Nyheter
-
EU - Innovative Health Initiative (IHI) - event 14 juni inför kommande utlysningarInnovative Health Initiative (IHI) är ett nyetablerat offentligt-privat partnerskap mellan EU och europeiska branschorganisationer inom hälso- och sjukvårdsindustrin.
-
Horisont Europa - MSCA Postdoctoral FellowshipInom Horisont Europa finns flera bidrag att söka för enskilda forskare som befinner sig i olika faser i sin karriär. MSCA Postdoctoral Fellowships ger stöd till disputerade forskare med upp till 8 års forskningserfarenhet efter disputationen som vill arbeta i ett annat land i Europa eller utanför Europa. Dessutom uppmuntrar finansieringsprogrammet de sökande till mobilitet som överskrider gränserna för sektorer och vetenskapsområden.
-
IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse - aktuell utlysningStiftelsen främjar medicinsk vetenskaplig forskning, huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi. Nu kan man söka anslag till forskning och inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning.
-
Kerstin Hejdenbergs stipendium för barnallergologisk forskningKerstin Hejdenbergs stipendium syftar till att uppmuntra forskning om psykologiska och sociala dimensioner i den allergiska sjukdomen, samt prioritera forskning som kan leda till förbättrad kommunikation mellan vårdpersonal och patient.
-
Nytt informationsmaterial om ensamhetOfrivillig ensamhet är inget nytt fenomen, men under pandemin har frågan blivit än mer aktuell. Ensamheten påverkar människor oavsett ålder, kön och bakgrund och den upplevs på olika sätt.
-
Formuläret Frågor Om Våld (FOV) är valideratVästra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) har sedan 2013 arbetat med att utveckla frågeformuläret FOV – Frågor om våld, som används inom regionens hälso- och sjukvård och tandvård, för att ställa frågor på rutin om våld till patienter. Nu är formuläret validerat.
-
Vinnova - informationsmöte 24 maj om Innovative Health InitiativeVinnova håller ett informationsmöte om Europas nya partnerskap för hälsa, Innovative Health Initiative (IHI) den 24 maj 2022, kl. 11-13.
-
Bröstcancerförbundet - forskningsanslag 2022Bröstcancerförbundet utlyser totalt 15 miljoner kronor i forskningsanslag för patientnära klinisk forskning.
-
Ollie och Elof Ericssons stiftelse - anslag till vetenskaplig forskningStiftelsen stöder forskning inom ämnesområdena medicin, teknik och ekonomi. Den vänder sig främst till unga, disputerade självständiga forskare som påbörjat uppbyggnaden av egen forskningsverksamhet.
-
Webbinarium 13 maj - Engagerad ledning och tydlig styrningAndra fredagen varje månad kl. 13.30 – 14.15 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
-
Specialiserad palliativ vård i hemmet i Göteborg och kranskommunernaUnder 2022 införs modellen för specialiserad palliativ vård i hemmet, med särskilda resursteam som utgår från SU, i Göteborgs Stad och kommunerna Mölndal, Härryda, Partille och Öckerö.
-
Stärk ert arbete för våldsutsatta – ansök om utvecklingsmedelNu kan verksamheter i kommuner och regioner söka utvecklingsmedel för 2022 för att utveckla socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete mot våld i nära relationer, sexuellt våld, hedersrelaterat våld och förtryck samt för att stödja arbete med vuxna och barn i prostitution och människohandel för sexuella ändamål.
-
Ta chansen att delta i den viktiga diskussionen om hälsa, vård och omsorg i SverigeAnmäl dig till konferensen International Forum on Quality and Safety in Healthcare, på Svenska Mässan i Göteborg, 20 - 22 juni 2022.
-
Vinnova - kraftsamling för att öka nyttiggörandet av hälsodataVinnovas utlysning stödjer förberedelseprojekt för planering av en systemdemonstrator för ökat nyttiggörande av hälsodata.
-
Birgitta och Göran Karlssons Stiftelse - anslag till forskning om Ulcerös colit och Crohns sjukdomBirgitta och Göran Karlssons Stiftelse främjar vetenskaplig forskning kring sjukdomsorsak, diagnostik och behandling av ulcerös kolit och Crohns sjukdom ur ett immunologiskt, eller närbesläktat, perspektiv.
-
Hjärt-Lungfondens stora anslagsomgång - informationsmöte 20 aprilHjärt-Lungfondens stora anslagsomgång öppnade 11 april. Nu går att kan söka olika slags bidrag för forskningsprojekt, forskartjänster, postdoktortjänster och stipendium. Deadline är 18 maj.
-
Information om det ansträngda leveransläget av hjälpmedelGlobala logistik- och produktionsstörningar och komponentbrister har under en tid påverkat leveransen av hjälpmedel. Sedan årsskiftet har läget ytterligare förvärrats och tyvärr verkar problemen hålla i sig. För att säkerställa tillgången har Hjälpmedelscentralen vidtagit ett antal åtgärder och skulle också behöva hjälp från dig som förskriver och beställer.
-
Den 15 april öppnar vårens ALF-utlysningarFrån och med fredag 15 april går det att ansöka om forskningsmedel i vårens ALF-utlysningar. Sista ansökningsdag är onsdag 1 juni.
-
Har du frågor relaterade till flyktinghälsa?Nu kan du som är vårdgivare eller jobbar inom kommun eller Migrationsverket i Västra Götalandsregionen få telefonkonsultation kring flyktinghälsa.
-
Inbjudan Sahlgrenska Psychiatry Lecture: Severe mental illness during pregnancy and the postpartum periodSahlgrenska Psychiatry Lecture: Severe mental illness during pregnancy and the postpartum period
-
Rekrytering av sms-livräddare i hela regionenHälso- och sjukvårdsstyrelsen ingår ett IOP (Idéburet offentligt partnerskap) med Svenska Livräddningssällskapet Göteborg och Ljungskile folkhögskola från och med 1 mars 2022. IOP:et gäller i fem år.
-
1177 Vårdguiden ändrar namn till 1177Namnet på varumärket 1177 Vårdguiden ändras till 1177. Syftet är en anpassning till det begrepp som redan används allmänt i Sverige idag.
-
Hjärnfondens postdoktorala stipendier 2022Hjärnfonden stödjer forskning rörande hjärnans och övriga nervsystemets sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar, men även den friska hjärnan med dess normala funktioner och utveckling.
-
Jeanssons stiftelser - etableringsbidrag till yngre forskareStiftelsen stödjer medicinsk forskning. Utlysningen gäller etableringsanslag till yngre forskare, som är i färd med att etablera sin egen forskargrupp.
-
SciLifeLab - Aktuella utlysningar av forskningsmedelSciLifeLab koordinerar, bland annat tack vare stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, flera insatser inom livsvetenskaper. Just nu finns tre öppna utlysningar:
-
Webbinarium 8 aprilSäker vård här och nu – Agera för säker vård. Andra fredagen varje månad kl 13.30 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Varje månad presenteras en grundläggande förutsättning eller ett prioriterat fokusområden för säker vård.
-
Avtal om mammografiscreening och klinisk radiologisk bröstdiagnostikVästra Götalandsregionen har genomfört en upphandling av hälsokontroll genom mammografiscreening och klinisk radiologisk bröstdiagnostik. Unilabs AB har tilldelats fyra avtal som börjar gälla 2022-04-01 och är uppdelade på följande delregionala områden:
-
Trycksår, undernäring och fall - webbinarium 6 aprilWebbinarium om trycksår, undernäring och fall (TUF) som riktar sig till TUF-ombud, patientsäkerhetsombud och andra som arbetar med insatsområdena trycksår, undernäring och fall.
-
Hälsocoach Online blir permanent verksamhetOftast vet vi precis hur vi egentligen skulle äta eller bete oss för att må bra. Men det är inte alltid så lätt att omsätta teorin i praktik – det är där Hälsocoach online kommer in i bilden. Från årsskiftet finns en vårdöverenskommelse för tjänsten, som förvandlar det tidigare projektet till permanent verksamhet.
-
Cancerfondens ansökningsomgång våren 2022 - deadline 2 majCancerfonden finansierar forskning av hög kvalitet och välkomnar ansökningar från forskare inom många olika fält, till exempel naturvetenskap, medicin, vårdvetenskap, teknik, farmaci, folkhälsovetenskap, samhällsvetenskap, beteende- och kommunikationsvetenskap. Som en ny del av ansökan ingår att ange om och hur man tagit hänsyn till patientperspektivet i projektet.
-
Horisont Europa - Utlysning IEC Pathfinder 2022 för visionär forskningEuropeiska innovationsrådet (EIC) inom Horisont Europa erbjuder finansieringsmöjligheter för att bedriva visionär forskning med potentialen till tekniska genombrott.
-
Vinnova - bidrag för att anställa en forskare med avslutat MSCA-projekt i SverigeVinnova utlyser bidrag för att tillgodose behovet för arbetsgivare utanför akademin att behålla spetskompetens och skapa förutsättningar för forskarna att stanna i Sverige.
-
Nytt avtal inom vuxenpsykiatriVästra Götalandsregionen har tecknat avtal med Psykiatripartners i Östergötland AB gällande vuxenpsykiatri.
-
Nytt regelverk för kliniska läkemedelsprövningarDen 31 januari trädde en ny EU-förordning för kliniska prövningar av humanläkemedel i kraft (EU-förordning nr 536/2014), även kallad Clinical Trials Regulation (CTR).
-
Utlysning: Två miljoner för mer jämlik hälso- och sjukvård och tandvårdFör andra året i rad utlyser Kunskapscentrum för jämlik vård två miljoner kronor för insatser kopplade till jämlik hälsa, hälso- och sjukvård och tandvård.
-
Extra tilldelning av ALF-projektmedel 2022Innehavare av ALF-projektmedel och ALF-projektmedel för yngre forskare kommer att få en extratilldelning av medel att förbruka under 2022. Innehavare av ALF-projektmedel tilldelas 50 000 kr/projekt och innehavare av ALF-projektmedel för yngre forskare tilldelas 100 000 kr/projekt.
-
Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond - stöd till forsknings- och utvecklingsprojektStiftelsen Sunnderdahls Handikappfond stödjer forskning och utvecklingsarbete kring barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Fokus ligger på faktorer som påverkar deras hälsa, lärande och livssituation.
-
Medtech4Health - stöd till forskning och innovation kring AI för medicinsk bildanalysAnalytic Imaging Diagnostics Arena, AIDA, är en nationell arena med bas i Linköping för forskning och innovation kring artificiell intelligens (AI) för medicinsk bildanalys.
-
Seminariedag om bäckenbottensmärta för fysioterapeufterNu går det att anmäla sig till vårens Forum sexuell hälsa. Temat är bäckenbottensmärta och seminariedagen riktar sig till dig som är fysioterapeut.
-
Nu är det möjligt att söka anslag från de lokala FoU-råden i VGRFoU-rådens uppdrag är att verka för och ge ekonomiska förutsättningar för att anställda inom hälso- och sjukvården i VGR eller i vårdverksamheter med avtal ska kunna bedriva forskning och utvecklingsarbete.
-
Horisont Europa - snart deadline för öppna utlysningar inom område hälsaHorisont Europa är Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation för åren 2021–2027, där ett flertal utlysningar inom hälsa stänger i april.
-
GelinStiftelsen - bidrag 2022 till forskningsprojekt som rör njurtransplantationGelinStiftelsen delar ut bidrag till vetenskapliga forskningsprojekt och utvecklingsprojekt, som rör njurtransplantation och främjar den aktiva uremivården. Forskningsprojekt som förväntas få klinisk betydelse inom en överskådlig framtid prioriteras.
-
Vetenskapsrådet - utlysningar inom naturvetenskap och teknikvetenskap - sista ansökningsdag 29 marsVetenskapsrådet årliga utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap innefattar möjlighet att söka:
-
EU4Health - aktuella utlysningar med informationsmöte 10 marsEU4Health är EU:s fjärde hälsoprogram som kompletterar medlemsländernas folkhälsopolitik. Bland annat ingår att adressera brådskande prioriteringar som covid-19, EU:s cancerplan och läkemedelsstrategi.
-
CERA bjuder in till seminarium - Hur många behandlingar behövs för att människor ska bli fria från sina alkohol- och drogproblem?Välkomna till seminarium 14/4 där docent och överläkare Fredrik Spak vid Beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset presenterar artikeln "Hur många behandlingar behövs för att människor ska bli fria från sina alkohol- och drogproblem?" och om hur vi framåt ska tänka kring behandling och omfattningen av behandling.
-
Remisstopp för öppen- och slutenvård vid StadsmissionenStadsmissionens uppdrag om avgiftning av vuxna missbrukare vid vårdavdelning med tillhörande öppenvårdsmottagning upphör den 30 april.
-
Utlysning ALF-medel till forskarmånader för disputerade forskare i VGR (ej SU) - startar 1 marsNu utlyses ALF-finansierade forskningsmånader (1–3 månader) för disputerade forskare anställda vid förvaltningar (utanför SU) inom Västra Götalandsregionen. Forskningsmånaderna ska nyttjas under 2022.
-
Återinförande av regional KVÅ-kod för rutinmässiga frågor om våld i nära relationerOrdförande STOK har beslutat om återinförande av regional kod för rutinmässiga frågor om våld i nära relationer:
-
Kommande utlysning av ALF-medel till klinisk behandlingsforskningDen15 april startar ansökningsperioden för ALF-medel till klinisk behandlingsforskning med syfte att påverka klinisk praxis. Utlysningen inbegriper även projekt som har som målsättning att besvara frågor som väckts i samband med HTA-rapport och varje ansökan ska avse ett tydligt avgränsat projekt.
-
Forte - utlysning barns och ungas psykiska hälsa 2022Forte har ansvaret för ett tioårigt nationellt forskningsprogram om psykisk hälsa. Nu pågår programmets första utlysning: projektbidrag för forskning om barns och ungas psykiska hälsa. Totalt avsätts cirka 70 miljoner kronor för åren 2022 – 2025. Stänger 5 april
-
Tips inför ansökan om bidrag till forskning inom bioinformatik, DNA-sekvensering eller liknande - Drop-in-event 8 marsNBIS (National Bioinformatics Infrastructure Sweden) och NGI (National Genomics Infrastructure) anordnar ytterligare ett drop-in-event där de berättar om hur de kan stötta och förbättra ansökan.
-
Vetenskapsrådet - Bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö - Sista ansökningsdag 15 marsSyftet med bidraget är att du som är kliniskt verksam ges möjlighet att bedriva forskning på halvtid parallellt med att du utvecklar din kliniska kompetens. Det gäller särskilt om du är verksam inom något av nedanstående områden.
-
Cancerfondens kommande utlysningar - digitala informationsmöten 22/2 och 8/3Under våren kommer Cancerfonden anordna två digitala informationswebbinarium gällande sina utlysningar. Datumen för dessa är 22 februari kl 15:00 och 8 mars kl 15:00.
-
Prins Daniels forskningsanslag för yngre och lovande forskare -deadline 15 marsHjärt-Lungfonden vill främja återväxten av yngre forskare i Sverige genom att dela ut ett forskningsanslag till forskare under 40 år. Anslaget är 2 miljoner kr per år under en treårsperiod och ges till banbrytande forskning.
-
Stiftelsen Läkare Mot AIDS - forskning kring HIV-infektion och AIDSDenna fond stöder forskning kring HIV-infektion och AIDS, särskilt aspekter avseende behandling och prevention och vaccin. Prioritet ges till projekt som har klinisk anknytning och till sökande som nyligen påbörjat sin forskning.
-
Vetenskapsrådet - utlysningar inom medicin och hälsaNu har Vetenskapsrådets öppnat sina utlysningar inom medicin och hälsa med deadline 15 mars.
-
Publicerat material från CERA seminarium 28/128:e januari genomfördes första tillfället i CERAs seminarieserie om narkotikadödlighet och skadereducerande insatser. Föreläsning spelades in så nu har du möjlighet att ta del av den i efterhand.
-
Länsnykterhetsförbundet bjuder in till webbinarier inom ämnet äldres hälsaLänsnykterhetsförbundet bjuder nu in till två kostnadsfria webbinarier kring de områden som projektet främst vill belysa;
-
Webbinarium 11 marsAgera för säker vård i praktiken. Andra fredagen varje månad kl 13.30 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
-
Svenska sällskapet för medicinsk forskning - SSMF Utlysning Consolidator GrantSSMF:s Consolidator Grant är ett femårigt bidrag som riktas till framstående forskare inom medicin för att ge möjlighet att stärka sin position som självständiga forskare.
-
Hjärt-Lungfondens nätverksstödDetta är en ny anslagsform där stöd på upp till 200 000 kronor ges till uppstart av nätverk för forskare, och då särskilt yngre forskare. Det är en fördel om det är blandade konstellationer som ingår i nätverken och gärna både hjärta-kärl- och lunginriktad forskning tillsammans. Nätverken kan vara regionala eller nationella.
-
Forte - kommande utlysning om barns och ungas psykiska hälsaDen 16 februari öppnar Forte en utlysning om barns och ungas psykiska hälsa. Utlysningen är den första inom det 10-åriga nationella programmet om psykisk hälsa.
-
Utlysning Vinnova till förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom hälsa och matPlanerar du för en ansökan inom hälsa mot till exempel Horisont Europa? Den populära utlysningen för förberedelseprojekt inför internationell ansökan har öppnats igen. Vinnovas erbjudande riktas till er som satsar på att utforma en ansökan i en internationell utlysning för ett forsknings- och innovationsprojekt inom området hälsa eller inom matsystem.
-
Tre utbildningstillfällen med ett brukar- och anhörigfokus!Varmt välkomna till tre spännande utbildningstillfällen tillsammans med Brukarrådet för missbruksfrågor i Västra Götaland och Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland.
-
Afa Försäkring - anslag till FoU-projektAfa Försäkring stödjer forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa. Anslagsomgång 2 är nu öppen för skisser samt ansökan efter tidigare beviljad skiss.
-
Vetenskapsrådet - bidrag till kliniska studier inom behandlingsforskningNu har utlysningen där Vetenskapsrådet ger bidrag till kliniska behandlingsstudier som är motiverade av hälso- och sjukvårdens behov öppet. Med behandlingsstudier avses såväl interventions- som observationsstudier och även områden som prevention, diagnostik, uppföljning, implementering, omvårdnad och rehabilitering.
-
Svenska Läkaresällskapets introduktionsstipendium för medicinsk forskningSvenska Läkaresällskapet har inrättat ett stipendieprogram, Svenska Läkaresällskapets introduktionsstipendium för medicinsk forskning för att erbjuda intresserade läkarstudenter möjlighet att följa en forskargrupp under 1-2 månader under sommaruppehållet.
-
Inbjudan utbildning "Trauma i primärvården"Hur kan vi möta, identifiera och behandla traumatiserade patienter i primärvården? Två halvdagar 18 och 19 maj där du får utbildning i psykotraumatologi och definitionen av begreppet trauma.
-
Inbjudan utbildning: Samsjuklighet – Psykisk hälsa och beroendesyndrom, 7,5 hpInstitutionen för Vårdvetenskap, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet i samarbete med Verksamhet Beroende, Sahlgrenska Universitetssjukhuset anordnar 2022-03-29 – 2022-06-02 kursen ”Samsjuklighet – Psykisk hälsa och beroendesyndrom, 7,5 hp.
-
PAR-Foundation - utlysningar för forskning inom antibiotikaresistensPAR Foundation stödjer forskning, utbildning och informationsinsatser som syftar till att förebygga antibiotikaresistens. Just nu finns två öppna utlysningar.
-
Hjärnfondens forskningsbidrag 2022Hjärnfonden stödjer kvalificerad forskning om hjärnan och övriga nervsystemet samt sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hela nervsystemet. Det finns även stöd till forskning inriktad mot psykisk ohälsa bland barn och unga.
-
EU4Health - arbetsprogram för 2022 och aktuella tider för informationsmötenEU-kommissionen har beslutat om 2022-års arbetsprogram inom EU4Health, EUs hälsoprogram, där det finns möjligheter till deltagande i olika slags projekt. Folkhälsomyndigheten ger korta övergripande informationsmöten om arbetsprogrammet.
-
Vinnova Medtech4Health - Innovatörer i vård och omsorg 2022Har du en innovativ idé som inkluderar medicinteknik? Då kan du snart söka pengar från Medtech4Health för att få möjlighet att utveckla din idé.
-
Mottagningen som hjälper patienter med krigstraumanAtt uppleva ett krig innebär att utsättas inte bara för en traumatisk upplevelse, utan en rad olika. För att kunna hjälpa patienter med sådana händelser i bagaget finns Kris- och traumamottagningen.
-
Om restnoteringar på läkemedelLäkemedelsrestnoteringar har ökat de senaste åren och orsakar problem i verksamheterna.
-
Hjärt-Lungfonden - Stora ForskningsanslagetAnslaget riktar sig mot väl etablerade forskare för att skapa förutsättningar för ett avgörande forskningsgenombrott inom ett viktigt forskningsområde som möter Hjärt-Lungfondens målsättning
-
Barncancerfonden - utlysning av forskartjänster inom barncancersjukdomar deadline 1 februariBarncancerfonden utlyser forskartjänster och stipendier inom området barncancersjukdomar. Syftet är dels att rekrytera fler forskare till barncancerområdet, dels att möjliggöra forskning för kliniskt verksamma personer.
-
Internationell samverkansutlysning inom sällsynta sjukdomar - EJP RD 2022Syftet med anslagen är att stödja internationella samarbeten inom European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD).
-
Nationell life science-konferens 17 januariDen 17 januari är det åter dags att uppmärksamma och accelerera life science-arbetet i Sverige genom en nationell konferens. Denna gång är det Regeringskansliet, Västra Götalandsregionen och den västsvenska klusterorganisationen Health Innovation West som står som värdar.
-
Nätverksevenemang för Horisont Europas kluster om hälsaDetta digitala nätverksevenemang är ett tillfälle för dig som vill skapa nätverk och utveckla kontakter inför kommande utlysningar inom kluster hälsa i Horisont Europa
-
Lions Cancerfond Väst - Utlysning av forskningsanslag 2022Forskningsanslagen kan sökas av personer vid forskningsinstitutioner eller sjukvårdsenheter i västra Sverige (Västra Götalandsregionen och Region Halland). Styrelsen har avsatt minst 1 miljon kronor för denna omgång.
-
"Genvägen till docentur" - Workshop 25 januari 2022Workshopen genomförs digitalt kl. 15.00-16.30 och riktar sig till dig som tänker börja din väg mot docentur eller som har börjat arbeta mot docentur vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen/Sahlgrenska Akademin.
-
Horisont Europa - aktuella utlysningar Mission CancerSatsningen på Missions inom Horisont Europa är strategiskt riktade forsknings- och innovationssatsningar inom fem områden och ett av dessa är cancer. Nu finns utlysningar för tre aktuella topics inom Mission Cancer/Horisont Europa.
-
Horisont Europa - infodagar om Missions 18-19 januari 2022Satsningen på Missions inom Horisont Europa är strategiskt riktade forsknings- och innovationssatsningar där resurser koncentreras till fem utvalda samhällsutmaningar.
-
Forte - utlysning av postdokbidrag 2022Fortes årliga utlysning av postdokbidrag syftar till att stödja kompetens- och karriärutveckling för juniora forskare samt att främja forskarmobilitet. Utlysningen är öppen för ansökningar inom Fortes övergripande ansvarsområden: hälsa, arbetsliv och välfärd. Totalt avsätts omkring 50 miljoner kronor för åren 2023–2024.
-
Socialmedicinsk mottagning i Göteborg för personer som avtjänar kriminalvårdsåtgärderGöteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd ingår ett IOP med Skyddsvärnet från och med 1 januari 2022. IOP:et gäller i fem år. Syftet är att samverka kring en socialmedicinsk mottagning i Göteborg, som erbjuder hälso- och sjukvårdande insatser till personer på Skyddsvärnets boenden.
-
Kritisk sårbarhet i IT-komponentDet finns en kritisk sårbarhet i en IT-komponent som är vanligt förekommande i många IT-system världen över. Just nu pågår ett intensivt arbete med identifiera sårbarheten och säkerställa att den inte påverkar Västra Götalandsregionens IT-miljö.
-
Boka dagen - konferens 3 februari kring kvinnlig könsstympningInternationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning uppmärksammas genom en nationell konferens.
-
Bokade tider ersätter drop-in hos Klinisk kemi på SUKlinisk kemi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inför tidbokning via 1177 på Provtagningen Östra (Centralkliniken), Provtagningen Mölndal och Provtagningen Sahlgrenska.
-
Provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancerUnder 2022 erbjuds alla personer som är folkbokförda i Västra Götaland och som fyller 60, 62 och 64 år (personer födda 1958, 1960 och 1962) provtagning för tjock- och ändtarmscancer.
-
Ökat stöd kring självskadebeteende och ätstörningarHälso- och sjukvårdsstyrelsen har beslutat att teckna en överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) med föreningen SHEDO. Överenskommelsen handlar om förebyggande och utvecklande arbete gällande självskadebeteende och/eller ätstörningar.
-
Forte - projektbidrag för 2022Fortes årliga utlysning för projektbidrag är nu öppen för ansökningar inom de övergripande ansvarsområden hälsa, arbetsliv och välfärd.
-
Öppna utlysningar av forskningsanslag för medlemmar i Svenska LäkaresällskapetSvenska Läkaresällskapet delar bland annat ut projektanslag, post doc-stipendier och resebidrag. Medlen kan sökas av alla läkare som är medlemmar.
-
Ny stödgruppsverksamhet i Borås/Sjuhärad för barn som förlorat en förälderFrån 1 januari 2022 samverkar Västra Götalandsregionen (VGR) med Svenska kyrkan och Kraftens hus Sjuhärad genom ett Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) gällande stödgruppsverksamhet för barn, tonåringar och vuxna i familjer där en förälder avlidit. IOP:t gäller i fem år.
-
Stiftelsen Clas Groschinskys Minnesfond - anslag till medicinsk forskningUtlysningen riktar sig till forskare, som efter disputation och postdoktoral eller klinisk vidareutbildning, är i färd med att bygga upp ett eget projekt och forskargrupp.
-
Forte söker ledamöter till beredningsgrupperBeredningsgrupperna består av forskare och allmänrepresentanter inom huvudområdena hälsa, arbetsliv om välfärd. Nu söker Forte ledamöter som vill medverka i beredningsarbetet 2022 och framåt.
-
Utbildningsmaterial - Socialstyrelsen i samarbete med VKVSocialstyrelsen har i samarbete med VKV – Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer - tagit fram ett utbildningsmaterial om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld för personer som arbetar inom hälso- och sjukvården och tandvården.
-
EJP Rare Diseases - Utlysning med informationsmöte 16 decemberFör att stödja internationella samarbeten inom European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD) finns nu en möjlighet att söka projektbidrag för upp till tre år.
-
ERA PerMed - projektbidrag för individanpassad medicinSyftet med bidraget är att stödja internationella samarbeten inom European co-fund action for Personalised Medicine (ERA PerMed) med målet att främja utveckling och implementering av individanpassad medicin.
-
Inbjudan till: Tre utbildningswebbinare med ett brukar- och anhörigfokusVarmt välkomna till tre utbildningstillfällen tillsammans med Brukarrådet för missbruksfrågor i Västra Götaland och Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland. Webbinarierna är fördelade på tre tillfällen med olika inriktningar men med ett brukar och anhörigfokus. Datum: 24/2, 10/3, 24/3 (2022)
-
Webbinarium 10 decemberAgera för säker vård – Adekvat kunskap och kompetens. Andra fredagen varje månad kl 13.30 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Varje månad presenteras en grundläggande förutsättning eller ett prioriterat fokusområden för säker vård.
-
Utlysning av forskningsbidrag ur SU-fondernaNu är det dags att söka forskningsbidrag ur Sahlgrenska Universitetssjukhusets forskningsstiftelser, SU-fonderna, för 2022. Sista ansökningsdag är fredag 17 december.
-
Innovationsfonden - andra utlysningen 2022 har öppnat!För att ta tillvara på medarbetares och verksamheters innovativa idéer avsätter hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen 20 miljoner kronor årligen till att hjälpa verksamheter och deras medarbetare att utveckla, testa, utvärdera eller implementera nya innovativa produkter, processer, tjänster, organiseringar eller metoder inom hälso- och sjukvården i VGR.
-
Från delar till helhet – En reformTa del av fullständig information av: Från delar till helhet – En reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet.
-
Informationsmöte om EU:s satsning Mission CancerVill du veta mer om EU:s satsning Mission Cancer? Vinnova bjuder in till ett informellt frukostmöte om Mission Cancer, 3 december 2021, kl. 9:00-10:00.
-
Datum klara för Vetenskapsrådets utlysningar 2022Du kan nu hitta datum för 40 av Vetenskapsrådets utlysningar för nästa år.
-
Utlysningar Jubileumsklinikens CancerfondAktuella utlysningar av medel till projekt, forskarmånader och stipendium.
-
Publicerat material från seminarium: Vård och stöd för personer med samsjuklighet i Västra Götaland9/11 genomfördes seminarium: Vård och stöd för personer med samsjuklighet som bygger på den inventering av insatser som genomförts på uppdrag av Handlingsplan Psykisk Hälsa. Bakom inbjudan står VGR, VästKom, CERA och Länsstyrelsen.
-
Forskningsseminarium om beroende, psykiatrisk samsjuklighet och metakognitionSeminariet spelades in så nu har du möjlighet att ta del av den i efterhand.
-
Inbjudan till webbinariet Trygg och meningsfull heldygnsvård vid allvarliga tillstånd och samsjuklighetVälkommen till webbinariet Trygg och meningsfull heldygnsvård vid allvarliga tillstånd och samsjuklighet fredagen den 26 november klockan 08.30-10.30
-
Forte - projektbidrag till tillämpad välfärdsforskning 2022Utlysning för tillämpad välfärdsforskning till klient- och praktiknära forskning inom socialtjänstens verksamhetsområden, men kan även omfatta forskning i gränsytorna mellan socialtjänst, skola, hälso- och sjukvård.
-
Stiftelsen Solstickan utlyser forskningsstipendierStipendierna är avsedda för forskarstuderande inom områdena barn eller äldre. Forskningen ska öka kunskaperna om fysiska, psykiska och sociala förhållanden hos friska eller funktionshindrade barn och ungdomar som påverkar deras hälsa och anpassning. För äldre ska olika aspekter på fysiska och psykiska förändringar belysas.
-
BUP tillgänglighetsuppdrag och ”En väg in”"En väg in” öppnar för alla nya invånarkontakter och remisser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västra Götalandsregionen under första kvartalet 2022.
-
Kraftsamling fullföljda studierVälkommen till digital konferens om läsning och språk 9 december kl. 13:00 – 16:30! Inom Kraftsamling fullföljda studier, en del av Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi, är läsning & språkutveckling ett viktigt utvecklingsområde. Språk och läsning spelar stor roll för barn och ungas kunskapsutveckling och förutsättningar för att gå ur skolan med godkända betyg.
-
Sepsisfonden - bidrag till forskningsprojektSepsisfondens utlysning gäller forskningsprojekt som har ett tydligt sepsis-fokus med syfte att förbättra diagnostik, behandling och eftervård, gärna med inriktning prehospital vård alternativt långtidseffekter av sepsis. Projekt som snabbt kan leda till praktisk tillämpning i hälso- och sjukvården premieras.
-
Horisont Europa - nya utlysningar inom Kluster HälsaHorisont Europa är Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation för åren 2021–2027. Kluster Hälsa handlar om att förstå och hantera hälsa och sjukdomar för att leverera en integrerad, personcentrerad och jämlik hälsa och vård i hela Europa.
-
EU4Health - 13 öppna utlysningarEU4Health är EU:s fjärde hälsoprogram som under perioden 2021-2027 investerar 5,3 miljarder euro till insatser som kompletterar medlemsländernas folkhälsopolitik. Bland annat ingår att adressera brådskande prioriteringar som covid-19, EU:s cancerplan och läkemedelsstrategi.
-
Patientsäkerhetsutbildning - Säker vårdNy kostnadsfri webbutbildning från Socialstyrelsen för dig som arbetar i hälso- och sjukvård och vill veta mera om patientsäkerhet.
-
Information till förskrivare av stomiprodukter i Västra GötalandInformation från Ledningsråd Medicintekniska produkter, genom ordförande Peter Amundin:
-
Utlysning av anslag till kliniska studier för nordiskt samarbeteNordic Trial Alliance (NTA) är ett NordForsk-projekt som arbetar med att underlätta kliniskt forskningssamarbete i Norden. Nu efterfrågas gemensamma nordiska aktiviteter som kan främja kunskapsöverföring inom kliniska studier med syfte att växla upp och i framtiden sikta på bredare europeiska samarbeten, t.ex. under Horizon Europe eller EU4Health.
-
S.L.A.N inbjuder till webbinarium Ungdomar, alkohol & droger – risker, konsekvenser & förebyggande insatserS.L.A.N - Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor bjuder in till webbinarium som kommer presentera hur man på ett bra sätt kan jobba med fokus på ungdomar utifrån alkohol & droger - risker, konsekvenser och förebyggande insatser.
-
CERAs Journal club: Är evidensbasering evidensbaserat?Återigen ett tillfälle att vara med på CERAs Journal club med Morten Sager där diskuteras evidensbasering eftersom det tidigare var väldigt uppskattat och ett ämne som berör många kliniker, praktiker och forskare.
-
Hjärt-Lungfonden utlyser anslag till preventionsforskningHjärt-Lungfonden med stöd från Norheds stiftelse har nu öppnat en ansökningsomgång för sin extra satsning på livsstilsrelaterad intervention som en del i preventions- och behandlingsforskning inom hjärt-, kärlområdet.
-
Horisont Europa - nytt infoevent om Kluster 1 HälsaInformation om EU-utlysningar inom Hälsa under våren 2022
-
Stiftelser utlyser anslag till medicinsk forskningStiftelsen Apotekare Hedbergs fond för Medicinsk forskning och Bertil och Ebon Norlins stiftelse för Medicinsk forskning avser att dela ut cirka 1 500 000 kronor för avancerad medicinsk forskning i Sverige.
-
Utlysning av Post-doktorala anslagHar du avlagt doktorsexamen inom preklinisk eller klinisk medicinsk disciplin och vill satsa på en internationell eller nationell postdoc?
-
Ny väg för förskrivning och beställning av produkter för Injektion/infusion hem till patientFrån och med 1 november kan verksamheter som har behov av att förse patienter i hemmet med material för skötsel och hantering av centralvenös infart beställas via Läkemedelsnära produkter/Skövdedepån.
-
Utlysning av ALF-medel till prova-på-forskning för hälsoprofessionerUtlysningen vänder sig till forskningsintresserade läkare och andra hälsoprofessioner som saknar tidigare forskningserfarenhet
-
Höstens utlysningar av ALF-tjänster för läkareI oktober utlyses flera nivåer av ALF-tjänster sökbara för legitimerade läkare.
-
Nytt avtal skrivs med Smärthjälpen Sverige ABVästra hälso- och sjukvårdsnämnden tecknar avtal med Smärthjälpen Sverige AB i Göteborg om diagnostisering och behandling gällande fibromyalgi, långvarig smärta som inte är cancerrelaterad, och/eller Myalgic Encephalomyelitis (ME).
-
Utrustningsplattformen bidrar till jämlik och effektiv diagnostikDiagnostiken i Västra Götalandsregionen har i flera år arbetat för att bli mer enhetlig. Nyligen invigdes den nya och gemensamma utrustningsplattformen som ska bidra till att skapa en mer jämlik och effektiv vård för alla patienter i hela Västra Götalandsregionen.
-
Förlängning av regional utvecklingsplan för barn‐ och ungdomspsykiatrin förlängs till 2021-2023Den regionala utvecklingsplanen för barn‐ och ungdomspsykiatrin i VGR har reviderats och förlängs nu till 2021-2023 enligt beslut i regionfullmäktige 2021-09-21.
-
Webbinarium Patienten som medskapare - Agera för säker vårdAndra fredagen varje månad kl 13.30 håller enhet patientsäkerhet regionala webbinarier utifrån den nationella handlingsplanen för patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
-
Inbjudan Nationell användarkonferensSvensk interprofessionell grupp för åtgärdsregistrering vid psykiska hälsoproblem och den av SKR:s Nätverk för styrning och ledning i psykiatrin utsedda Beredningsgruppen för samordnad rapportering till patientregistret inbjuder till: Nationell användarkonferens för Klassifikation av Vårdåtgärder (KVÅ) inom psykiatrin, 17 november 2021
-
Seminarium om ny lag om barnfridsbrottet 10/11Varmt välkommen till seminarium om ny lag om barnfridsbrott onsdagen den 10 november kl. 13.00-16.00. Det nya barnfridsbrottet är en tydlig signal till hälso- och sjukvården och tandvården om vikten av att synliggöra barn som bevittnat våld, att ha kunskap om våldets konsekvenser för barnen och framförallt ha kunskap om och följa anmälningsplikten enligt kap 14 § 1 Socialtjänstlagen.
-
Inbjudan från KuggaviksakademinKuggaviksakademin är ett projekt som syftar till att skapa den nödvändiga kompetens som sociala verksamheter behöver för att utvecklas och växa. Projektet drivs med hjälp av medel ifrån Stiftelsen Ansvar För Framtiden.
-
CERAOpioidberoende är ett globalt problem med stora konsekvenser för individ och samhälle. Substitutionsbehandling med metadon och buprenorfin har sedan 1960-talet en dokumenterad behandlingseffekt men tyvärr faller många patienter ur behandling, vilket kallas ”drop out”, och innebär förhöjd mortalitetsrisk. Drop out har i forskning visat samband med faktorer som blandmissbruk, psykiatrisk samsjuklighet, behandlingsallians och kognitiv funktion.
-
Smärtforskningsnätverket - en plattform för alla som forskar om smärtaNätverket startade 2019 och är ett forum för Sahlgrenska Akademin och Västra Götalandsregionen. Det utgörs av forskare från olika ämnesområden och med olika yrkesbakgrund, som har ett gemensamt fokus på smärta. Det kan handla om klinisk forskning, epidemiologisk forskning och grundforskning. Inriktningen kan vara inom akut, cancerrelaterad och långvarig smärta.
-
Webbaserad metodutbildning hos VKVVästra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) har ett uppdrag att hålla utbildningar inom våld i nära relationer för alla anställda hos vårdgivare som har avtal med Västra Götalandsregionen (VGR), alla anställda inom VGR:s egna verksamheter samt inom den tandvård som VGR finansierar. Basutbildningen (steg 1) är obligatorisk för all personal, medan metodutbildningen (steg 2) är för de som ska ställa frågor om våld på rutin. Nytt för hösten 2021 är att metodutbildningen nu också ges som webbaserad utbildning.
-
Cancerfonden - höstomgång 2021Forskare och vårdpersonal har möjlighet att ansöka om medel från Cancerfonden för forskning som leder till att färre drabbas, fler botas eller kan leva ett långt liv med god livskvalitet. Höstens anslagsomgång stänger 7 oktober.
-
Fem timmars gratis statistisk konsultation via AkademistatistikNu är hösten här och kanske har du mer tid för att planera för ny spännande forskning. Akademistatistik erbjuder statistisk rådgivning och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander vid Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen.
-
Antibiotikatrycket på sjukhus i VGR minskar, och pandemins påverkan på receptförskrivningen avtarAntibiotikaanvändningen till inneliggande patienter på sjukhus i VGR fortsätter att minska, senaste året med knappt 10%. Denna minskning är välkommen.
-
Regionalt webbinarium World Patient Safety Day 17 septemberÅrets tema: Säker mödrahälsovård och förlossningsvård.
-
Forskningsmedel till nya och förbättrade biologiska läkemedelVinnovas utlysning riktar sig till innovativa samarbetsprojekt som ska ta fram eller förbättra biologiska läkemedel och/eller göra biologiska läkemedel enklare att använda/lättillgängliga inom sjukvården och för patienterna.
-
Utlysningar av medel till forskning om njursjukdomarTvå olika anslagsgivare har nu pågående utlysningar som vänder sig till forskare inom njurmedicin.
-
Vinnova - utlysning av medel till förberedelseprojekt inför internationell ansökanUtlysningen riktar sig till forskare som planerar att göra en ansökan i en internationell utlysning inom hälsa och ser ett behov att stärka projektförslaget för att öka chanserna för finansiering.
-
Utlysningar till forskning inom psykiatriStiftelsen Söderström - Königska sjukhemmet delar ut projektanslag och/eller post doktorstöd som i första hand främjar psykiatrisk kunskapsutveckling inom allmänpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, äldrepsykiatri eller rättspsykiatri. Sista ansökningsdag 1 oktober
-
PPM trycksår vecka 37Under vecka 37 bjuder SKR in till den årliga punktprevalensmätningen, PPM trycksår.
-
Hälsocoach online inför nu tolkstöd till klienterHälsocoach online är en individanpassad tjänst som erbjuder motiverande videomöten i mobilen, surfplattan eller via dator för att förbättra levnadsvanor. Nu kan även klienter som behöver tolk coachas. De språk som finns med tolkstöd är: Albanska, Arabiska, Bosniska, Dari, Kroatiska, Persiska, Polska, Serbiska, Somaliska, Tigrinja, Turkiska och Teckenspråk.
-
Nytt Sminet den 6 septemberI september ersätts nuvarande Sminet av en ny systemversion. Det nya systemet gör det enklare och snabbare för vårdenheter att anmäla smittsamma sjukdomar som lyder under smittskyddslagen.
-
Horisont Europa – Utlysningar inom Kluster HälsaHorisont Europa är Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation för åren 2021–2027. Kluster Hälsa handlar om att förstå och hantera hälsa och sjukdomar för att leverera en integrerad, personcentrerad och jämlik hälsa och vård i hela Europa.
-
11:e Nationella Prioriteringskonferensen genomförs digitalt 19-21 oktober 2021Prioriteringskonferensen arrangeras vartannat år. Den är ett forum för kunskapsutbyte och en mötesplats för dig som har intresse för prioriteringar inom hälso- och sjukvård.
-
Ny riktlinje reglerar marknadsföring av hälso- och sjukvårdstjänsterFrån den 15 juni 2021 har Västra Götalandsregionen (VGR) riktlinjer för marknadsföring av hälso- och sjukvårdstjänster. Riktlinjerna gäller all verksamhet som finansieras av VGR både i egen regi, upphandlad och avtalad. Riktlinjerna är teknikoberoende och gäller alla vårderbjudanden, både fysiska och digitala.
-
Utlysning från VGR av regionala forskningsmedel för 2022Från och med 21 juni är det möjligt att söka projektmedel för 2022 till forskningsprojekt med ett inomregionalt vetenskapligt samarbete. Inom ramen för utlysningen är det även möjligt att söka fortsatta medel till forskning inom patientsäkerhetsområdet.
-
Horisont Europa - alla arbetsprogram har publiceratsI arbetsprogrammen finns detaljerad information om utlysningar från EU för 2021-2022
-
Vetenskapsrådet - medel att söka för planering av behandlingsforskningSyftet med bidraget är att skapa möjlighet för konstellationer av forskare inom akademi och hälso- och sjukvård att tillsammans med andra aktörer förbereda inför framtida ansökningar om bidrag till kliniska studier inom behandlingsforskning.
-
Utökat ansvar för hälso- och sjukvården med anledning av nya BarnfridsbrottetInformation från Barnskyddsteam Västra Götaland (BST), Kunskapsstöd för psykisk hälsa (KPH) och Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, (VKV):
-
Digital ansökan om intyg för F- och N-tandvårdI juni införde Tandvårdssamordning Koncernkontoret digital ansökan om F-tandvårdsintyg och N-tandvårdsintyg för de patienter som har rätt till särskilt tandvårdsstöd. Från och med årsskiftet 2021-2022 tas möjligheten att ansöka med pappersblankett bort.
-
Antibiotikaanvändning på sjukhus i VGR fortsätter att präglas av pandeminTredje vågen av pandemin under kvartal 1 2021 innebar en ökad användning av bredspektrumantibiotika på sjukhus i VGR. Vanligaste första antibiotikaordination för lunginflammation är nu det breda preparatet piperacillin/tazobaktam på flera sjukhus.
-
Seminarium 14 juniPsykisk ohälsa är vanligt förekommande bland tonåringar. Förebyggande insatser kan motverka en negativ utveckling och ge ungdomar verktyg att hantera livets utmaningar.
-
Den 1 juli öppnar Innovationsfondens utlysning för 2022Gör som D-Foot och drygt 700 andra innovationsprojekt i Västra Götalandsregionen hittills har gjort – ta chansen att söka medel från InnovationsfondenVGR! Den 1 juli öppnar 2022 års utlysning.
-
Utlysning från Barncancerfonden av projektanslag inom medicinteknisk forskningBarncancerfonden utlyser projektanslag inom området medicinsk teknik för kliniker, teknikforskare och företag. Syftet är att belysa och lösa barnonkologiskt relevanta problem av medicinteknisk karaktär samt möjliggöra anpassning av befintlig medicinsk teknik till cancerdrabbade barn.
Senast uppdaterad: 2021-06-21 12:24
Har du en synpunkt eller fråga om webbsidan?