Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Barnets näring

Ett förtidigt fött barn sondmatas av sin mamma

Om ett barn är för tidigt fött eller sjukt kan det hända att det inte orkar amma till en början. Då är det bra om du som mamma stimulerar bröstmjölksproduktionen genom att pumpa med en bröstpump regelbundet, gärna åtta gånger per dygn.

Om produktionen stimuleras så fort som möjligt efter förlossningen, med hjälp av amning eller bröstpump, börjar vanligen bröstmjölken rinna till cirka tre dygn efter förlossningen, oavsett vilken vecka barnet är fött i.

Innan din bröstmjölk har kommit igång kan barnet antingen få pastöriserad bröstmjölk från andra mammor eller modersmjölkersättning, beroende på hur barnet mår och vilken vecka barnet är fött i.

Maten kan barnet antingen få via en ventrikelsond, en slang som sitter genom ena näsborren ner till magsäcken, eller med hjälp av flaska.

Om du som mamma vill är målet att barnet lär sig att amma i så stor utsträckning som möjligt. Amningen introduceras i den takt barnet orkar.


Senast uppdaterad: 2017-12-19 09:28