Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccination mot covid-19

Västra Götalandsregionen vaccinerar utifrån Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och rekommendationer. Tillgången på vaccin är fortsatt mindre än efterfrågan.

Vaccination covid-19, preliminär plan.pdf (Uppdaterad 2021-07-29)

Statistik vaccination Västra Götaland

Alla artiklar om covid-19 på VGRfokus webbplats

 

Andel vaccinerade över 18 år (Uppdaterad 2021-07-29): 

 • Dos 1: 74 procent
 • Fullvaccinerade: 45 procent
 • Antal givna doser: 1 633 619

Vaccinleveranser till vaccinatörerna i Västra Götaland, vecka 31:

 • Dos 1: 22 900
 • Dos 2: 42 566
 • Totalt: 65 466

Du som studerar i Västra Götaland och tar första dosen i annan region

Grundregeln i Västra Götaland är att du ska få den andra dosen hos samma vaccinatör som ger dos ett. Detta kan däremot vara svårt för exempelvis dig som studerar i Västra Götaland men bor i en annan region under sommaren. 

För de invånare som redan idag behöver boka om sin tid för dos två på grund av giltiga skäl som exempelvis sjukdom, läkarbesök eller begravning, ska en ny tid erbjudas. Resor och andra valbara aktiviteter räknas inte idag som giltiga skäl utan invånaren hänvisas då till att boka om sin tid efter 1 september.

Du som har tagit den första dosen i en annan region har från den 1 september möjlighet att boka tid för dos 2 i Västra Götaland. Detta gäller studenter och nyinflyttade, men även andra som har goda skäl att boka en separat tid för dos 2. 

Glöm inte att av- eller omboka din tid om du får förhinder eller väljer att ta din andra dos i en annan region. Den nya tiden inte får bokas tidigare än gällande dosintervall, i nuläget inte tidigare än sju veckor.

Saknade doser har rättats till

Uppgifterna till covidbeviset hämtas från Nationella vaccinationsregistret, NVR.

Västra Götalandsregionen har många vaccinatörer som utför vaccinationer mot covid-19. När man som invånare vaccinerar sig är det vaccinatören som ska säkerställa att dosen registreras i NVR, vilket ska ske inom sju dagar. Det är alltså tidigast efter sju dagar som invånaren kan vara säker på att hämta ut sitt bevis. Vid felregistrering eller försening är det bara vaccinatören som kan rätta till felen.

När Västra Götalandsregionens vaccinationskansli får kännedom om att doser inte är korrekt registrerade återkopplas det till vaccinatören som korrigerar så att invånaren kan få ut sitt covidbevis.

Vaccinationskansliet har arbetat med registreringsfrågan på olika sätt under hela våren när vi fått signaler om doser som inte registrerats. Uppdaterad information om registreringen skickas kontinuerligt till vaccinatörerna

Registreringarna är viktiga för regionen för att kunna följa andelen vaccinerade i Västra Götaland och nu också för att invånarna ska få ut sina covidbevis.

Följ rådet från E-hälsomyndigheten: Om du inte ska resa omedelbart, vänta några dagar och ta sedan ut ett nytt covidbevis, och se om doserna har rapporterats in.

Så gör du om doser saknas i ditt covidbevis (på E-hälsomyndighetens webbplats)

Tidsbokning öppen för 18+ samt riskgrupper

Tidsbokning öppen för personer som är 18 år och äldre.

Alla vaccinatörer har uppdaterade uppgifter på 1177.se om tider och bokningsmöjlighet. Antalet tillgängliga tider begränsas av vaccintillgången. Vaccinatörerna kan bara erbjuda tider utifrån hur mycket vaccin de får.

Mottagningar som kan ha lediga tider för webbtidbokning just nu

 • Efterfrågan är stor samtidigt som tillgången på vaccin är begränsad, alla vaccinatörer får inte tilldelning varje vecka.
 • VGR har många vaccinatörer för att erbjuda invånarna fler utbudspunkter och möjlighet till vaccinering på ett smittsäkert sätt utan onödiga resor. Invånare i VGR ska bli effektivt vaccinerade med det vaccin som finns tillgängligt, oavsett vem som vaccinerar.

I nuläget är det inte beslutat när personer under 18 år kommer att erbjudas vaccin. Västra Götalandsregionen följer som tidigare Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och tillgången på vaccin är fortfarande mindre än efterfrågan. Webbplatserna 1177.se och vgregion.se uppdateras löpande i takt med att nya grupper släpps på.

Regionala rapporter om vaccination

Letar du efter Regional rapport vaccination? Nu hittar du dem bland våra vanliga Regionala rapporter.

010-473 94 30 svarar på allmänna frågor om vaccination

Regional telefontjänst svarar på allmänna frågor om vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Du kan inte boka tid eller få svar på medicinska frågor. Däremot kan vi hjälpa att hitta rätt telefonnummer eller webbokning hos vaccinatör om det finns tillgängliga tider.

Telefonnumret är 010-473 94 30. Öppet 7-16.

Telefonstöd på andra språk

Nationella stödlinjen: 08-123 680 00 vardagar 9-12 och 13-15.
Här ges svar på svenska, arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska.

Du kan inte boka tid eller få svar på medicinska frågor. Exempel på frågor som kan besvaras är:

 • Vad är coronavirus?
 • Hur smittar det, hur skyddar man sig och hur förhindrar man smittspridning?
 • Vad gäller kring vaccinering?
 • Finns det mediciner mot det nya coronaviruset?
 • Var finns det information på olika språk?

Du får en kort introduktion på engelska, följd av en längre på arabiska. Därefter väljer du språk med knappval:

 1. Arabiska
 2. Somaliska
 3. Persiska
 4. Tigrinja/amarinja
 5. Ryska

Regional telefontjänst med tolk: 010-473 94 30 vardagar 7-16.
Västra Götalandsregionens telefontjänst som svarar på frågor om vaccination. Det är samma information som finns på 1177.se. Du kan inte boka tid eller få svar på medicinska frågor.

Du kan även få hjälp av en tolk:

113 13

Det nationella informationsnumret.

Senast uppdaterad: 2021-07-30 08:30