Psykisk hälsa – återhämtningsförmåga

Psykisk hälsa – återhämtningsförmåga är ett kraftsamlingsområde för att främja den psykiska hälsan. Syftet med arbetet är att skapa förutsättningar för människor att hantera livets upp- och nedgångar samt utveckla sin förmåga till återhämtning. Föräldrarna är de viktigaste personerna i varje barns liv och påverkar förutsättningarna för barns hälsa.

Psykisk hälsa handlar bland annat om att människor upplever sin tillvaro meningsfull, att de kan använda sina resurser, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har förmåga att hantera livets normala motgångar (WHO). Psykisk hälsa är en av våra stora framtidsfrågor och det är hela samhällets ansvar!

Samverkan sker inledningsvis tillsammans med mödrahälsovård, central barnhälsovård, psykologenheten inom mödra-barnhälsovården och familjecentralerna i Skaraborg. Genom att stärka föräldrar skapas förutsättningar för trygga och lyhörda föräldrar och därigenom trygga, resilienta barn med bästa möjliga hälsa och utveckling.

Arbetet består av kompetens- och metodstöd i forma av fortbildning som vilar på vetenskaplig grund. Therese Skoog, filosofie doktor och docent i psykologi, Göteborgs universitet, finns med i arbetet. Utbildningsdagar har arrangerats för berörda verksamheter. Fördjupningsutbildningar, workshops, handledning och framtagande av metodmaterial planeras.

Kontakt

Pia Gustafsson
Telefon: 0506-182 55
E-post: pia.gustafsson@toreboda.se