och ha svenskt person- eller samordningsnummer
  • inte tidigare haft feriepraktik inom Västra Götalandsregionen
  • förstå och kunna göra dig förstådd på svenska (för att kunna få en meningsfull och säker feriepraktik)

Ett fåtal praktikplatser kräver att du har fyllt 18 år.

Tidsperioder

Våra feriepraktikplatser varierar i tid och omfattning. De pågår under max 8 timmar per dag i sammanlagt max 4 veckor under sommaren. I din ansökan anger du vilken period under sommaren när du kan praktisera, första period med start i juni, andra period med start i juli eller båda två. Exakta veckor varierar och meddelas via mail om du blir erbjuden en feriepraktikplats.

Feriepraktik med handledning

Du får feriepraktik med handledning som ger dig en inblick i hur arbetet går till på arbetsplatsen. Det förväntas att du är närvarande och att du, utifrån dina förmågor, tar möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter.
Du får 80 kronor per timme och i timlönen ingår semesterersättning (2021 års lön).

Sök sommarjobb (feriepraktik) 

Ansökningsperioden för feriepraktik 2021 har inte öppnat ännu. Mer information om datum kommer inom kort.

Så sker urvalet

Det är många som söker våra feriepraktikplatser och för en rättvis fördelning sker urvalet med hjälp av lottning. Lottningen sker efter att ansökningstiden har gått ut och därefter hanteras fördelningen av platser på respektive arbetsplats.

Besked lämnas och du kommer få ett mail oavsett om du fått en plats eller inte.

Mer information om fördelningen och hur du tackar ja till erbjuden plats får du via den mejladress som du har uppgett i din ansökan. Det är mycket viktigt att du bevakar din inkorg och svarar inom angiven tid, annars går platsen till en annan sökande.

Frågor om feriepraktik?

Mejla dina frågor om feriepraktik i Västra Götalandsregionen till feriepraktik@vgregion.se

Administration

Inom administration har vi platser inom bland annat fastigheter, HR-enheter och tandvård. Det handlar då om arbetsuppgifter som till exempel inventering och sortering.

Hälso - och sjukvård

Väljer du hälso- och sjukvård finns det olika yrken och avdelningar du kan få prova på som till exempel förlossning, fysioterapi och barnmorskemottagning.

Kök

Söker du en plats i kök hos oss kan du hamna i ett av våra storkök men även i kök på vårdavdelning. Dessa finns på många olika avdelningar som till exempel ortoped och kirurgi.

 

Natur och kultur

Natur och kultur är också en del av Västra Götalandsregionen och du kan få prova på att arbeta på museum eller inom naturbruk.

Service och underhåll

Service och underhåll innebär främst arbetsuppgifter inom vaktmästeri och finns på många av våra förvaltningar och bolag. Du kan även få prova på att arbeta som transportör av patienter på sjukhus. 

Tandvård

Inom tandvården får du en insyn hur det är att arbeta på en mottagning och får hjälpa till med uppgifter som att fylla på produkter och administration.

Respektive förvaltning har en HR-funktion som kan besvara personalfrågor.

Alla förvaltningar och bolag i Västra Götalandsregionen


Senast uppdaterad: 2017-02-27 10:32