Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccination med Astra Zeneca-vaccin återupptas

Publicerad: Uppdaterad:

Läkemedelsverket rapporterar under fredagen att den specifika bacth vaccin från tillverkaren AstraZeneca som användes i Västra Götalandsregionen inte var defekt när den lämnade tillverkaren. Utifrån Läkemedelsverkets besked och i samråd med Smittskydd Västra Götaland återupptar Västra Götalandsregionen vaccineringen med AstraZenecas vaccin.

– Det är viktigt att biverkningar följs upp och det är bra att Läkemedelsverket har hanterat ärendet så snabbt. Vi känner oss trygga med deras besked och har nu informerat våra vaccinatörer att återuppta vaccineringen med aktuell tillverkningssats, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Tidigare i veckan rapporterade en vaccinatör i Skaraborg om akuta allergiska reaktioner som uppstått vid ett fåtal vaccinationstillfällen. Detta fick Västra Götalandsregionen i samråd med Läkemedelsverket och Smittskydd Västra Götaland att pausa vaccineringen i väntan på en snabbutredning av Läkemedelsverket.

Snabbutredningen blev klar under fredagen. Läkemedelsverket har varit i kontakt med AstraZeneca som granskat den aktuella tillverkningssatsen och inte hittat några defekter.

I sitt eget pressmeddelande säger Läkemedelsverket:

– Företaget har nu återigen granskat den tillverkningssats som användes i Västra Götaland och konstaterar att den aktuella batchen fyller alla ställda krav och är inom specifikationen, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef för Inspektion av industri och sjukvård vid Läkemedelsverket.


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-01-04 13:33