GO-DigIT i Göteborg - vinnare av årets digitaliseringspris

Fyra glada kvinnor vid ett litet bord med en blågul glasskål

500 IT-ambassadörer finns nu på arbetsplatserna inom sektorerna äldreomsorg, hälso- och sjukvård, individ- och familjeomsorg och funktionshinder i Göteborgs Stad. Digitaliseringsrådet i Västra Götaland gratulerar GO-DigIT - ett projekt för att höja den digitala kompetensen hos både medarbetare och ledare - som fått Årets digitaliseringspris 2024.

GO-DigIT är ett av Europeiska socialfonden finansierat projekt där man satsat på att höja den digitala kompetensen hos både medarbetare och ledare inom sektorerna äldreomsorg, hälso- och sjukvård, individ- och familjeomsorg och funktionshinder i Göteborgs Stad. 

GO-DigIT drevs som ett socialfondsprojekt under 2019-2021, men arbetssättet är sedan dess en del av ordinarie verksamhet, och har under åren 2019 och 2024 nått ut till över 7 000 deltagare.

Madeleine Jonsson (MP) miljö- och regionutvecklingsnämndens ordförande delade ut priset - en glasskål med graverad platta - från Digitaliseringsrådet Västra Götaland den 21 november vid deras årliga konferens Digitalisering i människans tjänst. 

På bilden ovan syns från vänster: Anne Belfrage, Emma Wissö, Linnea Schölander och Eva Johansson.

Digitalisering i människans tjänst 21 november 2024

Fyra kvinnor på en scen får ta emot en blågul glasskål av en femte kvinna.

IT-ambassadörer inspirerar och tipsar

Efter projektets avslutning finns nu 500 IT-ambassadörer bland de anställda i inom förvaltningen för funktionsstöd och äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen. 

Det finns ett aktivt team i teams där IT-ambassadörerna får information och inspiration, där kan de ställa frågor till varandra och tipsa varandra om olika saker. I teamet finns även allt utbildningsmaterial samlat som de kan ta del av. 
 
- Att arbeta med IT-ambassadörer har flera fördelar, bland annat att man bidrar till att vi får en lärande kultur på våra arbetsplatser, att vi får ett nära stöd i verksamheten som känner behoven och kan finnas som ett stöd till kollegorna. IT-ambassadören kan bidra till att stärka kollegornas digitala självförtroende. Med hjälp av engagerade ambassadörer kan kollegorna lära av varandra och stötta varandra för att tryggt ta sig an nya digitala verktyg, säger Emma Wissö, utbildningsledare på förvaltningen för funktionsstöd, Göteborgs Stad. 

- Vi som arbetar inom vård och omsorg behöver inte bara vässa vår digitala kompetens för olika IT-verktyg som vi möter i vårt arbete som en dator eller en telefon, utan också mer kunskap och förståelse om hur digitala hjälpmedel och välfärdsteknik kan bidra till digital inkludering och självständighet hos de vi är till för. ​

GO-DigITI-projektet inom Europeiska socialfonden 

VGR om Europeiska socialfonden

Digitaliseringsrådets motivering

Projektet förverkligar "digitalisering i människans tjänst" genom att erbjuda över 7 000 medarbetare inom socialförvaltningar ett nära och tillgängligt digitalt stöd. Det är ett värdefullt exempel på hur organisationers anpassning till digitaliseringens utmaningar kan stärkas.

Projektet bidrar till en enklare och tryggare digital vardag genom ett nätverk av 500 IT-ambassadörer som stöttar digitalt lärande direkt på arbetsplatsen. Det skapar tydlig verksamhets- och invånarnytta genom att förbättra både effektivitet och digital trygghet i arbetet. Dessutom erbjuder projektet en skalbar modell för digital kompetensutveckling som andra verksamheter kan använda.

För sitt inkluderande och effektiva bidrag till en digitaliserad välfärd, som gagnar både medarbetare och invånare, går priset till: 
Kompetensutveckling med hjälp av GO-DigIT

Maria Larsson

Sammankallande Digitaliseringsrådet Västra Götaland och samordnare för Kraftsamling digitalisering

Telefonnummer

Linn Henriksson

Regionutvecklare - EU-frågor, Strukturfondspartnerskapet Västsverige

Telefonnummer