Hygienveckan

Hygienveckan är årligen vecka 38. Uppmärksamma Hygienveckan på din förskola. Vi hoppas och tror att en glad och lite festlig inramning på hygienveckan kan bidra till att både ni pedagoger och barn känner er motiverade att fortsätta med det viktiga hygienarbetet.

 

 

Information om invigningskit

Att starta hygienveckan med en invigning under festliga former är en bra uppstart till de hygienaktiviteter som kommer att genomföras under veckan. Det är också ett perfekt tillfälle att göra föräldrar uppmärksamma på ert arbete med hälsa och hygien på förskolan. 

Invigningstal 

Idag, precis just nu, samlas många barn på förskolor och skolor för att uppmärksamma hygienveckan! Varje dag under hela året jobbar vi på olika sätt för att alla ska kunna vara så friska som möjligt.

‒ Kommer ni ihåg hur?
‒ Ja, just det!

‒ Vi tvättar händerna med tvål och vatten, så att bacillerna rinner ner i avloppet.

‒ Vi nyser och hostar i armvecket, så att bacillerna inte flyger till våra kompisar.

‒ Vi stannar hemma när vi är sjuka, så vi inte smittar andra.

‒ Och vi är ute och leker och har roligt tillsammans, för det mår man också bra av.

Under hygienveckan pratar vi extra mycket om hur vi ska göra för att hålla oss friska. För när vi är friska och pigga orkar vi leka mycket och lära oss många nya saker. Så nu ska vi inviga hygienveckan genom att sjunga och dansa tillsammans.

Härmed förklarar jag Hygienveckan 2023 invigd!

Raketen. (Är du osäker på hur man gör? Googla: Raketen klapplek)

Sånger:

Fem uppdrag för förskolan
Diplom till barn 
Hygienkampen - Uppdrag för personal
Diskussionskort för personal
Diplom till personal
Handtvättssånger 

 


Tips på idéer som ni kan göra på förskolan inför och under Hygienveckan

Hygienveckans grundare, föreningen Rådet for bedre hygiejne, har gjort en så kallad idébank på aktiviteter som man kan göra under Hygienveckan. Läs mer här. 

e-Bug är ett interaktivt undervisningsmaterial. Materialet har tagits fram i samarbete med 19 europeiska länder med syfte att lära barn och unga om mikroorganismer och hur man förebygger smitta. Läs mer på deras webbsida.  För tillfället endast tillgängligt på danska och engelska. 

Gör och Lär – material och förslag till aktiviteter om hur man umgås med djur på ett säkert sätt. Materialet är gjort av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt och finns på deras webbsida. 


Ladda ner affischer till Hygienveckan

Tidigare års affischer hittar ni på Hygienveckan.se  


Må bra med Bamse

På denna sida finns information för att underlätta att arbeta med hälsoteman på förskolan. Till exempel information om Bamses Må bra-tidning, inspirationsmaterial, handledning från BVC, med mera, går att hitta på sidan.

Bakgrund till Hygienveckan

 År 2009 arrangerade Rådet for Bedre Hygiejne för första gången den danska kampanjen Hygiejneugen. Syftet var att nå den breda allmänheten med budskapet att goda hygienvanor ger en bättre hälsa. Hyfs har deltagit sedan 2011 eftersom vi tycker att Hygienveckan är ett ypperligt tillfälle att på ett nytt och spännande sätt nå ut med information och kunskap om goda hygienvanor till föräldrar, förskolepersonal och barn i förskolan. Goda vanor tidigt i livet leder till goda vanor senare i livet.