Rörelse utomhus

Här hittar du tips på kostnadsfria aktiviteter som du kan göra utomhus. Att röra sig i naturen ger många positiva hälsoeffekter, både fysiskt och psykiskt. Till exempel att puls och blodtryck går ner, stress minskar och sömnen förbättras.

Du hittar fler tips på Rörelseguiden.

Platser för utomhusaktiviteter i Göteborg

Göteborgs Stad lyfter kostnadsfria utomhusaktiviteter som man kan göra på egen hand eller i mindre grupp på följande sidor:

  • Cykla i naturen - här hittar du var du kan cykla i naturområden. 
  • Friluftskarta - här hittar du tips på var du kan jogga, promenera och rida utomhus. 
  • Frisbeegolfbanor - här hittar du var du kan spela frisbeegolf (även kallat för discgolf). 
  • Lekplatser - här hittar du information om ett flertal av Göteborgs cirka 300 lekplatser. Flera lekplatser är tillgänglighetsanpassade.
  • Naturområden - här hittar du Göteborgs naturområden, naturreservat och naturspots.
  • Näridrottsplatser och platser för spontana aktiviteter. Näridrottsplatser är platser för lek, idrott och gemenskap. De vänder sig främst till barn och ungdomar men är öppna för alla. Aktivitetsytor är platser som ska locka till rörelse för personer i alla åldrar med till exempel löparbanor, utegym och hinderbanor.
  • Utegym och hinderbanor - här kan du se vilka utegym och hinderbanor som finns samt se instruktionsfilmer som visar övningar du kan göra på utegym. 
  • Ut och njut i Göteborg - här hittar du tips på platser att besöka utomhus utifrån olika teman.
  • Vandringsleder - här hittar du vandringsleder som sträcker sig över ett större område och går in i flera olika kommuner. 
  • Badplatser och utomhusbad - här hittar du Göteborgs badplatser och utomhusbad. 

Instruktionsfilmer för träning utomhus


Promenadbingo

Vill du ha en utmaning och inspiration för att komma ut på fler promenader? Prova promenadbingo! Utmana dig själv eller kanske en vän, kollega eller familjemedlem i hur många rutor du kan samla ihop! Nedan hittar du både en ifylld och en tom bingobricka:

Promenadbingo, för utskrift (pdf)

Promenadbingo - tom bingobricka, för utskrift (pdf)

Du kan också göra din promenad roligare genom att gå en tipspromenad. Det finns färdiga tipspromenader i appar, sök på "tipspromenad". Kombinera frågorna med övningar som främjar styrka, kondition, balans, koordination och rörlighet! Gör till exempel tåhävningar, knäböj eller stå på ett ben medan du svarar på frågan.


Fler utomhustips

Hittaut - leta checkpoints och upptäck din närmiljö med Hittaut.

Naturkartan - här kan du hitta vandringsleder. Sök på Hälsans stig och hitta trygga promenadslingor utan givna start- eller slutpunkter.

Västkuststiftelsen arrangerar guidade vandringar i naturreservat.

På 1177 vårdguiden finns instruktioner för:

Skattjakt utomhus - hur många av sakerna i rutorna kan du hitta? Kanske kan du utmana någon där hemma eller en vän i vem som först kan få fyra i rad - eller fylla hela brickan? Materialet är framtaget av Centrum för fysisk aktivitet, Västra Götalandsregionen. 

#Skogsmulle30 day challenge är framtaget av Friluftsfrämjandet och har utmaningar att göra varje dag i en månad.