Cirkulera mera - vad innebär det?

Publicerad:
Birgitta Nilsson, Regionutvecklare

Nu är det dags att samlas på Sveriges största mötesplats för regionala utvecklare, Reglabs årskonferens 2023. Västra Götalandsregionen är värd för konferensen som går av stapeln den 15-16 mars i Göteborg, på Lindholmen konferenscenter.  I år har konferensen temat cirkulär ekonomi, det blir en stor studiecirkel i återvinning och återbruk, smarta samarbeten och nygamla lösningar.

En av talarna är Birgitta Nilsson, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, som också varit med och planerat program och utställning.

Varför är detta tema så relevant? 
– Vi konsumerar så enormt mycket råvaror vilket leder till skövlade ekosystem och stor klimatpåverkan. Och vi i Sverige är bland de värsta, på plats 10 i världen av de som använder mest råvaror/person. Men det innebär ju också att det finns en stor potential till cirkulär affärsutveckling – att tänka nytt och rätt.

Berätta lite kort om vad du ska presentera och vad dina förväntningar är på konferensen?
– Vi ska berätta om den resa vi gjort under 10 år för cirkulära möbler. I VGR:s egen organisation men också hur vi som både en stor kund och en utvecklingsaktör kan påverka en bransch genom utvecklingsprojekt och testmiljöer. Jag är glad att årets konferens har temat cirkulär ekonomi och ser fram att träffa mina kollegor i andra regioner och hur vi kan samarbeta för att få fart på omställningen.

I kraftsamlingen cirkulära affärsmodeller fokuserar VGR tillsammans med andra aktörer i Västra Götaland på stärkt samverkan och samordnat utvecklingsarbete under en fyra-årsperiod.

Vilka frågor är mest heta att adressera under det här året?
– Årets viktigaste prioriteringar är:

  • Öka kunskapen hos affärs- och innovationscoacher
  • Design/produktutveckling för cirkularitet inom tillverkande bolag
  • Systemlösningar kring sortering/återvinning inom plast och textil
  • Skapa efterfrågan och underlätta ett hållbart liv genom cirkulära livsmiljöer.

Läs mer om Reglabs årskonferens 2023.

Läs mer om kraftsamlingen Cirkulära affärsmodeller.

Birgitta Nilsson

Regionutvecklare

Telefonnummer