Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hygienveckan 

 

Använd gärna Hyfs information- och instruktionsfilmer i ert hygienarbete.   

Instruktionsfilm om toalettbesök på förskolan

Instruktionsfilm om pottanvändning på förskolan 

Instruktionsfilm om blöjbyte på förskolan
På grund av tekniska problem, måste vi skicka filmen på mejl. Mejla därför till johanna.bernhardsson@vgregion.se för att få filmen skickad till er. 

Hyfs informationsfilm om hygien i förskolan 

Informationsfilmen Friskare barn i förskolan

Hyfs har skrivit en egen handtvättslåt "Alla tvättar händerna".   (Länk till YouTube)
Text till låten finns här 

"Tvätta tvätta liten hand" finns också som musikvideo. (Länk till YouTube) 

Text till låten
Melodi: Blinka lilla stjärna
Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand
Mellan, i och ovanpå
Gnugga tummen, båda två
Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand!

Aktiviteterna arrangeras av förskolor/kommunerna i Västra Götaland själva. Hyfs arrangerar inga aktiviteter under Hygienveckan 2020.   

Göteborgs kommun: Alla avdelningar på Prästvägens förskola planerar att göra en tavla med barnens händer eller fötter.
Vi kommer också att prata om barnens tänder. Hur viktigt det är att sköta sina tänder och varför vi har tänder. Visa en tandborste eller göra en tavla med urklipp från tidningar innehållandes bilder på vad som är bra eller dåligt för tänderna.
Vi kommer även att prata om sömn. Hur viktigt det är att sova tillräckligt för att vi ska må bra. Göra avslappningsövningar, massageövningar/massagesagor eller avslappnande lekar under dagen eller i samband med vilan. 

Familjecentralen i Angered: Vi kommer att vara ute i området med vår husbil och pratar med föräldrar och barn i samband med att de hämtar på förskolan.
Under veckan är vi i: 
Måndag: Ramnebacken 
Tisdag Hammarkullen
Onsdag Rannebergen
Torsdag Gårdsten
Fredag Olofstorp

Skövde kommun: miljöenheten kommer att utföra tillsyn på skolor och förskolor med fokus på hygien under hygienveckan i kommunerna Skövde, Falköping, Tibro, Hjo och Karlsborg. 

Trollhättan stad: Samhällsbyggnadsförvaltningen planerar att få ihop en bakterieutställning som både ska kunna besökas fysiskt och digitalt. Vi hoppas på att det förskolor och fritidsavdelningar som vill skapa bakterier till utställningen.  
Vi kommer också ha en livestreamad konsert med ”Det stora sångkalaset”. Till de förskolor och skolor som anmäler sig har vi lämnat ut en inspirationskasse. 
I år har vi två skolsköterskor som anmält intresse och även särskolan på gymnasiet har visat intresse, så det känns jättekul. 

Uddevalla kommun: Vi gör ett utskick till alla förskolebarn i kommunen där vi beskriver vikten av hygien och av att tvätta händerna för att förhindra smittspridning. På andra sidan av informationsbladet visas en teckningsserie som visar hur man tvättar händerna. I samband med utskicket kommer alla förskolor få ett antal Bamseaffischer: "Bamse tvättar händerna", att sätta upp på avdelningarna. Vi sprider information om insatsen på webbsidan och i sociala medier under vecka 38. Detta enligt folkhälsostrategen i Uddevalla. 

Öckerö kommun: På Öckerö kommer vi ordna aktiviteter på familjecentralen där även förskolorna bjuds in för att till exempel titta på handen Sture. För allmänheten blir det kommunikationsinsatser. Detta enligt folkhälsosamordnaren på Öckerö. 

Att starta hygienveckan med en invigning under festliga former är en bra uppstart till de hygienaktiviteter som kommer att genomföras under veckan. Det är också ett perfekt tillfälle att göra föräldrar uppmärksamma på ert arbete med hälsa och hygien på förskolan. 

Invigningstal 
Fem uppdrag för förskolan
Diplom till barn 
Hygienkampen
Diskussionskort för personal/vuxna
Diplom till vuxna 
Handtvättssånger 

 

Hygienveckans grundare, föreningen Rådet for bedre hygiejne, har gjort en så kallad idébank på aktiviteter som man kan göra under Hygienveckan. Läs mer här i detta dokument. 

e-Bug är ett interaktivt undervisningsmaterial. Materialet har tagits fram i samarbete med 19 europeiska länder med syfte att lära barn och unga om mikroorganismer och hur man förebygger smitta. Läs mer på deras webbsida.  För tillfället endast tillgängligt på danska och engelska. 

Gör och Lär – material och förslag till aktiviteter om hur man umgås med djur på ett säkert sätt. Materialet är gjort av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt och finns på deras webbsida. 

2020 års affischer hittar ni på Hygienveckan.se  

Må bra med Bamse

På denna sida finns information för att underlätta att arbeta med hälsoteman på förskolan. Till exempel information om Bamses Må bra-tidning, inspirationsmaterial, handledning från BVC, med mera, går att hitta på sidan.

 År 2009 arrangerade Rådet for Bedre Hygiejne för första gången den danska kampanjen Hygiejneugen. Syftet var att nå den breda allmänheten med budskapet att goda hygienvanor ger en bättre hälsa. Hyfs har deltagit sedan 2011 eftersom vi tycker att Hygienveckan är ett ypperligt tillfälle att på ett nytt och spännande sätt nå ut med information och kunskap om goda hygienvanor till föräldrar, förskolepersonal och barn i förskolan. Goda vanor tidigt i livet leder till goda vanor senare i livet.

Se Carolina Klüfts hälsning om Hygienveckan

Före detta friidrottaren Carolina Klüft från Generation Pep tycker precis som vi på Hyfs att Hygienveckan är viktigt. Med hennes ord startade Hygienveckan 2019.  

Klippet kan ni se här. 

Senast uppdaterad: 2017-03-06 13:31