Kontraslöjd – ny barnföreställning med slöjd, cirkus och musik

I barnföreställningen Kontraslöjd möts slöjd, cirkus och musik. Premiärturnén går till Lerum, Uddevalla och Vara i februari. ”Vi har hittat ett scenspråk tillsammans” säger Jenny Soddu, en av de fyra artisterna på scenen.

Hösten 2021 möttes ett gäng folkmusiker och slöjdare i Dalsland. De deltog i var sitt residens, i VGR:s regi. Några av dem fortsatte sedan arbetet tillsammans. Nu presenterar de barn- och familjeföreställningen Kontraslöjd

Hur presenterar man slöjd på en scen? 
– Vi slöjdar på scenen, helt enkelt. När jag yxar på scenen kan det bli väldigt brutalt och spännande! Jag börjar med en bit av en trästam och gör en slev. Mycket trä ska bort, fort, och det flyger spån åt alla håll, säger slöjdaren Hedvig Flärdh. 

Tillsammans med cirkusartisten Jenny Soddu och musikerna Veronica Lindåker och Erik Bengtsson vill hon förmedla känslan av skogen och väcka förundran och nyfikenhet på möjligheterna med trä och träd. De gör också musik av slöjdens ljud.  
– För mig som älskar slöjd, cirkus och musik är det här samarbetet superhärligt och mysigt. Det har fungerat så bra att kombinera och vi har hittat ett scenspråk tillsammans, säger Jenny Soddu, som också spelar dragspel i föreställningen. 

I februari har Kontraslöjd premiär i Västsverige men kvartetten har redan fått förfrågningar om att spela på scener runt om i landet. 
– Det känns underbart när våra residens kan leda till nya scenkonstupplevelser! Där olika kulturuttryck möts, väcks nya tankar och idéer både hos artister och publik. Vi ser verkligen fram emot premiären, säger Emma Johansson, Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling. 

Produktionen har tagits fram med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen, SITE Sweden och Region Stockholm. Ljudbild Alexander Eldefors. Registöd Camilla Rud. Foto: Alexander Hinchcliffe.

Här spelas Kontraslöjd i Västra Götalandsregionen  

25/2 kl 11.00 Dergårdsteatern, Lerum
26/2 kl 13.00 Cirkuskvarnen, Uddevalla 
28/2 kl 10.00 Vara Konserthus, Vara (skolföreställning)  
Föreställningen passar alla från 6 år. 

Här kan du se en kort Kontraslöjd-trailer

Emma Johansson

Musikproducent folk, world och roots

Telefonnummer