Nyheter
-
Uppdatering influensasäsongen 2023-2024Tisdagen den 7 november startar årets influensavaccinationer. Men personer på särskilda boenden för äldre (SÄBO), korttidsboende eller de som har hemsjukvård i ordinärt boende, kan erbjudas vaccination redan under slutet av oktober.
-
Strama VGR:s sjukhusstramadag 28 november GöteborgVälkommen till Strama VGRs sjukhusstramadag för alla intresserade av antibiotikaanvändning på sjukhus.
-
Informationsmaterial för att uppfylla kraven i biobankslagenDen 1 juli 2023 trädde en ny biobankslag i kraft. Enligt den nya lagen får prov som tas i vården sparas i en biobank om patienten/provgivaren samtyckt till vården och fått information enligt kraven i lagen.
-
Kraftens hus öppnar i GöteborgVem vill inte komma till ett hus där man kan få kraft och kanske också ge kraft till andra? Kraftens hus är mötesplatser för cancerberörda, som finns i Borås, Stockholm och inom kort även i Göteborg.
-
VGR säger upp avtal med en vårdcentral i GöteborgVästra Götalandsregionen (VGR) häver avtalet med Din Klinik i Göteborg och kräver tillbaka 85 miljoner kronor. Det beslutade operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i dag. Alla patienter som är listade på vårdcentralen kommer att listas om.
-
FYSS nu även i webbform - eFYSSeFYSS är en helt ny webbplats med kunskaps- och beslutsstöd som kan användas vid rådgivning om fysisk aktivitet och stillasittande för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd.
-
Södra Älvsborgs Sjukhus visar vägen med smarta val av antibiotikaAnvändning av antibiotika på sjukhus i VGR ökar, med mer risk för biverkningar, vårdrelaterade infektioner och eskalerad antibiotikaresistens. Ett smart val av antibiotika motverkar denna utveckling.
-
Ny upphandling av vacciner i barnvaccinationsprogrammet från 1 september 2023Nuvarande nationella upphandling gick efter fyra år ut den sista augusti 2023. Den nya upphandlingen gäller från 2023-09-01 – 2027-08-31.
-
FORSKNINGSANSLAG EMELLEEmelle Fond stödjer forskning rörande hjärt- och kärlsjukdomar. Stöd lämnas i första hand till yngre forskare, doktorander och nydisputerade forskare verksamma i f.d. Göteborgs och Bohus län. Stöd kan ges till ett eller flera projekt. Fonden välkomnar ansökningar både från experimentella och kliniska projekt inom området. För grundvetenskapliga projekt är det viktigt att den kliniska betydelsen av studierna anges.
-
Utlysning - Forskningsmedel för 2024 till regionala samarbetsprojektDet är fortfarande möjligt att söka projektmedel från VGR till patientnära klinisk forskning med ett inomregionalt vetenskapligt samarbete. Forskningsmedlen kan sökas av anställda inom Västra Götalandsregionen eller i vårdverksamheter som VGR har avtal med.
-
Aktuella utlysningarSka du söka medel för forskning- eller innovationsprojekt? Här är ett urval av några aktuella utlysningar från externa anslagsgivare.
-
Nätbaserad utbildning för dig som möter barn och ungaNu erbjuder Centrum för fysisk aktivitet tre nätbaserade utbildningar om fysisk aktivitet/FaR för barn och unga:
-
Regiongemensam informationskampanj om screening för tidig upptäckt av cancerSveriges regioner har gått ihop i en gemensam informationskampanj om screening för tidig upptäckt av cancer. Kampanjen kommer synas i sociala medier, annonser och på affischer runt om i landet.
-
Uppdaterat vaccin mot covid-19 väntas inför vintersäsongenUnder hösten väntas uppdaterade covid-19-vaccin anlända till Sverige som ger ökat skydd mot den nu dominerande virusvarianten XBB och dess undervarianter.
-
Strejkvarsel inom taxi har dragits tillbakaTransportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för taxiförare. Varsel om strejk och blockad inom taxi dras därmed tillbaka.
-
Uppdaterad vaccinprislistaFrån och med 1 september erbjuds vaccinet Influvac Tetra mot säsongsinfluensa. Vaccinprislistan kommer att uppdateras 1 september.
-
Hur vet du var väntetiderna är kortast när du ska skicka en remiss?Inom Västra Götalandsregionens specialistsjukvård finns det inom flera vårdområden långa väntetider och vårdgarantin nås inte alltid. För att du som skickar remisser till specialistsjukvården lättare ska kunna se väntetiderna hos olika vårdgivare har vi tagit fram en rapport som visar väntetiderna.
-
Demensdiagnos ger rätt till N-tandvårdsintyg - ansök enkelt åt patientenSedan 2021 har alla patienter i VGR med en demensdiagnos rätt till ett intyg om Nödvändig tandvård. Intyget ger patienten rätt till bastandvård till hälso- och sjukvårdsavgift.
-
Stödgrupper för barn, unga och familjer i sorgStödgrupper vid sorg är en resurs som finns att tillgå för Västra Götalands invånare, och vårdgivare inom VGR har möjlighet att rekommendera denna hjälp till sina patienter. Stödgrupperna är kostnadsfria och deltagarna är välkomna oavsett livsåskådning eller bostadsort.
-
Inbjudan till nätverksträff – ”Genvägen” till docentur 2023-09-12Välkomna till digital workshop för blivande docenter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen/Sahlgrenska Akademin
-
Internationella patientsäkerhetsdagen den 17 septemberÅrets tema är ”Patienten som medskapare för en säker vård”.
-
Informationsträff om cancervårdens utveckling - INSTÄLLTSahlgrenska Comprehensive Cancer Care har tidigare bjudit in till informationsträff om cancervårdens utveckling den 12 september. Informationsträffen är inställd och nytt datum planeras istället.
-
Covid-19 - Övervakning efter vaccination endast vid behovFolkhälsomyndigheten har tagit bort skrivningen om övervakning 15 minuter efter vaccination mot covid-19 och en ny rutin finns på plats.
-
Vetenskapsrådet - Bidrag för planering av kliniska studier inom behandlingsforskningDen forskning som är relevant avser kliniska behandlingsstudier för att ta fram tillförlitliga och implementerbara resultat som kan komma patienter och samhället till nytta inom en relativt kort tidsperiod.
-
Afa Försäkring – idébeskrivningFunderar du på om din idé till forskningsprojekt är relevant för Afa Försäkring? Få hjälp innan 14 juli.
-
Afa försäkring – postdoc-stödPostdoc-stöd på två miljoner inom hälsa med inriktning på arbetsförmåga.
-
Forte - inresande och utresande gästforskareFortes utlysning av gästforskarbidrag syftar till att stimulera internationella kontakter och utveckla enskilda forskares kompetens.
-
Nyfiken på Horisont Europa och möjligheter till samarbetsprojekt inom kluster hälsa?Horisont Europa är Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation där det nu är hög tid att förbereda ansökningar till kluster hälsa.
-
EU4Health – nya utlysningarEU4Health har öppnat 12 utlysningar och inkluderar ämnen som tillgång till sjukvård, mental hälsa, NCDs, cancer och medicintekniska produkter.
-
Internet of Things – genomförandeprojekt för innovativ samhällsnyttaInternet of Things Sverige erbjuder finansieringsmöjlighet för IoT-projekt som kan bidra till innovativ samhällsnytta i offentlig sektor. Ett av temaområdena är jämlik hälsa.
-
Formas - Gestaltad livsmiljö för hälsa och välbefinnandeFör forsknings- och innovationsprojekt som på ett konkret sätt undersöker och föreslår hur en gestaltad livsmiljö kan främja människors hälsa och välbefinnande.
-
Den medicinska kvaliteten ökar i primärvårdenDen medicinska kvaliteten ökar i primärvården. Det framgår av en ny rapport från Regional Vårdanalys, Koncernkontoret VGR.
-
Utlysning - Forskningsmedel för 2024 till regionala samarbetsprojektNu är det möjligt att söka projektmedel från VGR till patientnära klinisk forskning med ett inomregionalt vetenskapligt samarbete. Forskningsmedlen kan sökas av anställda inom Västra Götalandsregionen eller i vårdverksamheter som VGR har avtal med.
-
VGR lanserar Epilepsiappen den 14 juniVi är stolta över att kunna meddela lanseringen av Epilepsiappen. Epilepsiappen ska göra det enklare för invånare att förstå sin sjukdom, få korrekt hjälp till självhjälp och kan även fungera som ett stöd i kontakt med vården. Den kommer att finnas tillgänglig för nedladdning från och med den 14 juni för allmänheten.
-
21 miljoner kronor beviljas av Interreg Sverige – Norge för projektet Hållbar HälsaHållbar Hälsa är ett gränsregionalt samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. I dagsläget medverkar FoUUI primär och nära vård, Närhälsan Mellerud vårdcentral och Sykehuset Östfold men projektet kommer successivt att utvidgas till fler verksamheter.
-
Ny biobankslag från 1 juliDen 1 juli 2023 träder en ny biobankslag i kraft. Samtliga regioner har skrivit under ett samverkansavtal om en gemensam implementering av den nya lagen. Biobank Sverige har fått uppdraget att leda det nationella införandet.
-
Penicillin 20230609Penicillin V, som Kåvepenin, Tikacillin och Fenoximetylpenicillin är vårt mest använda antibiotikum. En kur påverkar tarmens bakterier visar en färsk avhandling av Karin Rystedt, Göteborgs Universitet.
-
Internationella dagen mot ätstörningar 2e juniDen 2:e juni infaller internationella ätstörningsdagen, med syftet att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen. Ta del av material för att motverka myter och föreställningar om vem som drabbas av ätstörning och varför.
-
Ny adress för pappersremisser till SU Radiologi (vuxna)Från och med 22 maj registrerar Administrativa enheten Radiologi (vuxna) vid SU remisser som inkommer i pappersformat.
-
Höj din uppmärksamhet för barn och unga!Sommaren är på intågande och sommarlovet likaså. De flesta barn och unga ser lovet som ett välkommet avbrott i vardagen. Detta gäller dock inte alla.
-
Nytt patientsäkerhetswebbinariumTeam patientsäkerhet, Koncernkontoret håller ett regionalt webbinarium via Teams med temat ”Agera för säker vård” fredagen den 2 juni kl. 13:30-14:15.
-
Transforming Health and Care SystemsDetta europeiska partnerskapsprogram syftar till att generera ny kunskap och skapa ett gemensamt lärande för att utveckla hälso- och vårdsystemen i Europa.
-
Organisation, struktur och samverkan inom välfärdssektorn i relation till psykisk hälsaForte – Bidrag till forskningsöversikter. Deadline 25 maj.
-
Psykisk ohälsa med fokus på rehabilitering, samverkan och ett hållbart arbetslivUtlysning från Forte i samarbete med Försäkringskassan.
-
Vårens ALF-utlysning 2023Ansök om forskningsmedel med sista ansökningsdag torsdag den 1 juni, 2023, kl. 23.59.
-
Påminnelse till dig som remitterar: informera patienten om vårdgarantinFör att patienter ska kunna få vård inom lagstadgade garantitider ska vård så långt som möjligt erbjudas hos annan vårdgivare när mottagande enhet inte klarar av att ge vård inom garantitiden.
-
1177 e-tjänster - begränsad bemanningUnder perioden 26 juni till och med 14 augusti råder begränsad bemanning i 1177 e-tjänster vilket kan innebära längre svarstider. Tänk på att se över behörigheter inför sommaren och se till att det alltid finns en behörighetsadministratör i tjänst.
-
Disputationer inom primär och nära vård under våren 2023FoU primär och nära vård i Västra Götalandsregionen informerar om nedanstående disputationer.
-
Suicidprevention - Steg för livet, en informationskampanj för att öka kunskapen hos allmänheten om hur vi kan förebygga självmordSteg för livet är en informationskampanj initierad av Västra Götalandsregionen i samarbete med SPIV och OTW. Syftet är att öka kunskapen hos allmänheten om hur vi kan förebygga självmord.
-
Hälsocoach online byter digital plattform från Mitt vårdmöte till Vård och hälsaFrån och med 15 maj tar Hälsocoach online emot bokningar av nybesök på den nya plattformen för e-tjänster Vård och hälsa.
-
Start MittVaccin 10 majProjektet arbetar intensivt med att få till en bra start för alla användare i MittVaccin den 10 maj.
-
Nya datum till obligatoriska utbildningar om våld i nära relationerNu finns höstens datum ute till basutbildning om våld i nära relationer som hålls av VKV – Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer.
-
Publicerad "Etisk analys av omdiagnostisering" av Lars Sandman för Prioriteringscentrum vid Linköpings UniversitetPublicerad "Etisk analys av omdiagnostisering" av Lars Sandman för Prioriteringscentrum vid Linköpings Universitet
-
Covid-19 inte längre smittspårningspliktig men oförändrad indikation för provtagningFrån den 15 mars 2023 är covid-19 inte längre en smittspårningspliktig sjukdom enligt beslut av Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndighetens och Västra Götalandsregionens indikation för provtagning har däremot inte ändrats.
-
Antibiotikaförskrivningen i Västra Götaland ökar successivt efter pandeminAntalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland ökade med 13 % den senaste 12-månadersperioden fram till och med februari 2023 jämfört med samma period året före.
-
Migränappen lanseras den 17 april till våra invånareDen 17 april kommer den av Västra Götalandsregionen framtagna mobilappen Migränappen att finnas tillgänglig för nedladdning via App Store och Google Play.
-
PatientsäkerhetswebbinariumNytt patientsäkerhetswebbinarium: Fredagen den 5 maj kl. 13:30-14:15 – välkommen!
-
Tekniskt underhåll – test- och utbildningsmiljöer i Vård och hälsa stängdaTest- och utbildningsmiljöerna i Vård och hälsa ska uppdateras i två omgångar. Första tillfället är torsdag 6 april kl 14.00-16.00, därefter tisdag 11 april kl 8.00-9.00.
-
Ny sida för e-tjänster och IT-stödFlikarna "E-tjänster" och "IT" i toppmenyn på Vårdgivarwebben har slagits samman till en ny gemensam flik: "IT-stöd och tjänster".
-
Nominera ledamöter till den nationella arbetsgruppen (NAG) AutismNationellt programområde (NPO) psykisk hälsa kommer att starta en nationell arbetsgrupp för autism. NPO söker nu sakkunniga att delta i arbetet. Du kan nominera dig själv till uppdraget som ledamot i arbetsgruppen.
-
Strama lunchwebbinarie om Epididymit 30 marsStramas lunchwebbinarie om Epididymit 30 mars – välkommen att ansluta!
-
"Matkassen" breddar innehåll och målgrupperNya Matkassen ska inspirera fler till hälsosamma matvanor. Den tidigare webbplatsen riktade sig enbart till barnfamiljer. Nu har innehåll och målgrupper breddats för att inspirera fler till hälsosamma matvanor genom hela livet.
-
23:e Nordiska traumakonferensen 7-8/12 2023Welcome to the 23rd Nordic Conference for Professionals working with Traumatised Refugees – Rehabilitating Torture Survivors and Traumatised Refugees in Göteborg, Sweden on the 7th and 8th of December 2023.
-
Antibiotikaförbrukningen ökade på regionens sjukhus under 2022Beställning av antibiotika för användning på sjukhus ökade med 8 % under 2022.
-
Seminarium: Nikotinet bygger om hjärnanYrkesföreningen Sjuksköterskor mot Tobak bjuder in till seminariet Nikotinet bygger om hjärnan, på Sahlgrenska sjukhuset 31 mars kl. 13-16.
-
God tillgång till vård och bra upplevelse av primärvårdenHälso- och sjukvårdsbarometern och Nationell Patientenkät visar att en majoritet av invånarna i Västra Götaland upplever en god tillgång till vård och patienterna som har besökt primärvården har haft en bra upplevelse.
-
Workshop för Stramas kontaktläkare i primårvårdVälkommen till workshop för Stramas kontaktläkare i primärvård den 20 april eller 25 april kl. 10-15 i Stationshuset konferens, Göteborg. Fika finns från kl 9.30. Programmet är detsamma så välj det datum som passar dig bäst. Observera att dessa dagar ersätter Stramadag för primärvård i år!
-
Premiär för nya digitala hbtq-diplomeringenEn efterlängtad utbildning är tillbaka, nu i helt digital form. I Lärportalen finns nu hbtq-diplomeringen – både individuell och för verksamhet.
-
Nationell konferens i rättspsykiatri i Göteborg 23–24 augusti 2023Välkommen till nationell rättspsykiatrisk konferens på temat Evidensbaserad rättspsykiatri. Konferensen arrangeras av det nationella forskningsprogrammet FORevidence.
-
Sök projektanslag för FoUDen 1-31 mars 2023 är det dags att söka anslag för forskning. De lokala FoU-råden öppnar då för ansökningar om ekonomiskt bidrag för forskning.
-
Avgiftsfria vaccinationer från och med den 17 mars 2023Från och med den 17 mars 2023 blir kikhostvaccination till gravida och pneumokockvaccination till personer 76 år och äldre avgiftsfria.
-
Stramas självdeklaration 2023I årets självdeklaration till Strama är det mesta sig likt från förra året med samma webbenkät med möjlighet att använda pausa-spara-funktionen. Det är en stor fördel att sprida ut deklarationsarbetet under året. Starta upp redan nu, så slipper ni stress i höst! Deadline i år är fredagen den 20 oktober.
-
Restinformation från Sortimentsrådet LäkemedelDet är nationellt känt att tillgång till flera läkemedel inte möter efterfrågan. Sortimentsrådet Läkemedel arbetar för att finna lösningar och alternativ för Västra Götalandsregionen, för att på bästa möjliga sätt öka patientsäkerhet och tillgång till information.
-
Ny leverantör för paket från 1 marsVästra Götalandsregionen kommer att byta från nuvarande paketleverantör PostNord till Bring från och med 1 mars 2023.
-
Nationell lansering av forskningsrapporten Alkohol och högt blodtryck 14/3, kl 12.00-13.30Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) lanserar ihop med ett flertal andra organisationer, främst IOGT-NTO, en forskningsrapport om alkohol och högt blodtryck under ett riksdagsseminarium som sänds digitalt 14/3 kl 12.00-13.30.
-
Ny hantering av tester och smittspårning för covid-19Från och med 2023 får inte längre regionerna ersättning av staten för testning av covid-19. Eftersom folkhälsomyndigheten fortfarande anser att covid-19 är en smittspårnings- och anmälningspliktig sjukdom har regionstyrelsen beslutat:
-
Digital lunchföreläsning: Sekretessgenombrott för att förhindra allvarligt våld i nära relationDen 24 april bjuder Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) in till en digital lunchföreläsning om hälso- och sjukvårdens möjlighet att bryta sekretess för att förhindra allvarligt våld i nära relation.
-
Webbinarium med tema precisionsmedicinPå sällsynta dagen 28 februari bjuder Centrum för sällsynta diagnoser Väst in till ett webbinarium kl. 14-16:15, där du får höra om olika aspekter, möjligheter och utmaningar gällande precisionsmedicin.
-
Projekt MittVaccin – nytt journalsystem för registrering av vaccinationerNu är projektet i full gång för MittVaccin, nytt journalsystem för registrering av vaccinationer som ersätter Svevac. Planen är ”Golive” onsdagen den 26 april. Det innebär att alla användare då kommer att få åtkomst till MittVaccin och Svevac sätts i läsläge.
-
Nu ändras rekommendation om source control och provtagning för personalSamhällsspridning av covid-19 har fortsatt minska i februari. Situationen motiverar nu ytterligare nedtrappning av smittförebyggande åtgärder inom såväl regional hälso- och sjukvård samt tandvård, som kommunal vård och omsorg.
-
Utbildning om anmälningsplikt när barn far illaDen 10 mars bjuder Barnskyddsteam Västra Götaland in till storsalsföreläsning på temat anmälningsplikt när barn far illa.
-
Bidrag för externa kurser och konferenser 2023Regionstyrelsens personalutskott har avsatt tre miljoner kronor 2023 för bidrag till finansiering av deltagande i externa kurser och konferenser för specialistläkare anställda i VGR.
-
Nu kan du anmäla dig till grundläggande sexologiutbildningI december var det premiär för en ny grundläggande sexologiutbildning för hälso- och sjukvårdpersonal. Denna tvådagarsutbildning kommer framöver att ges varje termin, både fysiskt och digitalt.
-
Uppdaterad vaccinprislistaFrån och med 1 februari sker prisförändringar på Nimenrix och Twinrix. Nya vaccin ersätter vaccin mot vattkoppor och fästingburen encephalit.
-
Ny webbutbildning för att arbeta med brukarinflytande inom psykisk hälsaEn ny webbutbildning ger på ett lättillgängligt och inspirerande sätt stöd för långsiktig utveckling av metoder och aktiviteter för ökat brukarinflytande inom vård och omsorg för personer med psykisk ohälsa.
-
Sök utvecklingsmedel för jämlik vårdHar du en idé eller ser behov i din verksamhet? Nu finns chansen att söka utvecklingsmedel för 2023.
-
MittVaccin nytt journalsystem för registrering av vaccinationerNu är det beslutat att journalsystem MittVaccin kommer ersätta Svevac för registrering av vaccinationer.
-
Ny utbildning ska ge ökad förståelse för individer som haft cancer som barnNu finns en nylanserad webbutbildning för de professioner som kommer i kontakt med personer som har haft cancer som barn.
-
Korrekt användning av engångshandskar i vårdenNy film med tillhörande APT-material om korrekt handskanvändning i vården
-
Förstärkt rådgivning per telefon om sjuka barnVästra Götalandsregionen är i regionalt förstärkningsläge. Detta för att kunna hantera den mycket höga belastningen på vården i stort och barnsjukvården i synnerhet med anledning av pågående smittspridning av RS-virus, influensa och covid-19.
-
Cancerfonden - ny utlysning 2023 kring kliniska behandlingsstudierCancerfonden planerar att utöver sina ordinarie ansökningsomgångar även utlysa större anslag för forskning.
-
Horisont Europa – arbetsprogram för 2023-2024Horisont Europa är EU-kommissionens stora ramprogram för forskning och innovation.
-
EU4Health – arbetsplan för 2023EU4Health är EU:s fjärde hälsoprogram som kompletterar medlemsländernas folkhälsopolitik.
-
Afa Försäkring – öppen riktad utlysning inom arbetsmiljöAfa Försäkring finansierar forskning inom arbetsmiljö som fokuserar på att förbättra arbetsmiljön och undersöka risk- och friskfaktorer i arbetet på kort och lång sikt.
-
Stiftelsen Clas Groschinskys MinnesfondAnslag till medicinsk forskning riktat till forskare, som efter disputation och postdoktoral eller klinisk vidareutbildning, är i färd med att bygga upp ett eget projekt och forskargrupp.
-
BioInnovation/Vinnova – hypotesprövning steg 1, nyskapande projekt med hög riskHar du idéer om hur vi kan använda biomaterial på nya sätt i vården?
-
Forte - etableringsbidrag ersätter postdokbidragFrån och med 2023 inför Forte en ny bidragsform, etableringsbidrag, som är riktat mot forskare i början av sin karriär, med syftet att främja etablering och självständighet inom forskningen.
-
Forte - utlysning inom preventiva och hälsofrämjande insatserForte öppnade i december en utlysning för programbidrag inom området prevention och folkhälsa, där syftet är att bygga upp nya eller stärka befintliga forskningsmiljöer.
-
Dr Per Håkanssons stiftelse - bidrag till forskare i tidig karriärDr P Håkanssons forskningsstöd riktar sig till disputerade forskare i tidig karriär vid svenska universitet och verksamma med inriktning mot livsmedel och hälsa.
-
Regeringen och SKR överens om förutsättningarna för arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention 2023Pressmeddelande: Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse inom området psykisk hälsa och suicidprevention för 2023. Överenskommelsen innehåller fortsatta satsningar på arbetet med att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och suicid samt skapa förutsättningar för en vård och omsorg av god kvalitet. Överenskommelsen omfattar totalt drygt 1,6 miljarder kronor varav merparten fördelas till kommuner och regioner.
-
Dödsfall bland gravida och nyförlösta under 2021I senaste numret av tidningen Kvinnoläkaren presenterar Arbets- och referensgruppen för Mödra-Mortalitet (MM-ARG) nio dödsfall bland gravida och nyförlösta under 2021. Tre av dödsfallen är rapporterade som mord, vilket enligt WHO klassificeras som tillfälligt sammanträffande dödsfall.
-
Omhändertagandet av gravida kvinnor som utsatts för könsstympningDigital lunchföreläsning 6 februari 2023.
-
Välkommen till vår samverkanspartner i Västra hälso- och sjukvårdsregionen - Psykiatrin Hallands webbsidaVälkommen till Psykiatrin Hallands webbsida – vårt bidrag till att öka allmänhetens kunskap om psykiatrisk specialistvård. Vilka myter finns om adhd? Hur vet jag om min tonåring är deprimerad? Hur vet jag att jag har en demenssjukdom? Det är några av de frågor du kommer få svar på här. Vi vill helt enkelt att fler ska lära sig mer om vad psykiatrisk specialistvård innebär.
-
Korrekt handskanvändning – en angelägenhet för patientsäkerheten och miljönFör att uppmärksamma vikten av en korrekt handskanvändning i vården, både ur vårdhygieniska skäl och miljöskäl, har Koncernkontoret tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en film som diskussionsunderlag för verksamheterna:
-
Avgiftsfrihet för akuta besök på grund av vård och spårsökning vid sexuella övergreppVästra Götalandsregionen inför avgiftsfrihet för akuta besök på grund av vård och spårsökning vid sexuella övergrepp.
-
Ny rådgivning online till föräldrar1 december öppnade Föräldrarådgivning online, en onlinemottagning för kortare frågor kring föräldraskap eller barn 0-5 år.
-
En dag om samlarsyndromEn regionalt arrangerad dag kring samlarsyndrom gav inspiration och ny kunskap. Ta del av den inspelade dagen med föreläsningar och dialoger samt presentationsmaterial.
-
Temadag om HHT/Oslers sjukdomVälkommen att lära dig mer om Hereditär Hemorragisk Telangiektasier, också kallad Oslers sjukdom.
-
Höj din uppmärksamhet inför jullovetInformation från VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer:
-
Förändringar från och med 1 januari 2023Från och med 1 januari 2023 sker flera höjningar gällande patientavgifter.
-
Förändringsstopp och reducerad bemanning 1177 e-tjänster under jul och nyårInformation från regional samordning 1177 e-tjänster:
-
Vaccination mot pneumokocker för riskgrupper och de som fyller 75 år under 2022 startar 1 decemberDet nyligen beslutade vaccinationsprogrammet mot pneumokocker betyder att Västra Götalandsregionen har fått uppdraget och medel för att vaccinera följande individer mot pneumokocker:
-
Rethink hiv – kampanj under decemberI år är det 40 år sen hiv upptäcktes i Sverige. Mycket har förändrats under de här åren. Detta vill nätverket World Aids Day, där VGR:s Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) är en deltagare, uppmärksamma.
-
Ny regional medicinsk riktlinje för cancerrehabiliteringI oktober trädde en ny regional medicinsk riktlinje (RMR) för cancerrehabiliteringen i Västra sjukvårdsregionen i kraft, med fokus på tre huvudområden – fatigue, fysisk aktivitet samt psykosociala och psykologiska insatser.
-
Avveckling av Svevac och införande av nytt journalsystem för registrering av vaccinationerInera har sagt upp avtalet med Svevac från 2022-12-31.
-
Särskilt vaccinationsprogram för pneumokockinfektionFrån och med 1 december 2022 införs särskilt vaccinationsprogram pneumokockinfektion för personer som ingår i riskgrupper.
-
vår samverkanspartner i Västra hälso- och sjukvårdsregionen - Nyhetsbrev Psykiatri HallandJanuari 2020 skickade vi på Psykiatrin Halland ut vårt första nyhetsbrev. Vi hade under en tid sett att det fanns ett stort intresse kring vår verksamhet, men också frågetecken som behövde rätas ut.
-
Europeisk PPM VRI-mätning våren 2023Enhet patientsäkerhet rekommenderar deltagande i denna mätning som görs vart 5 år och som ger mera information än den vi får genom Infektionsverktyget.
-
Leveransproblem orsakar produktionsstopp på Klinisk fysiologiKlinisk fysiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har, liksom andra aktörer i Europa, leveransproblem med radiofarmaka (Tc99) till undersökningar med gammakamera. Det innebär att produktionen av dessa undersökningar står helt stilla under vecka 46 och 47.
-
Vetenskapsrådets utlysningar 2023Datumen för 50 av Vetenskapsrådets utlysningar för nästa år är nu klara.
-
Afa Försäkring – kommande riktade öppna utlysningarAfa Försäkring satsar varje år 150 miljoner kronor på forskning och utveckling för att förbättra arbetsmiljö och främja hälsa. De går nu över till riktade öppna utlysningar där områdena arbetsmiljö och hälsa separeras.
-
Stiftelsen Solstickan - ForskningsstipendierStipendierna är avsedda för forskarstuderande inom områdena barn eller äldre.
-
Innovative Health Initiative – Anmälan öppen för IHI Call DaysInnovative Health Initiative (IHI) är ett offentligt-privat partnerskap mellan EU och europeiska branschorganisationer inom hälso- och sjukvårdsindustrin och finansierar tvärsektoriella forsknings- och innovationsprojekt.
-
Medtech4Health Innovation Award belönar goda exempel inom vård och omsorgMedtech4Health Innovation Award delas ut av Medtech4Health för att uppmärksamma goda förebilder av implementering av medicinteknik i vård och omsorg.
-
Tekniska problem vid Klinisk fysiologi på SUKlinisk fysiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tekniska problem med sin PET-utrustning vilket orsakar förseningar när det gäller svarstider och bokning.
-
Hälsobringande sjukvård - för personal och patienter (Marianne Törner m. fl.)Ny populärvetenskaplig skrift som bygger på resultat från forskningsprojektet ”Bättre psykisk personalhälsa, patientsäkerhet och effektivitet i vården, och mindre personalomsättning bland sjuksköterskor”.
-
Power BI-rapport: Patientsäkerhet i VGRHär hittar du rapporten Microsoft Power BI som redovisar utdata kring insatsområden med regionala mål som finns i den regionala patientsäkerhetsplanen/kortversion.
-
Aktuella utlysningar av ALF-medelTorsdag 27 oktober 2022 startar ansökningsperioden för flera nivåer av pedagogiska ALF-medel, ALF-tjänster, sökbara för både läkare och hälsoprofessioner. Det utlyses även prova-på-forskning för forskningsintresserade som saknar tidigare forskningserfarenhet.
-
Utlysning för multinationella arbetsgrupper inom neurodegenerativa sjukdomarEU: s gemensamma program för forskning om neurodegenerativa sjukdomar (JPND) öppnar i november en utlysning kring att skapa arbetsgrupper. Utlysningen fokuserar på vård och social omsorg för personer med neurodegenerativa sjukdomar.
-
MSCA4Ukraine - stöd till forskare på flyktSom en del av EU:s stöd till Ukraina ger EU-kommissionen genom initiativet MSCA4Ukraine stöd till forskare på flykt från Ukraina. Organisationer kan ansöka om att stå värd för doktorander och post-doktorander i upp till två år.
-
Horisont Europa, Kluster 1, Hälsa – Kommande utlysningar och informationstillfällenHorisont Europa är Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation (FoI) för perioden 2021–2027. Arbetet med att ta fram arbetsprogrammet för 2023-2024 pågår och innehållet i form av utlysningstexten förväntas publiceras 28 november 2022.
-
Jubileumsklinikens CancerfondUtlysning om medel till större projekt och forskarmånader för kliniskt verksamma vid Jubileumskliniken eller annan onkologisk verksamhet inom Västra Götalandsregionen och norra Halland.
-
Forte - Forskningsstöd för ett mer jämlikt, delaktigt och värdigt åldrandeForte har nu öppnat en utlysning för att förbättra vården och omsorgen för äldre i det svenska välfärdssystemet. Ansökningarna ska vara inriktade på ett eller flera av följande områden: användningen av välfärdsteknik och dess konsekvenser, vården av äldre med demenssjukdom, samt ofrivillig ensamhet och psykisk hälsa bland äldre.
-
Update diabetes: Omhändertagande av diabetes med hög risk för fotsårDigital föreläsning 2 mars 2023, kl. 14-15.
-
Regionalt webbinarium: Markörbaserad journalgranskning (MJG)Välkommen att anmäla dig via Regionkalendern till MJG-webbinarium den 1 december kl. 13.00-16.00.
-
EU4Health – Aktuella utlysningar av forskningsstödEU4Health är EU:s fjärde hälsoprogram som kompletterar medlemsländernas folkhälsopolitik. Utlysningarna omfattar cancer, kardiovaskulära sjukdomar och diabetes, samt offentlig upphandling i hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Hjärt-Lungfonden - Stöd till preventionsforskningHjärt-Lungfonden har en satsning för projekt med inriktning på livsstilsrelaterad intervention som en del i preventions- och behandlingsforskning inom hjärt-, kärlområdet.
-
NordForsk - Barns och ungas välfärd i det post-pandemiska NordenNordForsk utlyser medel för forskning om hur barns och ungas mentala hälsa, levnadsförhållanden och utbildning har påverkats av pandemin.
-
Prostatacancerförbundet - utlysning av forskningsmedelForskare och vårdpersonal kan ansöka om anslag inom forskningsfältet för prostatacancer, till exempel för utveckling av tidig och säker diagnostik samt mer effektiva och skonsamma behandlingsmetoder.
-
Stiftelsen Samariten - forskningsstöd till barnhälsovårdStiftelsen Samariten främjar vården av barn genom att särskilt stödja vetenskaplig forskning och undervisning inom barnhälsovården. Bidrag ges som forskningsanslag, stipendiemånader eller för vetenskapliga möten/kongresser.
-
Digital lunchföreläsning: Nya föreskrifter och råd om våld i nära relationerSocialstyrelsen beslutade i maj 2022 om nya föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) om våld i nära relationer. Författningen riktar sig till socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården och träder i kraft den 1 november 2022.
-
NU-sjukvården tar över driften vid närsjukhusAvtalet om specialiserad öppenvård vid närsjukhusen i Dalsland, Lysekil och Strömstad med Aleris Närsjukhus AB och Västra Götalandsregionen löper ut 22-10-31.
-
Stramadag för primärvård har ägt rum den 15 september 2022Äntligen har vi kunnat genomföra en fysisk Stramadag för primärvård med firande av Strama Västra Götalands 10-årsjubileum! Evenemanget ägde rum i Göteborg och lockade cirka 100 deltagare, främst Stramas kontaktläkare i primärvården.
-
Välkommen på informationsmöte och workshopMed anledning av aktuella utlysningar från MedTech4Health/Vinnova för innovation inom hälso- och sjukvård bjuder Grants Office Gothia Forum, Innovationsplattformen och MedTech4Health in till information/workshop den 11 oktober.
-
Brist på rör för GlukosprovtagningInformation till alla verksamheter som beställer från Sisjödepån:
-
Uppdaterad vaccinprislistaFrån och med 1 oktober ändras priset på Triaxis mot difteri, stelkramp och kikhosta.
-
Anslag till avancerad medicinsk forskningStiftelsen Apotekare Hedbergs fond för Medicinsk forskning och Bertil och Ebon Norlins stiftelse för Medicinsk forskning avser att dela ut cirka två miljoner kronor. Prioriterade områden är inflammatoriska sjukdomar och neurologiska sjukdomar.
-
Vinnova/Medtech4Health - Innovationer i vård och omsorg 2022 Ändrad ansökningsperiodUtlysning som riktar sig till vård- och omsorgsgivare som vill testa, utveckla och implementera nya medicintekniska lösningar i sin verksamhet, eller definiera krav och behov för att möjliggöra utveckling eller upphandling av ny utrustning. Digitalt informationsmöte 29 september.
-
Vetenskapsrådet - Verksamhetsstöd till excellenscenterSyftet är att stödja uppbyggnad och utveckling av miljöer som främjar forskningssamarbeten kring ett gemensamt tema samt bidrar till högre utbildning.
-
Vinnova - Stöd till förberedelseprojekt inför internationell ansökanErbjudande som riktar sig till forskare som planerar att göra en ansökan i en internationell utlysning inom området hälsa eller inom matsystem.
-
Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning - Postdoktorala anslagTreåriga anslag som kan sökas för hel- eller halvtidsstudier utomlands eller i Sverige.
-
Riva hinder – ett verktyg i möten med patienter som har migrationserfarenhetKunskapscentrum för jämlik vård får många frågor från chefer och medarbetare som vill veta mer, läsa på och prata om situationer som rör patienter och närstående som kommer från ett annat land eller sammanhang än medarbetaren kanske själv gör. Riva Hinder är ett verktyg som utgår från hur ett mer kulturellt medvetet förhållningssätt kan riva hinder och bidra till mer jämlik vård och hälsa – och samtidigt skapa en bättre arbetsmiljö.
-
Nytt namn - nu bara 1177Namnet 1177 Vårdguiden har ändrats till 1177. Ändringen är en anpassning till de begrepp som redan används allmänt i dag. Beslutet fattades gemensamt av Sveriges regiondirektörer den 1 april 2022, efter beredning av kommunikationsdirektörerna.
-
Sjukvårdsapoteket - säkrar försörjningen av läkemedelAtt hela Västra Götalandsregionen ska arbeta på samma sätt kring läkemedelshantering – och att göra det så enkelt som möjligt för vårdpersonal att ge rätt läkemedel – det är det stora målet för Sjukvårdsapotek VGR.
-
Informationsmöte Horisont Europa 21 oktoberVia EuroHealthNet erbjuds ett digitalt event med information om kommande utlysningar inom Horisont Europa. Eventet ger också möjlighet att hitta samarbetspartners för internationella forskningsprojekt.
-
IBSA Foundation - utlysning av stipendierUtlysningen vänder sig till unga forskare under 40 år som har utmärkt sig och är engagerade i forskning inom områdena dermatologi, endokrinologi, fertilitet och urologi. I denna utlysning ingår även området ”Healthy Aging”
-
HOPE - utbytesprogram för praktiktjänstgöring 2023HOPE (European Hospital and Healthcare Federation) är ett utbytesprogram där sjukvårdspersonal och administrativ personal får möjlighet att göra en fyra veckors praktiktjänstgöring på ett sjukhus i ett annat EU-land.
-
World Cancer Research Fund International - forskningsanslagWorld Cancer Research Fund International stödjer forskning som fokuserar på förebyggande och överlevnad av cancer, till exempel relaterat till kost, vikt och fysisk aktivitet.
-
Utredning av risker - handbok för metoden riskanalys (SKR)Innehållet består av en kort inledning om riskmedvetenhet, vikten av systematiskt arbetssätt och om ledningens ansvar samt en detaljerad beskrivning av metoden riskanalys.
-
Queen Silvia Nursing AwardSjuksköterskor, undersköterskor eller de som studerar till något av dessa yrken i Sverige kan söka Queen Silvia Nursing Award. Tävlingsbidraget ska vara en idé som skulle kunna bidra till en bättre livskvalitet och vård för äldre, och/eller personer som drabbats av demenssjukdom.
-
Ny utbildning: Artros – rätt diagnos och behandlingOmhändertagandet av patienter med artros fungerar ofta bra men via vårdförloppen för höft- och knäledsartros har några förbättringsmöjligheter identifierats. Dessa förmedlas nu genom en nätbaserad utbildning som riktar sig till fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare i primärvård.
-
Heldagskonferens om att förebygga mäns våld mot kvinnorVästra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) uppmärksammar Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november med en fysisk heldagskonferens.
-
Utlysning av projektmedel från lokala FoU-råd i VGRUnder perioden 1-31 oktober 2022 är det möjligt att söka anslag till patientnära klinisk forskning och utvecklingsarbete från tre av de fyra lokala FoU-råden.
-
Hjärt-Lungfonden - Postdoktorstipendium utomlandsHjärt-Lungfonden stöder kliniskt inriktad forskning samt preventionsinriktade studier inom områdena hjärt-, kärl- och lungsjukdomar samt tuberkulos.
-
Stiftelsen Promobilia - projektanslag till forskningStiftelsen utlyser 15 miljoner till anslag för stöd till forskning och utveckling med syfte att förbättra villkoren personer med funktionsnedsättning.
-
Medarbetarundersökningen för medarbetare i VGR startar den 26 oktoberDen 26 oktober är det dags för medarbetarundersökningen som innehåller frågor om arbetsmiljö och frågor om patientsäkerhet (Hållbart Säkerhets Engagemang, HSE). Undersökningen är öppen i tre veckor.
-
World Patient Safety Day den 17 septemberSäker läkemedelshantering (Medication Wihout Harm) är temat för årets internationella patientsäkerhetsdag.
-
Barndiabetesfonden - aktuell utlysning av forskningsanslagBarndiabetesfonden stödjer forskning som syftar till att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Fonden välkomnar ansökningar som gäller typ 1-diabetes.
-
Prova på forskning för AT-läkare i VGRProva-på-forskning är till för forskningsintresserade AT-läkare som är anställda inom Västra Götalandsregionen och utan tidigare forskningserfarenhet. Nu är andra ansökningsomgången öppen med sista ansökningsdag 2 oktober 2022.
-
En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa15 mars öppnas enheten ”En väg in” för alla nya invånarkontakter och remisser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västra Götaland. ”En väg in” är en regiongemensam verksamhet som kommer att bedöma remisser samt erbjuda invånare rådgivning och bedömning av vårdbehov. Om det finns ett behov kommer en tid för första besök kunna bokas till barn- och ungdomspsykiatrin.
-
Kampanj om ofrivillig ensamhetI oktober startar en kampanj i sociala medier om ofrivillig ensamhet. Västra Götalandsregionen är avsändare för kampanjen som syftar till att öka kunskapen om ofrivillig ensamhet och att informera om att det finns hjälp att få.
-
Läs om pågående forskning på en skärm nära dig!Digitala skärmar i väntrum och andra lokaler används för att presentera information för de som befinner sig i lokalen. Nu finns det möjlighet att beställa information om aktuell forskning inom det egna verksamhetsområdet till sådana skärmar.
-
Apotekarsocieteten - Stipendier för forskning och vetenskapApotekarsocietetens utlyser stipendier för olika ändamål för att främja vetenskapliga studier och forskning som täcker farmaceutisk forskning från tidig läkemedelsutveckling till läkemedelsanvändning.
-
Efterlevandestöd vid självmord på 1177.seEtt självmord drabbar många människor kring den som avlidit och kan leda till både sämre psykisk hälsa och högre suicidrisk hos närstående. På 1177.se finns nu ett efterlevandestöd med information av olika slag att kunna hänvisa till:
-
Fonden för Psykisk Hälsa - aktuell utlysning av forskningsmedelFonden delar ut forskningsmedel inom områdena psykologi och psykiatri. Utlysningen riktar sig till doktorander och postdoktorala forskare. Det finns även en riktad satsning till unga forskare verksamma inom suicid och suicidprevention.
-
Horisont Europa - ERC Starting GrantsEuropeiska forskningsrådet (ERC) finansierar spetsforskning inom alla vetenskapliga områden. Starting Grants riktar sig till enskilda forskare som är i början av sin karriär och har avlagt doktorsexamen för 2-7 år sedan.
-
Uppdaterad vaccinprislistaVaccinprislistan har uppdaterats med två nya vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta. Från och med 1 september 2022 höjs vaccinpriset för mässling, röda hund och påssjuka.
-
Emelle fond - forskningsanslagEmelle Fond stödjer forskning rörande hjärt- och kärlsjukdomar. Stöd lämnas i första hand till yngre forskare, doktorander och nydisputerade forskare verksamma i före detta Göteborgs och Bohus län.
-
Reumatikerförbundet - pågående utlysning av forskningsanslagReumatikerförbundet välkomnar ansökningar för projekt inom reumatiska sjukdomar samt långvarig generaliserad smärta till exempel fibromyalgi. Grundforskning med reumatologisk frågeställning och som är relevant för och kan gynna patienter ingår. Vid detta ansökningstillfälle finns även en extra satsning riktad till rehabiliteringsforskning.
-
Genväg till forskning – Våld i ungas nära relationerVåld i ungas egna nära ’romantiska’ relationer har de senaste åren ringats in som ett socialt och samhälleligt problem i Sverige. Samtidigt är det svenska forskningsfältet på området i sin linda.
-
Obligatoriska utbildningar om våld i nära relationerBasutbildningen om våld i nära relationer är obligatorisk för all personal inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen och metodutbildningen ska genomföras av dig som gör hälso- och sjukvårdsbedömningar i möte med patienter.
-
Psykologenheter för mödra- och barnhälsovård har bytt verksamhetsnamnVerksamhetens nya namn är "Psykologmottagningar föräldraskap och små barn".
-
Cancerfonden - Aktuella utlysningar för forskartjänsterForskare och vårdpersonal har möjlighet att ansöka om medel från Cancerfonden för forskning som leder till att färre drabbas, fler botas eller kan leva ett långt liv med god livskvalitet.
-
Jerringfonden - fortbildningsstipendium för arbetslag/personalgrupperJerringfonden stöder forskning inom vård, omsorg och utbildning som syftar till att förbättra hälsa och livssituation för barn och ungdomar med särskilda behov. Med särskilda behov avses fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, kronisk sjukdom eller social utsatthet.
-
Vetenskapsrådet - Projektbidrag för forskning om pandemier och deras effekter på samhälle och folkhälsaVetenskapsrådet utlyser projektmedel för att stödja forskning om samhällsåtgärder som uppkommit med anledning av en pandemi och dess effekter på människors livsvillkor och hälsa.
-
Swelife och Medtech4Health - Utlysning samverkansprojekt för bättre hälsa öppnar 14 septemberSamverkansutlysning för bättre hälsa är de strategiska innovationsprogrammen Swelife och Medtech4Healths gemensamma utlysning och vänder sig till innovativa projekt som har stor potential att bidra till förbättrad prevention, monitorering eller behandling.
-
Reviderade blanketter för begäran om hjälp/biträde av polisI mars infördes nya blanketter för begäran om hjälp/biträde av polis enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om rättspsykiatrisk vård och enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall samt enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.
-
Genvägen till docentur - workshop för blivande docenterOnlinemöte den 20 september 2022 som riktar sig till dig som tänker börja eller har börjat din väg mot docentur vid SU/VGR/SA. Syftet med workshoparna är att skapa ett nätverk för blivande docenter, stimulera till fortsatt forskning och underlätta inför docentur.
-
Vetenskapsrådet - Internationell postdok inom medicin och hälsaUtlysning om internationell postdok som ger nydisputerade forskare med doktorsexamen från svenskt universitet möjlighet att arbeta utomlands. Ett digitalt informationsmöte om bidragsformen är inplanerat den 24 augusti.
-
Stiftelsen Assar Gabrielssons fond - aktuell utlysning av bidrag till forskningsprojektFonden ger möjlighet att söka bidrag, anslag och stipendier med syfte är att främja klinisk cancerforskning. Sista ansökningsdag för den aktuella utlysningen av projektmedel är den 1 oktober 2022.
-
Praktisk kurs i systematisk översikt/HTA (Health Technology Assessment) 9-11 januari 2023Kursen vänder sig till disputerade personer i olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården som vill lära sig hur man systematiskt sammanställer det vetenskapliga underlaget för metoder/insatser som är aktuella att införa eller utmönstra i sjukvården. Fokus för utvärderingen är patientnytta och patientrisker.
-
Bidrag för att anställa en forskare som avslutat ett MSCA-projekt i SverigeVinnova erbjuder möjlighet för arbetsgivare utanför akademin att söka ekonomiskt stöd för en anställning i sex månader av en disputerad MSCA Fellow som nyligen har disputerat eller avslutat sin postdoc i Sverige.
-
European Joint Programme on Rare Diseases - aktuell utlysning till nätverksinitiativNetworking Support Scheme (NSS) i European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD) finansierar nätverksinitiativ inom området sällsynta sjukdomar och sällsynta cancerformer, och samlar sjukvårdspersonal, forskare, patientgrupper och andra relevanta intressenter.
-
Stiftelsen Samariten - stöd till insatser för utveckling av barnhälsovårdenStiftelsen Samariten främjar vården av barn genom att särskilt stödja vetenskaplig forskning och undervisning inom barnhälsovården. Bidrag ges som forskningsanslag, stipendiemånader eller för vetenskapliga möten/kongresser.
-
Njurfonden - aktuell utlysning av forskningsmedelNjurfonden beviljar bidrag för vetenskaplig forskning om njursjukdomar och njurtransplantation. Vid detta ansökningstillfälle utlyses sammanlagt 6,5 miljoner kronor till projekt som omfattar upp till 24 månades projekttid.
-
Cancerfonden - Fellowship inom VårdforskningCancerfonden vill med denna utlysning ge forskare vid svenska institutioner möjlighet att under tre års tid ägna sig åt cancerforskning inom området vårdforskning. Anslaget kan också användas för att bedriva forskningsstudier vid en institution utomlands.
-
Impact Innovation - mobilisera för hållbar utvecklingEnergimyndigheten, Formas och Vinnova lanserar framtidens strategiska innovationsprogram - Impact innovation. God och jämlik hälsa är ett av de områden som programmet fokuserar på i kommande utlysning av medel.
-
Folksams Forskningsstiftelse - aktuell utlysning av forskningsmedel för 2023Denna gång prioriteras forskningsprojekt som bidrar till att öka kunskapen kring barns hälsa, särskilt med inriktning på psykisk ohälsa hos barn och ungdomar kopplat till neuropsykiatriska diagnoser, samt hälsofrämjande forskning inom vägtransportområdet och idrottsskador.
-
EU - Innovative Health Initiative (IHI) - nya utlysningar har öppnatIHI ger en möjlighet för forskare att delta i banbrytande tvärsektoriella internationella samarbetsprojekt som kan bidra till lösningar till gagn för patienter och hälso- och sjukvården.
-
Forskningsanslag från Cancer- och AllergifondenCancer- och Allergifonden stöder vetenskaplig cancer- och allergiforskning. Den som forskar vid ett svenskt universitet kan ansöka om forskningsanslag för upp till ett år. Maximalt belopp som kan sökas är 500 000 kronor.
-
Innovationsfondens första utlysning för 2023 har öppnatDu som arbetar inom hälso- och sjukvården i VGR och som har en idé kring ett befintligt behov, kan söka pengar för att exempelvis testa eller utvärdera en ny lösning.
-
Utlysning - Forskningsmedel för 2023 till regionala samarbetsprojektNu möjligt att söka projektmedel från VGR till patientnära klinisk forskning med ett inomregionalt vetenskapligt samarbete. Forskningsmedlen kan sökas av anställda inom Västra Götalandsregionen eller i vårdverksamheter som VGR har avtal med.
-
Svensk sjuksköterskeförening - utlysning av projektmedel och stipendierMedlemmar i Svensk sjuksköterskeförening har möjlighet att söka projektmedel. Stipendier kan sökas av sjuksköterskor för att bedriva forsknings- och utvecklingsarbete eller som är i början av sin forskarutbildning.
-
Vetenskapsrådet - kommande utlysning av projektbidrag till forskning om pandemierDen 17 augusti öppnar en utlysning för projektbidrag som syftar till att stödja forskning om pandemier och deras effekter på samhälle och folkhälsa. Sista ansökningsdag är den 20 september.
-
Strategisk mobilitet 2022- miljöombyte som utvecklar forskningUtlysning från Stiftelsen för Strategisk Forskning som syftar till att öka personlig rörlighet, kunskapsöverföring och korsbefruktning mellan olika samhällssektorer.
-
Vinnova - Individrörlighet för tillämpad AI, automation och datadelningMöjlighet att söka finansiering för samverkan och kunskapsutbyte inom AI (Artificiell intelligens) mellan svenska aktörer och aktörer i Frankrike, Tyskland, Kanada, USA eller Brasilien.
-
BioInnovation/Vinnova - hypotesprövning nyskapande projekt med högre riskHar du idéer om hur vi kan använda biomaterial på nya sätt i vården? Nu går det att söka upp till 500 000 kronor för mindre forsknings- och innovationsprojekt som behandlar en radikal och innovativ frågeställning.
-
Astma- och Allergiförbundet - Forskningsanslag för 2022Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond delar årligen ut forskningsanslag till vetenskaplig forskning om astma, allergi och annan överkänslighet.
-
Forte utlyser medel för nyttiggörande av forskningSyftet med utlysningen är att möjliggöra aktiviteter som stärker nyttiggörandet av ett befintligt forskningsprojekt/-program som tidigare har beviljats stöd från Forte.
-
Möjlighet att söka forskningsbidrag från JerringfondenJerringfonden stöder forskning inom vård, omsorg och utbildning som syftar till att förbättra hälsa och livssituation för barn och ungdomar med särskilda behov. Med särskilda behov avses barn med fyskisk eller psykisk funktionsnedsättning, kronisk sjukdom eller social utsatthet.
-
Medtech4Health - Möjlighet till stöd från Analytic Imaging Diagnostics Arena (AIDA)Analytic Imaging Diagnostics Arena, AIDA, är en nationell arena med bas i Linköping för forskning och innovation kring artificiell intelligens (AI) för medicinsk bildanalys. Det finns flera olika möjligheter att få stöd till insatser inom AIDA:s område, både i form av finansiering och goda förutsättningar att utveckla metoder och kunskaper.
-
Webbinarium 10 juni – Stärka analys, lärande och utvecklingAndra fredagen varje månad kl. 13.30 – 14.15 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
-
Nordic Cancer Union - Cancerforskning med nordiskt samarbeteForskar du på cancer och har samarbete med andra forskare i Norden? Kolla då in Nordic Cancer Union (NCU) som utlyser medel just för att stödja och stimulera samarbeten kring cancerforskning i minst tre nordiska länder.
-
Horisont Europa - MSCA Postdoctoral FellowshipInom Horisont Europa finns flera bidrag att söka för enskilda forskare som befinner sig i olika faser i sin karriär. MSCA Postdoctoral Fellowships ger stöd till disputerade forskare med upp till 8 års forskningserfarenhet efter disputationen som vill arbeta i ett annat land i Europa eller utanför Europa. Dessutom uppmuntrar finansieringsprogrammet de sökande till mobilitet som överskrider gränserna för sektorer och vetenskapsområden.
-
Webbinarium 13 maj - Engagerad ledning och tydlig styrningAndra fredagen varje månad kl. 13.30 – 14.15 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
-
Inbjudan Sahlgrenska Psychiatry Lecture: Severe mental illness during pregnancy and the postpartum periodSahlgrenska Psychiatry Lecture: Severe mental illness during pregnancy and the postpartum period
-
Webbinarium 8 aprilSäker vård här och nu – Agera för säker vård. Andra fredagen varje månad kl 13.30 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Varje månad presenteras en grundläggande förutsättning eller ett prioriterat fokusområden för säker vård.
-
Covid-19 blir en anmälningspliktig sjukdomFrån och med den 1 april 2022 blir covid-19 en anmälningspliktig sjukdom istället för en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att patientavgift ska tas ut för vård och behandling som ges på grund av pågående covid-19-infektion.
Senast uppdaterad: 2022-09-29 09:17
Har du en synpunkt eller fråga om webbsidan?