Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Västsverige eniga om järnväg Göteborg – Borås

Flicka med hårband med näsan mot tågfönster och tittar ut på landskapet
Fotograf: Shutterstock

Nu tydliggör kommunerna längs järnvägsstråket Göteborg-Borås, Swedavia samt Västra Götalandsregionen (VGR) sin ståndpunkt i tio punkter till regeringen. Här betonar de västsvenska parterna sin enighet och pekar på varför det är viktigt med en utbyggd järnväg.

 
- I takt med att kommunerna i stråket mellan Göteborg och Borås växer krävs detta för vår arbetspendling. Kapaciteten har redan gått i taket. En utbyggnad leder också till ökad pendling mellan fler orter vilket gynnar ett stort antal invånare i en tätbefolkad del av Sverige, säger Helén Eliasson (S), ordförande regionstyrelsen VGR.
 
- En större arbetsmarknad stärker företagens förutsättningar än mer och gör det högst sannolikt att de effekter vi ser av det som kallas regionförstoring blir verklighet också här. Att det är viktigt för Sverige som helhet är en självklarhet, säger Lars Holmin (M), vice ordförande regionstyrelsen.

Parterna som ställer sig bakom förslaget

Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Mölndals stad, Härryda kommun, Marks kommun, Bollebygds kommun, Borås stad, Swedavia, Göteborgsregionens kommunalförbund och Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund.

Läs hela pressmeddelandet 2023-06-20

Ny järnväg Göteborg-Borås, västsvenskt ställningstagande (pdf)

 

Max Falk

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-06-26 15:59