Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

HPV-vaccination

HPV-vaccin erbjuds inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn till flickor i årskurs 5 eller 6. Kompletterande vaccination ska erbjudas flickor upp till 18 års ålder inom Elevhälsan.

Kvinnor 18 till och med 26 års ålder kan få recept på HPV-vaccinet Gardasil inom högkostnadsskyddet. Äldre kvinnor, pojkar och män får själva stå för hela kostnaden för vaccinering med Gardasil. Gardasil 9 ingår inte i högkostnadsskyddet utan bekostas helt av patienten. Vaccinering av kvinnor 18 år eller äldre, samt av pojkar och män, kan ske vid någon av Västra Götalandsregionens vårdcentraler.

Gardasil 9 är upphandlat inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Avtalspriset erhålls endast vid beställningar direkt från leverantören (MSD) av behöriga enheter. Behöriga enheter är skolor som beställer till barnvaccinationsprogrammet. Beata Angelbjörk, Kunskapsstöd för läkemedel och hjälpmedel i VGR, ger behörighet för skolan att beställa.

Mer information om vaccination mot HPV hittar du här:

Folkhälsomyndighetens information om vaccin mot HPV

Folkhälsomyndighetens vägledning för vaccination enlig föreskrifter och rekommendationer

Senast uppdaterad: 2019-10-01 10:41