SM i Mathantverk till Västra Götaland

Publicerad:
SM i mathantverk juryarbete med test av grönsaksdrycker vid ett bord under Nordiska mästerskapen 2022
SM i mathantverk juryarbete med grönsaksdrycker under Nordiska mästerskapen 2022

Svenska mästerskapen i Mathantverk 2023 kommer att avgöras på Åhaga i Borås den 17–19 oktober. Flera områden i Sverige visade intresse för att få tävlingen förlagd till sina län, Eldrimner har efter noggrant övervägande valt att lägga tävlingen i Borås och Västra Götaland.

- Det var många år sedan Eldrimner arrangerade tävlingen i den här delen av landet så det känns roligt att vara tillbaka i Västsverige, säger Aleksandra Ahlgren från Eldrimner som är tävlingsledare för SM i Mathantverk.

- Vi är glada för att den här viktiga mötesplatsen förläggs till Västra Götaland. Vi har många företag som arbetar med mathantverk och som är viktiga både för utvecklingen inom livsmedel och för besöksnäringen runt om i hela regionen. Tillsammans med länsstyrelsen har Västra Götalandsregionen satsat under många år på Lokalproducerat i Väst som är ett viktigt resurscentrum för dessa företag, säger Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen.

- Att årets SM i Mathantverk och Särimner hamnar i Borås befäster ytterligare Västsveriges starka nationella position som en matdestination att räkna med. Det känns kul att kunna lyfta fram Sjuhäradsbygden och alla duktiga lokala producenter som är verksamma här. De får ett bra tillfälle att visa upp sina produkter för både branschkollegor och konsumenter, vilket känns väldigt kul, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare matturism, Turistrådet Västsverige.

Tävlingen är ett så kallat öppet SM vilket innebär att mathantverksföretag från hela Norden kan tävla med sina produkter. Runt 500 bidrag beräknas delta i tävlingen som brukar bestå av uppemot i 50 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Elrimmers pressmeddelande 2023-02-16

Lokalproducerat i Väst

Turistrådet Västsverige