Konjunkturläget

Konjunkturläget redovisar kortfattat resultatet av Konjunkturinstitutets senaste mätning av konjunkturläget i Västsverige. Rapporten uppdateras varje kvartal.

Konjunkturläget kvartal 1 2025

En rad faktorer bidrar till osäkerhet vad gäller utvecklingen i världsekonomin. Till dessa faktorer hör USA:s förändrade utrikes- och handelspolitik samt hantering av krigen i Ukraina samt mellanöstern. Hotet om införande av tullar och införandet av en närmast merkantilistisk ekonomisk politik riktad mot bl.a. EU och Kina har påverkat världens börser negativt och betydande tillgångar har gått förlorade. Även om tullarna för närvarande har pausats är läget fortsatt spänt i världsekonomin. Den atlantiska pakt som existerat sedan slutet av 1940-talet skakar nu i grundvalarna och det finns en betydande risk för ökad inflation och förändrade handelsmönster.

För svensk ekonomi är det förändrade läget ett betydande hot, då exporten är central för såväl tillväxt som sysselsättning. Frihandel är således avgörande för en öppen konkurrensutsatt ekonomi som Sverige, medan protektionism har direkt menlig inverkan på tillväxten. Det råder fortsatt lågkonjunktur i Sverige och det förväntas även göra så under 2025. Prognosen för svensk BNP-tillväxt har satts till 1,7 procent för 2025, men vi kan väntas oss betydande justeringar av tillväxttalen beroende på utvecklingen kommande månader. Även prognosen för arbetslöshet och sysselsättning är osäker.

Joacim Waara

Regionutvecklare

Telefonnummer