Utbildningar i Sjukdomsklassifikation

Här hittar du information om befintliga och kommande utbildningar inom klassifikationsområdet.

Webbutbildning i Lärportalen

Den här utbildningen är en introduktion till klassificering av huvud- och bidiagnos enligt ICD-10-SE. Utbildningen heter Kodning av sjukdom, hälsoproblem och skador. Webbutbildningen hittar du i Lärportalen (Totara). Du får söka på namnet i Lärportalen efter att du klickat på denna länk:
Kodning av sjukdom, hälsoproblem och skador

Om utbildningen

ICD-10 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, Tenth Revision) är i första hand en statistisk klassifikation och inte en nomenklatur, det vill säga en förteckning över riktiga eller rekommenderade beteckningar och termer. Syftet med den är att gruppera sjukdomar och dödsorsaker för att kunna göra översiktliga statistiska sammanställningar och analyser. Sedan 1948 ansvarar Världshälsoorganisationen (WHO) för underhållet av ICD. Den senaste versionen är ICD-10 och den svenska versionen heter ICD-10-SE.

Målgrupp

Utbildningen är avsedd för medicinsk- och vårdadministrativ sekreterare men även för all hälso- och sjukvårdspersonal som träffar patienter och ställer diagnos (till exempel läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, kurator). Även övriga medarbetare har tillgång till utbildningen.

Syfte

Rätt klassificering krävs då underlaget används för uppföljning, forskning och statistik. Klassifikation är obligatorisk för rapportering till Socialstyrelsens hälsodataregister (patientregistret). Observera att ICD-10-SE i första hand är till för statistisk klassifikation - den ersätter inte behovet av en skriftlig diagnos i patientens journal.

Så här går utbildningen till

Du startar utbildningen genom att först läsa utbildningsplanen. Därefter tittar du på filmen. 

När du har gått igenom utbildningsfilmen, vilket tar cirka 15 minuter, svarar du på tio bas- samt tio slumpvis utvalda fördjupningsfrågor. Till detta behöver du tillgång till en uppdaterad ICD-10-SE.

Du blir godkänd på hela utbildningen när du har:

  1. gått igenom hela utbildningsfilmen
  2. svarat 100 % rätt på basfrågorna
  3. svarat 80 % rätt på fördjupningsfrågorna

Utbildningen kan göras flera gånger. Det går att nollställa resultatet.

 


Utbildning Sjukdomsklassifikation

Västra Götalandsregionen erbjuder utbildning i sjukdomsklassificering i egen regi. Utbildningen omfattar totalt nio kursdagar och är ett nationellt samarbete kring en gemensam nationell avancerad utbildning i diagnosklassifikation.

Efter genomgången utbildning ska deltagarna självständigt kunna klassificera utifrån läkarens ställda/formulerade huvuddiagnos och eventuella bidiagnoser. De ska ha tillräckliga kunskaper för att praktiskt kunna tillämpa de nationella klassifikationsanvisningarna samt se relevanta samband och kritiskt granska journaldokumentation.

Utbildningen är för medicinska sekreterare med flerårig yrkeserfarenhet.

Urval sker på förvaltningsnivå. Anmälan görs efter dialog med din chef. Ytterligare information om utbildningen finns att läsa i utbudskatalogen som finns i Lärportalen (Totara). Sök Sjukdomsklassifikation.


Fortsättningskurs

Fortsättningsutbildning inom sjukdomsklassifikation tillhandahålls i nuläget av Emendor Consulting AB.

Anmälan görs direkt till Emendor.