Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Västsvenska riksdagsledamöter mötte industrin om omställning

BILDEN: Monique Wannding, Johan Trouvé, Anna Berggren, Helén Eliasson (S), Mattias Jonsson (S), Magnus Berntsson (KD), Karolina Boholm, Adam Kanne, Staffan Lund och Viktor Walter.

I Västsverige står industrin både för en stor del av utsläppen, och är också central för vår arbetsmarknad. Var 5:e anställd inom svensk industri finns i Västra Götaland​ och 160 000 västsvenska arbetstillfällen är kopplat till industrin.​ För att klara klimatmål och för att behålla vår industriella konkurrenskraft måste industrin ställa om från fossil energi till fossilfri el och energi.

Det var utgångspunkten när regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) tillsammans med flera representanter från Rådet för industriomställning Västra Götaland träffade riksdagsledamöter för att diskutera hur Sverige och Västsverige ska kunna klara industrins omställning och det ökade elbehov som det medför.

- Vi kan göra vår del som regionalt utvecklingsansvarig genom samverkan med kommuner, näringsliv och myndigheter, men det är också viktigt att föra dialog med nationella företrädare. För att komma framåt behövs andra legala förutsättningar, myndighetsuppdrag med mera som vi inte rår över, säger Helén Eliasson.

Riksdagsledamöterna, med bred partirepresentation, kom med många frågor om hur vi kan klara elförsörjningen, hur vi skapar incitament för kommuner att bidra med utbyggd elförsörjning, och hur näringslivet samarbetar för att stärka hela den västsvenska konkurrenskraften.

På plats från näringslivet deltog också Anna Berggren från Perstorp Group och Karolina Boholm från Volvo Group, Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren och Monique Wannding, chef för miljöskydd på Länsstyrelsen i Västra Götalands län som representanter för det västsvenska industrirådet.

Västsvensk kraftsamling elektrifiering

Rådet för industriomställning i Västra Götaland

Viktor Walter

Regionutvecklare - energisystem – elnät, Accel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Staffan Lund

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-04-21 14:59