Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Så bildades VGR

Västra Götalandsregionen bildades 1999 genom att slå samman landstingen i Älvsborg, Skaraborg och Göteborgs och Bohuslän samt delar av Göteborgs stad. Den nya regionen fick också nya utvecklingsuppdrag för kultur, miljö och regionutveckling. Men varför bildades regionen och hur gick det till? Här finner du bakgrund och historik till regionbildningen.

Dagsläget

Nu finns ett förslag om att Sveriges 21 befintliga regioner och landsting görs om till sex jämnstarka regioner. Där föreslås Västra Götalandsregionen gå samman med Värmland och Halland.

Bakgrund

Debatten om att ändra läns- och landstingsgränserna i Västsverige har pågått med varierad intensitet åtminstone sedan landstingen bildades 1863.

Utredningar

3 juni 2010 beslutade riksdagen att Västra Götalandsregionens utvecklingsuppdrag skulle bli permanent från 1 januari 2011. Då hade frågan utretts av och till sedan 1992.

Förarbetet

Den 1 januari 1997 bildades Väststyrelsen för att leda arbetet med regionbildningen. Väststyrelsen bestod av 27 politiker från kommunerna och landstingen.

Sammanfattning

När Västra Götalandsregionen bildades 1999 var det en historisk förändring och resultatet av många decenniers debatt och utredande.


Senast uppdaterad: 2017-02-15 14:11