Pilotsatsningen Mentorskap i senior kompetens ges stimulansmedel under 2020-2023 så att våra verksamheter ska komma igång och våga pröva. Det ingår sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och biomedicinska analytiker och cirka 175 mentorer planeras delta under 2020-2023 i projektet.
Syftet är att ta tillvara seniora medarbetares kompetens, erfarenhet och kunnande genom att ge ett verksamhetsanpassat strukturerat stöd till nya oerfarna kollegor så att dessa kan utveckla sin professionella kompetens och bli trygga i sin yrkesroll. Nya kollegor får stöd i sin yrkesroll och de seniora medarbetarna motiveras att arbeta kvar på sin arbetsplats.
20 000 kronor per månad och mentor betalas ut till enheten där mentorn arbetar och innebär att tid kan avsättas för kompetensöverföring på ett strukturerat sätt under ett år. Det förväntas minska kostnader för nyrekrytering genom att både nya och seniora medarbetare arbetar kvar längre på sin arbetsplats och att kompetensen stannar kvar i verksamheten. Genom detta ges förutsättningar att komma igång och våga pröva för att sedan ta ställning till om det seniora mentorsuppdraget ska fortsätta i verksamheten.
Så här går det till: Enhetschef utser lämplig mentor i åldern 55-68 år och de adepter (ej studenter) som behöver mentorstödet. Enhetschefen kontaktar sedan projektledare för anmälan till pilotprojektet. Chef och mentor formar uppdraget gemensamt med stöd av projektledare. Det är bra med 1-3 adepter per mentor och adepterna kan vara nyutbildade eller andra oerfarna kollegor från annan verksamhet. Mentorn bör finnas tillgänglig för sina adepter i det dagliga arbetet och den tid som mentor avsätter för sina adepter anpassas efter adepternas individuella behov och enhetens förutsättningar.
Seminariedagar för mentorer: Mentorerna deltar tillsammans med andra mentorer från andra verksamheter i 2 - 3 seminariedagar för pedagogisk fördjupning under uppdragets 12 månader. Arbetsgivaren betalar lön och resekostnader och omställningsfonden finansierar övriga kostnader för seminarierna. Projektledare planerar och genomför seminariedagarna.
Anmälan till pilotprojektet sker kontinuerligt genom att enhetschef kontaktar projektledare och anmäler mentor och de adepter som planeras att ingå under mentorsåret. Inledande möte med enhetschef, mentor och projektledare genomförs för att gå igenom ramar och förutsättningar för mentorsuppdraget.
Utvärdering: Institutet för stressmedicin (ISM) ansvarar för en processinriktad utvärdering som kommer att utföras av forskare från Göteborgs Universitet i samarbete med ISM. Intervjuer med mentorer, chefer, adepter och projektledare genomförs kontinuerligt under projekttiden 2020-2023 och utvärderingen ska avrapporteras till VGR i juni 2024. VGR Akademin utvärderar personalomsättning och adepternas uppfattning av mentorstödet.
Rapport Senior arbetskraft i Västra Götalandsregionen
Guide - Senior arbetskraft