Biblioteksscenen – nytt samarbete och programsläpp

Nu kan vi med glädje presentera programmet för Biblioteksscenen inför årets bokmässa i Göteborg. Nytt för i år är samarbetet mellan Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.

Årets program kommer, likt tidigare, att fokusera på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor. Det blir ett varierat innehåll med hela 37 programpunkter i dagarna två som speglar aktuella frågor om bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter. Flera punkter lyfter även litteraturen i sig och årets samiska tema.

Varför blev det ett samarbete?
- Alla tre parter arbetar ju med biblioteksutveckling, läs- och litteraturfrämjande och vi vill utveckla och stärka det nationella samarbetet. Och arbeta tillsammans med Biblioteksscenen passar som hand i handske. Vi har sedan tidigare ett gott samarbete och tillsammans blir vi ännu starkare, förklarar Eva Fred, projektledare Kulturförvaltningen VGR    

Programpärlor
Missa inte spännande samtal med årets ALMA-pristagare om hur man kan främja litteratur på urfolks- och minoritesspråk. Elsa Beskow fyller 150 år vilket uppmärksammas genom samtal med Paulina Helgeson, Lotta Olsson och Linda Holmer om hennes konstnärskap. Var hon en ytlig idylliker eller radikal konstnär? Svensk biblioteksförening presenterar en rykande färsk rapport om bibliotekens mediestrategiska arbete. Hör även Carl Forsberg, Maria Voyvodova och Helge Lunde om att arbeta för yttrandefrihetsfrågor via fristadsarbetet och medlemskapet i ICORN.

Dessutom har den digitala plattformen Barnens bibliotek, som funnits i hela 25 år, nyligen lanserat en ny sajt. Möt Lisa Ahlqvist och Jenny Björnulfsson som arbetar med webbplatsen i samtal om hur man kan använda den för att jobba läs- och skrivfrämjande med barn.

Här hittar du programmet i sin helhet

-------
Biblioteksscenen presenteras av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening och pågår 26-27 september under Bokmässan i Göteborg i monter D02:09. Hela programmet ingår i entrébiljetten.