Cirkulära affärsmodeller

När vi går från en linjär till en mer cirkulär ekonomi skapas möjligheter till ett långsiktigt konkurrenskraftigt näringsliv, samtidigt som vi möter behovet av att ställa om för att begränsa miljö- och klimatpåverkan. Kraftsamling cirkulära affärsmodeller är en av fyra västsvenska kraftsamlingar i Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030 som ska stärka vår samverkan och öka takten inom ett område.
Kraftsamlingen fokuseras till fyra områden: bygg, textil, möbler och plast. Därtill är kompetensinsatser prioriterat för samtliga områden.
Material behöver behålla sitt värde över tid
För att bryta det ohållbara uttaget av jordens resurser behövs produkter som kan behålla sitt värde över tid. För det krävs nya affärsmodeller som ger maximal kundnytta med minimal resursförbrukning. Innovationer inom cirkulär produkt- och affärsutveckling i kombination med produkter och tjänster som bidrar till minskade materialflöden lägger grunden till nya affärsmodeller. Detta skapar lönsamhet och långsiktig ekonomisk hållbarhet.
Västra Götaland kan ta täten i omställningen
Ett brett införande av cirkulära affärssystem innebär samtidigt en global och grundläggande omställning av ekonomin. Västra Götaland kan vara med och gå i täten. Det finns goda möjligheter att utveckla och stärka cirkulär produktion och konsumtion i hela Västra Götaland utifrån en resurseffektiv utvinning och produktion som inte äventyrar den biologiska mångfalden, trots att uttaget av biomassa ökar.
Innovationerna är viktiga att främja
Innovationer behöver utvecklas, testas och skalas upp. Nya affärsmodeller med förändrade värdecykler ökar behovet av samverkan på både företagsnivå och systemnivå. Genom att några går före öppnas möjligheter för andra branscher och samhällssektorer att haka på och driva processen vidare. Användardriven affärsutveckling, exempelvis tjänstedesign, kan underlätta och stimulera hållbar konsumtion och livsstil. Här är offentlig sektor en viktig föregångare genom krav i upphandlingar och miljöer för att utveckla, testa och demonstrera nya affärsmodeller.
Hållbar livsstil lockar många
Det finns också ett stort engagemang i det civila samhället, kulturlivet och folkbildningen att inspirera och öka invånarnas förmåga att ställa om till en hållbar livsstil. Det bidrar till att det lokala näringslivets erbjudanden och nya affärsmodeller utvecklas kring exempelvis uthyrning, återbruk, delning och reparation, vilket sammantaget bidrar till levande och attraktiva platser.
Läs mer om kraftsamlingarna i Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030 (sid 16 ff)