Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat om skärpta råd i Västra Götaland. Alla som vistas i Västra Götaland behöver följa råden om vi ska få stopp på den snabba smittspridningen.

 

På arbetsplatser, i skolor, under fester, på afterwork, i idrotten, i kollektivtrafiken, i hemmet - där människor träffas sprids också covid-19. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg:
"Vi är alla så trötta på den här pandemin - men den har inte tröttnat på oss!"

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar. Smittspridningen finns i hela Västra Götaland – i Göteborg med kranskommuner är ökningen mest markant.

Skärpta råd i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland har beslutat om skärpta råd som gäller i hela Västra Götaland till och med 13 december.

 • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

 • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

 • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

 • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

 • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Frågor och svar om skärpta råd - VGRfokus.se

Lokala allmänna råd län för län - Folkhälsomyndigheten

Andra råd för att minska smittspridning:

 • Tvätta händerna ofta.
 • Hosta och nys i armvecket.
 • Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik.
 • Stanna alltid hemma vid minsta förkylningssymtom. Om dina symtom inte går över efter cirka 24 timmar, gå in på denna länk 1177.se och läs hur du bokar en tid för ett PCR-test.
 • Om du har provtagit dig för covid-19 ska du stanna hemma tills du får ditt provsvar.
 • I Västra Götaland gäller från 21 oktober särskilda förhållningsregler för den som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som är covid-19-positiv. Läs Folkhälsomyndighetens nyhet om dessa förhållningsregler här.

Om du har allmänna frågor om covid-19

Smittskydd Västra Götalands information till allmänheten
Folkhälsomyndighetens information till allmänheten

Om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymtom kan du ringa Sveriges nationella informationsnummer 113 13.

Antikroppstester

Nu är det möjligt att boka ett antikroppstest för att ta reda på om du tidigare har varit sjuk i covid-19. Testningen utförs vid ungefär 150 vårdcentraler och vissa sjukhus.

Läs mer om antikroppar och boka (1177.se)

För vårdgivare

Instruktioner till dig som arbetar med vård och omsorg för att förebygga smitta och hantera patienter med misstänkt eller konstaterad smitta.

På sidan ovan finns även stöd i form av informationsmaterial på olika språk, lättläst, bildstöd och anpassat till barn samt affischer, skyltar och filmer för vårdgivare.

För dig som är journalist

Vi hjälper dig som journalist att hitta aktuell information på helgfria vardagar kl 08-17.

Ring 010-441 41 99 eller mejla presstjansten@vgregion.se.

Här kan du se våra presskonferenser

Pressmeddelanden om covid-19 nås via VGR:s pressrum

 


Senast uppdaterad: 2020-11-23 15:05