Hygienveckan

 År 2009 arrangerade Rådet for Bedre Hygiejne för första gången den danska kampanjen Hygiejneugen. Syftet var att nå den breda allmänheten med budskapet att goda hygienvanor ger en bättre hälsa. Hyfs har deltagit sedan 2011 eftersom vi tycker att Hygienveckan är ett ypperligt tillfälle att på ett nytt och spännande sätt nå ut med information och kunskap om goda hygienvanor till föräldrar, förskolepersonal och barn i förskolan. Goda vanor tidigt i livet leder till goda vanor senare i livet.

Hygienveckan 2018 äger rum 17-21 september. Invigninger sker som tidigare år i Plikta, Slottskogen, Göteborg och med efterföljande aktiviteter runt om i Västra Götaland. På den här sidan hittar du senaste information och vi uppdaterar kontinuerligt.

 

Invigning den 17 september i Plikta, Slottsskogen, Göteborg, 
Kommunalråd David Lega invigningstalar och klipper band klockan 10.00. 
Hyfs finns på plats klockan 09.30-12.00.
Program  

Resten av veckan:
Gullspång: 
Vård- och omsorg kommer att delta och de kommer uppmärksamma kläd- och hygienrutiner på olika sätt under veckan. De kommer också visa film, arrangera tipspromenader, etc. En dag kommer Vårdhygien SkasS att finnas på plats för att träffa de kommunanställda. 

Lerums kommun:
Miljöenheten kommer att skicka ut ett vardagstips per dag till allmänheten i Lerum under hygienveckan (via sociala medier som Instagram och Facebook, via kommunens intranät och hemsida. 

Kungälvs kommun:
17 september: Hygienombudsträff (inbjudan har gått ut till berörda) för förskolepersonal i kommunen. 
18 september: Teaterföreställningar för barn, spelad av Kulturskolans elever. Inbjudan har gått ut till berörda enheter. 

Aktiviteter kommer att även äga rum i Trollhättan och Uddevalla kommun. Läs gärna mer om Uddevalla kommuns toalettävling. 

Föreläsningar under Hygienveckan: 
"Temadag om förskolemiljön och dess betydelse för hälsan och välbefinnande" 18 september, Göteborg

Program och anmälan

"Friska barn i förskolan" 21 september, Skövde

Program

Massinvigning - även i år sker en massinvigning av hygienveckan lokalt på förskolan. Materialet kommer att publiceras i augusti under fliken Information om massinvigningskit

Varmt välkomna att delta i Hygienveckan 2018! 

Använd gärna Hyfs information- och instruktionsfilmer i ert hygienarbete.   

Instruktionsfilm om toalettbesök på förskolan

Instruktionsfilm om pottanvändning på förskolan 

Instruktionsfilm om blöjbyte på förskolan

Hyfs informationsfilm om hygien i förskolan 

Informationsfilmen Friskare barn i förskolan

Hyfs har skrivit en egen handtvättslåt "Alla tvättar händerna".   (Länk till YouTube)

Text till låten finns här 

Här hittar du i stort sett samma information som skickas ut till de som anmält sig för att få ett massinvigningskit. Kiten skickas ut omkring vecka 35 till anmälda enheter. 

Anmälan till massinvigningskit görs via den här länken

Hygienveckans grundare, föreningen Rådet for bedre hygiejne, har gjort en så kallad idébank på aktiviteter som man kan göra under Hygienveckan. Läs mer här i detta dokument. 

Gullspång, Göteborg, Kungälv, Lerum, Leksand, Lidköping, Skara, Skövde, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Ulricehamn, Vadstena, Vårgårda, Öckerö. Listan fylls på kontinuerligt. 

Affischer hittar ni på Rådet for bedre hygiejnes hemsida  OBS, ännu ej uppdaterade med 2018 års version.