Ny broschyr till föräldrar om lustgas

Uppdaterad:
Publicerad:

Länsstyrelserna har tagit fram en broschyr om lustgas som riktar sig till tonårsföräldrar. Syftet är att skapa kännedom om riskerna med att använda lustgas som berusningsmedel och vad tonårsföräldrar och viktiga vuxna kan göra.

Broschyren innehåller kunskapsbaserad information som kan användas i mötet med föräldrar och andra viktiga vuxna i barn och ungas närhet. Hjälp gärna till att sprida kunskap om riskerna med lustgas!

Broschyren finns på olika språk och finns på den här sidan på Länsstyrelsens webbplats under rubriken "Broschyrer riktade till tonårsföräldrar". Där finns även tidigare broschyrer om alkohol, cannabis, tobak och nikotin samt Tramadol:

ANDTS-samordning - Länsstyrelsen Västra Götaland

Direktlänk till broschyren om lustgas (pdf)

Lustgas allt vanligare som berusningsmedel

Användningen av lustgas som berusningsmedel har blivit vanligare bland ungdomar och unga vuxna. Lustgas kan verka ofarligt, men det stämmer inte. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan.

Statlig utredning pågår

Det pågår en statlig utredning om hur lagstiftningen för lustgas ska se ut, och i väntan på en reglering sprider vi information om riskerna vid berusning med lustgas.

Vill du läsa mer?

På Läkemedelsverkets webbplats finns ett informationspaket med faktablad, utskriftsvänliga affischer, bilder samt färdiga förslag på texter till webb och sociala medier för dig som vill ta del av och sprida material:

Lustgas som berusningsmedel - Läkemedelsverket

Under december-januari genomfördes en informationskampanj i sociala medier, riktad direkt till ungdomar och unga vuxna. Syftet var att skapa kännedom om riskerna med att använda lustgas och att det är oberäkneligt. Du kan läsa mer hos Giftinformationscentralen:

Riskerna med att berusa sig på lustgas - Giftinformationscentralen

Kontakt vid frågor:


Amanda Walter Söderberg, länssamordnare ANDTS
amanda.walter.soderberg@lansstyrelsen.se