Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Covid-19

Vaccination

VGR följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

Fortsatt hög smittspridning i Västra Götaland.

Förlängning av nationella restriktioner 21 januari

For information in English from the Public Health Agency of Sweden (Folkhälsomyndigheten):

Recommendations for those travelling or who have travelled to Sweden from the United Kingdom or South Africa

Rekommendation med anledning av att en ny variant av covid-19 upptäckts i Storbritannien respektive Sydafrika

1.       Alla som varit i Storbritannien och Sydafrika (inkluderar även tillfälliga besökare i landet, t.ex. turister) och kommit till Sverige den 12 december eller senare bör stanna hemma och undvika nära kontakter. Stanna hemma i minst sju dagar efter ankomstdatum till Sverige samt provsvar visat sig vara negativt.

2.       Dessa personer ska testa sig för covid-19 så fort som möjligt efter att de kommit till Sverige samt ytterligare en gång den femte dagen efter att de lämnade Storbritannien och Sydafrika. Även om det har gått mer än 5 dagar sedan personen anlänt till Sverige är det viktigt att provtagning sker.

3.       Testning inom VGR sker i primärvården. Testning av de som kommit från Storbritannien och Sydafrika är prioriterad och dessa personer ska provtas snarast. Även personer som de senaste 6 månaderna varit PCR eller antigen-positiva ska provtas. För personer som söker vård på sjukhus sker provtagning där.

4.      Även personer utan svenskt personnummer eller som saknar Bank-ID har rätt till PCR-testning av SARS-CoV-2 på vårdcentral.

5.      PCR-prov ska utföras och provet sänds till Virologen SU alternativt Unilabs. Således INTE prov via egentest/direkttest.se. Rutin kan ske som hos patient utan Bank-ID eller utan tillgång till mobiltelefon.

6.     Både den elektroniska remissen samt etiketten till laboratoriet ska märkas ”England” eller ”Sydafrika” för särskilt omhändertagande på laboratoriet. 
PCR-test ska utföras och provet sänds till Virologen SU alternativt Unilabs (således inte direkttest.se).

7.     Även de som ingår i samma hushåll som en person som återkommit från Storbritannien och Sydafrika den 12 december eller senare bör stanna hemma till resenärens provresultat kommit. Detta gäller även förskolebarn och skolbarn.

8.     Intyg för smittbärarpenning kan utfärdas för den som har ett arbete som inte kan utföras på distans.

9.     Vid sjukhusvård ska personen betraktas som misstänkt smittad och vårdas på enkelrum i enlighet med sjukhusets vårdhygieniska rutiner för vård av patient med misstänkt covid-19.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbsida om att en ny variant av covid-19 upptäckts i Storbritannien

Rekommendationer till dig som reser eller har rest från Storbritannien eller Sydafrika till Sverige.

Provtagning

Information om provtagning i Västra Götalandsregionen.

För dig som är vårdgivare

Information och rutiner för dig som arbetar med vård och omsorg 

På sidan  finns även stöd i form av informationsmaterial på olika språk, lättläst, bildstöd och anpassad information till barn samt affischer, skyltar och filmer för vårdgivare.

För dig som är journalist

Vi hjälper dig som journalist att hitta aktuell information på helgfria vardagar kl 08-17.

Ring 010-441 41 99 eller mejla presstjansten@vgregion.se.

Här kan du se våra presskonferenser

Pressmeddelanden om covid-19 nås via VGR:s pressrum

 


Senast uppdaterad: 2021-01-21 09:43