Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ett spadtag för framtidens elnät i Västsverige

Från vänster: Lars Edström, VD Göteborg Energi Nät, Lisbeth Schultze, Länsöverdirektör Länsstyrelsen Västra Götaland, Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande VGR, Jan Hallberg (M), styrelseordförande Göteborg Energi och Per-Anders Gustafsson, VD på Göteborg Energi.
Fotograf: Staffan Lund/VGR

Idag inleder Göteborg Energi arbetet med de förstärkningar av elnätet som krävs för att ansluta Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik i Torslanda, Göteborg. Förstärkningarna är också avgörande för den fortsatta elektrifieringen av industri och transporter i Västsverige.

- Dagens spadtag är ett av flera kommande spadtag vi gör i Västsverige för en stärkt elinfrastruktur. Det är framför allt ett spadtag för att behålla dagens arbetstillfällen, och ett spadtag för alla arbetstillfällen vi vill skapa i Västsverige, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande VGR. Industrins omställning i Västsverige säkrar inte bara ett fortsatt konkurrenskraftigt näringsliv. Det möjliggör också utvecklingen av helt nya industrigrenar genom de batterifabriker vi ser växa fram i Västsverige, fortsätter Helén Eliasson.

Elektrifieringen av nya och befintliga industrier i Västra Götaland bäddar för en långsiktigt hållbar utveckling med stärkt konkurrenskraft och tusentals nya jobb.

- Om vi klarar utmaningen att förse industrins behov av fossilfri el de kommande tio åren har Västra Götaland stora möjligheter att även i framtiden vara en globalt ledande industriregion, säger Helén Eliasson.

Elbehovet i Göteborg och Västra Götalands län väntas fördubblas fram till år 2030. För att möta utvecklingen krävs en snabb utbyggnad av elnätet på lokal-, regional- och nationell nivå.

Frågan är fokus för samarbetet i ACCEL (Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland) där en rad samhällsaktörer och näringsliv kraftsamlar för hållbar tillväxt och leds av VGR och Länsstyrelsen tillsammans med Svenska kraftnät.

Kraftsamling elektrifiering

ACCEL

Viktor Walter

Regionutvecklare - energisystem – elnät, Accel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Staffan Lund

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-03-02 14:27