Regionstyrelsen 20 maj 2025
På sammanträdet den 20 maj beslutade regionstyrelsen bland annat att godkänna start av etapp 2 av hus 1 inom Sahlgrenska Life. Regionstyrelsen beslutade också om avgiftsfritt vaccin mot TBE för 3-åringar och att godkänna samverkansavtalet om nationell samordning, planering och ledning vid höjd beredskap och krig. Regionstyrelsen fick också information om kortare köer till operation vid sjukhusen i VGR.
Kortare köer till operation i Västra Götalandsregionen
Tillgängligheten till operationer vid sjukhusen i Västra Götalandsregionen (VGR) har förbättrats markant det senaste året. Andelen patienter som får sin operation i tid har ökat med över 15 procentenheter – den högsta nivån sedan nuvarande mätmetod infördes 2020.
VGR ligger nu över rikssnittet, vilket är ett resultat av målmedvetna insatser för att stärka kapaciteten inom den egna hälso- och sjukvården. Samtidigt har antalet patienter som väntat längre än ett år minskat, och den totala operationsproduktionen har ökat.
Start av etapp två av Sahlgrenska Life, hus 1
Regionstyrelsen godkänner att den andra och avslutande etappen av Sahlgrenska Life, hus 1, kan starta. Etapp 2 omfattar fasad, tak, invändiga lokaler, teknikbyggnad och markarbeten. Projektet genomförs mellan tredje kvartalet 2025 och tredje kvartalet 2033. Verksamheten inkluderar bland annat regional laboratoriemedicin, Biobank Väst, akutmottagning med traumaenhet, intensivvård och operation samt helikopterflygplats.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset tilldelas också 890 miljoner kronor för utrustning och 22 miljoner kronor för konstnärlig gestaltning. Den totala investeringskostnaden för hus 1 uppgår till drygt 6 miljarder kronor.
Förslag om avgiftsfri vaccination mot TBE för 3-åringar
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige inför avgiftsfritt vaccin mot TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation) för alla 3-åriga barn som är folkbokförda i Västra Götaland. Vaccinationen ska omfatta tre grunddoser och starta så snart som möjligt. Satsningen finansieras genom avsatta medel i budgeten.
Vaccinet har använts sedan 1970-talet och har visat mycket god skyddseffekt – över 95 procent enligt studier. I dagsläget bekostas vaccinet av individen själv.
Tidigare start av detaljprojektering för nya BUP-lokaler vid Östra sjukhuset
Barn- och ungdomspsykiatrins (BUP) verksamhet vid Östra sjukhuset i Göteborg står inför ett akut behov av nya lokaler. Under hösten 2024 konstaterade Arbetsmiljöverket allvarliga brister i den befintliga byggnaden, däribland fukt- och mögelskador.
Mot bakgrund av Arbetsmiljöverkets bedömning har behovet av nya, ändamålsenliga lokaler blivit mer tidskritiskt. För att möjliggöra en tidigare inflyttning beslutar regionstyrelsen att frångå den ordinarie investeringsprocessen och inleda detaljprojektering innan ett formellt genomförandebeslut har fattats.
Beslutet syftar till att säkerställa en trygg och funktionell arbetsmiljö för personalen samt en god vårdmiljö för barn och unga i behov av psykiatrisk vård.
Nytt nationellt samverkansavtal för stärkt sjukvårdsberedskap vid kris och krig
Regionstyrelsen godkänner ett nytt samverkansavtal om hur Sveriges regioner ska samarbeta för att planera och samordna hälso- och sjukvården vid höjd beredskap och krig.
Detta sker inom ramen för det nationella samarbetet NSPL (Nationell samordning, planering och ledning). Syftet är att stärka Sveriges förmåga att hantera kriser och krig genom att regionerna planerar gemensamt och samordnat – i första hand inom hälso- och sjukvården, men på sikt även inom andra verksamheter.
Läs mer om Nationell samordning, planering och ledning