Nyhetslista
Nyheter vård och hälsa
-
I december var det premiär för en ny grundläggande sexologiutbildning för hälso- och sjukvårdpersonal. Denna tvådagarsutbildning kommer framöver att ges varje termin, både fysiskt och digitalt.
-
En ny webbutbildning ger på ett lättillgängligt och inspirerande sätt stöd för långsiktig utveckling av metoder och aktiviteter för ökat brukarinflytande inom vård och omsorg för personer med psykisk ohälsa.
-
Har du en idé eller ser behov i din verksamhet? Nu finns chansen att söka utvecklingsmedel för 2023.
-
Nu är det beslutat att journalsystem MittVaccin kommer ersätta Svevac för registrering av vaccinationer.
-
Nu finns en nylanserad webbutbildning för de professioner som kommer i kontakt med personer som har haft cancer som barn.
-
Västra Götalandsregionen är i regionalt förstärkningsläge. Detta för att kunna hantera den mycket höga belastningen på vården i stort och barnsjukvården i synnerhet med anledning av pågående smittspridning av RS-virus, influensa och covid-19.
-
I senaste numret av tidningen Kvinnoläkaren presenterar Arbets- och referensgruppen för Mödra-Mortalitet (MM-ARG) nio dödsfall bland gravida och nyförlösta under 2021. Tre av dödsfallen är rapporterade som mord, vilket enligt WHO klassificeras som tillfälligt sammanträffande dödsfall.
-
Digital lunchföreläsning 6 februari 2023.
-
För att uppmärksamma vikten av en korrekt handskanvändning i vården, både ur vårdhygieniska skäl och miljöskäl, har Koncernkontoret tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en film som diskussionsunderlag för verksamheterna:
-
1 december öppnade Föräldrarådgivning online, en onlinemottagning för kortare frågor kring föräldraskap eller barn 0-5 år.
-
Välkommen att lära dig mer om Hereditär Hemorragisk Telangiektasier, också kallad Oslers sjukdom.
-
Information från VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer:
-
Information från regional samordning 1177 e-tjänster:
-
Det nyligen beslutade vaccinationsprogrammet mot pneumokocker betyder att Västra Götalandsregionen har fått uppdraget och medel för att vaccinera följande individer mot pneumokocker:
-
I år är det 40 år sen hiv upptäcktes i Sverige. Mycket har förändrats under de här åren. Detta vill nätverket World Aids Day, där VGR:s Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) är en deltagare, uppmärksamma.
-
I oktober trädde en ny regional medicinsk riktlinje (RMR) för cancerrehabiliteringen i Västra sjukvårdsregionen i kraft, med fokus på tre huvudområden – fatigue, fysisk aktivitet samt psykosociala och psykologiska insatser.
-
Inera har sagt upp avtalet med Svevac från 2022-12-31.
-
Klinisk fysiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har, liksom andra aktörer i Europa, leveransproblem med radiofarmaka (Tc99) till undersökningar med gammakamera. Det innebär att produktionen av dessa undersökningar står helt stilla under vecka 46 och 47.
-
Klinisk fysiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tekniska problem med sin PET-utrustning vilket orsakar förseningar när det gäller svarstider och bokning.
-
Digital föreläsning 2 mars 2023, kl. 14-15.
-
Socialstyrelsen beslutade i maj 2022 om nya föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) om våld i nära relationer. Författningen riktar sig till socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården och träder i kraft den 1 november 2022.
-
Avtalet om specialiserad öppenvård vid närsjukhusen i Dalsland, Lysekil och Strömstad med Aleris Närsjukhus AB och Västra Götalandsregionen löper ut 22-10-31.
-
Information till alla verksamheter som beställer från Sisjödepån:
-
Kunskapscentrum för jämlik vård får många frågor från chefer och medarbetare som vill veta mer, läsa på och prata om situationer som rör patienter och närstående som kommer från ett annat land eller sammanhang än medarbetaren kanske själv gör. Riva Hinder är ett verktyg som utgår från hur ett mer kulturellt medvetet förhållningssätt kan riva hinder och bidra till mer jämlik vård och hälsa – och samtidigt skapa en bättre arbetsmiljö.
-
Namnet 1177 Vårdguiden har ändrats till 1177. Ändringen är en anpassning till de begrepp som redan används allmänt i dag. Beslutet fattades gemensamt av Sveriges regiondirektörer den 1 april 2022, efter beredning av kommunikationsdirektörerna.
-
Att hela Västra Götalandsregionen ska arbeta på samma sätt kring läkemedelshantering – och att göra det så enkelt som möjligt för vårdpersonal att ge rätt läkemedel – det är det stora målet för Sjukvårdsapotek VGR.
-
Omhändertagandet av patienter med artros fungerar ofta bra men via vårdförloppen för höft- och knäledsartros har några förbättringsmöjligheter identifierats. Dessa förmedlas nu genom en nätbaserad utbildning som riktar sig till fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare i primärvård.
-
Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) uppmärksammar Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november med en fysisk heldagskonferens.
-
I oktober startar en kampanj i sociala medier om ofrivillig ensamhet. Västra Götalandsregionen är avsändare för kampanjen som syftar till att öka kunskapen om ofrivillig ensamhet och att informera om att det finns hjälp att få.
-
Ett självmord drabbar många människor kring den som avlidit och kan leda till både sämre psykisk hälsa och högre suicidrisk hos närstående. På 1177.se finns nu ett efterlevandestöd med information av olika slag att kunna hänvisa till:
-
Våld i ungas egna nära ’romantiska’ relationer har de senaste åren ringats in som ett socialt och samhälleligt problem i Sverige. Samtidigt är det svenska forskningsfältet på området i sin linda.
-
Basutbildningen om våld i nära relationer är obligatorisk för all personal inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen och metodutbildningen ska genomföras av dig som gör hälso- och sjukvårdsbedömningar i möte med patienter.
-
Verksamhetens nya namn är "Psykologmottagningar föräldraskap och små barn".
-
I mars infördes nya blanketter för begäran om hjälp/biträde av polis enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om rättspsykiatrisk vård och enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall samt enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.
-
13 oktober anordnar Kunskapscentrum för sexuell hälsa SRHR-dagen 2022 – en konferens om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i hälso- och sjukvården.
-
Västra Götalandsregionen har tecknat nytt avtal med Diaverum Sweden AB. Avtalet gäller poliklinisk hemodialysbehandling för patienter med kronisk njursvikt.
-
Avtal om specialiserad gynekologisk öppenvård mellan Marika von Hamos Läkarmottagning AB och östra hälso- och sjukvårdsnämnden med utbudspunkt Lidköping löper ut 2022-07-31. Västra Götalandsregionen har tecknat nytt avtal med Karlsfors Gyn AB.
-
Västra Götalandsregionen har tecknat avtal med Psykiatripartners i Östergötland AB gällande specialiserad vuxenpsykiatrisk öppenvård.
-
VKV:s utbildningar vänder sig till alla anställda inom hälso- och sjukvård och tandvård som Västra Götalandsregionen finansierar.
-
För att kunna ta hand om sin hälsa och söka vård är information om hälso- och sjukvården Sverige mycket viktigt. Kunskapen är extra betydelsefull för de som är nya i vårt land och som även kan behöva hjälp med sin psykiska hälsa på grund av flykt och andra svåra upplevelser.
-
I september kommer en nätbaserad utbildning för läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter, samt stödmaterial för implementering att erbjudas som hjälp i förändringsarbetet.
-
Västra Götaland har en nollvision för suicid, och i Handlingsplan för suicidprevention definieras aktiviteter som under perioden 2020-2025 ska leda oss närmare målet.
-
E-hälsomyndigheten kommer att byta driftsleverantör eftersom myndighetens nuvarande avtal för IT-drift löper ut under fjärde kvartalet 2022. Därför har myndigheten tecknat en överenskommelse med Försäkringskassan om samverkan kring IT-drift vilket innebär flytt av produktionsmiljöer, testmiljöer, servrar och tjänster till Försäkringskassan.
-
Se VGR:s webbinarier som berör teman om att möta personer som flytt från krig.
-
Ofrivillig ensamhet är inget nytt fenomen, men under pandemin har frågan blivit än mer aktuell. Ensamheten påverkar människor oavsett ålder, kön och bakgrund och den upplevs på olika sätt.
-
Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) har sedan 2013 arbetat med att utveckla frågeformuläret FOV – Frågor om våld, som används inom regionens hälso- och sjukvård och tandvård, för att ställa frågor på rutin om våld till patienter. Nu är formuläret validerat.
-
Under 2022 införs modellen för specialiserad palliativ vård i hemmet, med särskilda resursteam som utgår från SU, i Göteborgs Stad och kommunerna Mölndal, Härryda, Partille och Öckerö.
-
Globala logistik- och produktionsstörningar och komponentbrister har under en tid påverkat leveransen av hjälpmedel. Sedan årsskiftet har läget ytterligare förvärrats och tyvärr verkar problemen hålla i sig. För att säkerställa tillgången har Hjälpmedelscentralen vidtagit ett antal åtgärder och skulle också behöva hjälp från dig som förskriver och beställer.
-
Nu kan du som är vårdgivare eller jobbar inom kommun eller Migrationsverket i Västra Götalandsregionen få telefonkonsultation kring flyktinghälsa.
-
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ingår ett IOP (Idéburet offentligt partnerskap) med Svenska Livräddningssällskapet Göteborg och Ljungskile folkhögskola från och med 1 mars 2022. IOP:et gäller i fem år.
-
Västra Götalandsregionen har genomfört en upphandling av hälsokontroll genom mammografiscreening och klinisk radiologisk bröstdiagnostik. Unilabs AB har tilldelats fyra avtal som börjar gälla 2022-04-01 och är uppdelade på följande delregionala områden:
-
Oftast vet vi precis hur vi egentligen skulle äta eller bete oss för att må bra. Men det är inte alltid så lätt att omsätta teorin i praktik – det är där Hälsocoach online kommer in i bilden. Från årsskiftet finns en vårdöverenskommelse för tjänsten, som förvandlar det tidigare projektet till permanent verksamhet.
-
Stadsmissionens uppdrag om avgiftning av vuxna missbrukare vid vårdavdelning med tillhörande öppenvårdsmottagning upphör den 30 april.
-
Ordförande STOK har beslutat om återinförande av regional kod för rutinmässiga frågor om våld i nära relationer:
-
Att uppleva ett krig innebär att utsättas inte bara för en traumatisk upplevelse, utan en rad olika. För att kunna hjälpa patienter med sådana händelser i bagaget finns Kris- och traumamottagningen.
-
Läkemedelsrestnoteringar har ökat de senaste åren och orsakar problem i verksamheterna.
-
Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd ingår ett IOP med Skyddsvärnet från och med 1 januari 2022. IOP:et gäller i fem år. Syftet är att samverka kring en socialmedicinsk mottagning i Göteborg, som erbjuder hälso- och sjukvårdande insatser till personer på Skyddsvärnets boenden.
-
Klinisk kemi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inför tidbokning via 1177 på Provtagningen Östra (Centralkliniken), Provtagningen Mölndal och Provtagningen Sahlgrenska.
-
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har beslutat att teckna en överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) med föreningen SHEDO. Överenskommelsen handlar om förebyggande och utvecklande arbete gällande självskadebeteende och/eller ätstörningar.
-
Från 1 januari 2022 samverkar Västra Götalandsregionen (VGR) med Svenska kyrkan och Kraftens hus Sjuhärad genom ett Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) gällande stödgruppsverksamhet för barn, tonåringar och vuxna i familjer där en förälder avlidit. IOP:t gäller i fem år.
-
Socialstyrelsen har i samarbete med VKV – Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer - tagit fram ett utbildningsmaterial om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld för personer som arbetar inom hälso- och sjukvården och tandvården.
-
"En väg in” öppnar för alla nya invånarkontakter och remisser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västra Götalandsregionen under första kvartalet 2022.
-
Från och med 1 november kan verksamheter som har behov av att förse patienter i hemmet med material för skötsel och hantering av centralvenös infart beställas via Läkemedelsnära produkter/Skövdedepån.
-
Västra hälso- och sjukvårdsnämnden tecknar avtal med Smärthjälpen Sverige AB i Göteborg om diagnostisering och behandling gällande fibromyalgi, långvarig smärta som inte är cancerrelaterad, och/eller Myalgic Encephalomyelitis (ME).
-
Diagnostiken i Västra Götalandsregionen har i flera år arbetat för att bli mer enhetlig. Nyligen invigdes den nya och gemensamma utrustningsplattformen som ska bidra till att skapa en mer jämlik och effektiv vård för alla patienter i hela Västra Götalandsregionen.
-
Hälsocoach online är en individanpassad tjänst som erbjuder motiverande videomöten i mobilen, surfplattan eller via dator för att förbättra levnadsvanor. Nu kan även klienter som behöver tolk coachas. De språk som finns med tolkstöd är: Albanska, Arabiska, Bosniska, Dari, Kroatiska, Persiska, Polska, Serbiska, Somaliska, Tigrinja, Turkiska och Teckenspråk.
-
I september ersätts nuvarande Sminet av en ny systemversion. Det nya systemet gör det enklare och snabbare för vårdenheter att anmäla smittsamma sjukdomar som lyder under smittskyddslagen.
-
Den 7:e september samlades 250 vårdgivare, representanter från Koncernkontoret, SKL och politiker för en utvecklande, informativ och inspirerande endagskonferens där utvecklingen av Primärvården stod i centrum.