Söka stöd
Här hittar du olika former av stöd som går att söka från VGR, vad du kan söka stöd för, hur ansökan går till och vilka krav som finns på rapportering och uppföljning.
Biogassystemet är ett exempel på en cirkulär hållbarhetslösning som löser flera samhällsproblem samtidigt. VGR främjar biogas och en viktig insats är fortsatt stöd till Biogas Väst som en plattform för strategisk samverkan mellan västsvenska aktörer.
Biogasen ger samhällsnytta både som inte bara löser en avfallsfråga utan ger
En lokal produktion kan dessutom bidra till fler lokala gröna jobb och till ökad försörjningstrygghet.
Västsverige ligger i framkant internationellt sett och är den region som tillsammans med Skåne har störst potential för produktion av biogas från avfall och restprodukter. Även inom förgasning av skogsråvara är Västsverige världsledande inom forskning och utveckling.
Flera västsvenska kommuner är ledande i landet när det gäller att sortera ut det gröna avfallet, lantbrukets potential har omsatts till konkreta satsningar, avloppsslam blir fordonsbränsle och en rad aktörer driver forsknings- och utvecklingsprojekt.
En viktig bidragande faktor till Västsveriges ledande position är att en stark aktörssamverkan byggts upp under dryga 20 år genom samverkansplattformen Biogas Väst.
Biogas Väst utvecklades runt år 2000 genom ett projekt med Business Region Göteborg som huvudman och VGR som delfinansiär. Under perioden 2011-2017 var VGR genom miljönämnden huvudman för Biogas Väst, i nära samverkan med Länsstyrelsen i Västra Götalands län som också medfinansierar arbetet. Sedan 2018 är Energikontor Väst huvudman till Biogas Väst.
Biogas Väst samlar aktörer i biogaskedjan för strategisk samverkan, från kommuner och energibolag till jordbruksföretag, fordonsindustri, drivmedelsföretag och till forskning.
I VGR:s uppdrag ingår påverkansarbete och strategisk samverkan med andra regioner och att erbjuda projektmedel för regionala utvecklingsinsatser.
Har ni projekt på gång som kan öka användning och produktion av biogas i Västra Götaland och som driver på biogasutvecklingen i olika led av värdekedjan? Eller har ni idéer om var en ökad samverkan inom biogasområdet kan göra störst nytta?
Både biogas och naturgas är metangas. Biogas framställs i kretsloppet av naturliga biologiska processer, medan naturgas är en fossil gas som hämtas i jordskorpan.
Medan naturgasen släpper ut växthusgaser som motsvarar cirka 80 procent av oljans utsläpp, tillför biogasen inga utsläpp av växthusgaser till atmosfären. Tvärtom kan biogas framställd av gödsel minska utsläppen ytterligare eftersom gödselns läckage av växthusgaser minimeras.
Fordonsgas är ett drivmedel som består av biogas, naturgas eller kombinationer av de båda. När man kör på fordonsgas är det alltså i vissa fall biogas man har i tanken och i andra fall en blandning av biogas och fossil naturgas.
Under åren har andelen biogas i fordonsgasen ökat och står nu för i genomsnitt cirka 85 procent. För långväga transporter med tung lastbil används flytande fordonsgas, flytande biogas (LBG) eller flytande naturgas (LNG).