Ambulanssjukvårdaren som blandar humor med allvar på TikTok

Publicerad:

TikTokare, skådis, brandman och ambulanssjukvårdare. Jonas Jörgensen har många strängar på sin lyra. Med humor sprider han kunskap och motverkar myter om sitt jobb i sociala medier.

Jonas Jörgensen har jobbat som ambulanssjukvårdare i Västra Götalandsregionen i sju år. Hans yrkesbana började dock inom räddningstjänsten som brandman, en bisyssla han fortfarande har kvar. Det var också där han började med sociala medier för att öka kunskapen om vad han gör på jobbet. Efter ett tag inom räddningstjänsten kände han att han ville veta vad som hände sen, vid ett hjärtstopp till exempel.

- Som brandman stänger vi dörrarna och låter ambulansen åka vidare. Vi får inte reda på vad som händer med patienten. Därför utbildade jag mig till ambulanssjukvårdare, säger Jonas.

På så sätt fick han också mer kunskap att dela med sig av i sina sociala medier. På Tiktok och Instagram (@jimnazonearth) varvar han humor med fakta kring de båda jobben. En viktig motivation för Jonas är att motverka myter. Till exempel myten om att ambulanssjukvårdaren bara kör bilen.

- Så är det inte. Vi har undersköterskeutbildning i botten och specialistutbildning på ett år utöver det, där vi mängdtränar traumasituationer. Vi har också gedigen utbildning i prehospital sjukvårdsledning. Det innebär att om jag som ambulanssjukvårdare kommer först fram till platsen, tillsammans med sjuksköterskan, är det jag som är arbetsledare för alla andra ambulanser som kommer sen. Vi vårdar också jättemycket, så länge inte läkemedel ges. Det gör sjuksköterskan, som är medicinskt ansvarig. De två olika rollerna behövs verkligen för att få ett bra team i ambulansen. Och vi brukar köra varannan körning.

Vid sidan av jobben på ambulansen och räddningstjänsten har det blivit ett fyrtiotal skådis- och statistjobb genom åren. Allt från teater och reklamfilm till lång- eller kortfilm. Inte sällan har Jonas spelat rollen som just ambulanssjukvårdare. Då händer det ibland att han får ge lite tips och tricks till regissören.

- De vill ju ha action, att det ska synas att det händer. Vill man även ha det autentiskt då kanske jag kan komma med lite idéer för att det ska se mer verkligt ut, säger Jonas.

Jonas älskar variationen i yrkesrollerna.

- Vill man ha ett jobb där det händer mycket, är mycket fart och fläkt och man gör stor skillnad – då är det ambulansen som gäller. Men jag älskar också att sätta mig in i andra karaktärer i skådespelarvärlden. Det tar jag med mig in i mitt jobb här på VGR. Att kunna läsa av människor. Så det är en bra kombo.

De senaste månaderna har ytterligare en roll lagts till i listan. Rollen som student. Jonas pluggar nu första terminen på sjuksköterskeprogrammet.

- Men det blir ett pass eller två i månaden på ambulansen. Skönt att se verkligheten lite också, säger Jonas.