Ingen dag är den andra lik

Uppdaterad:
Publicerad:

Ricard är undersköterska på akuten

Möt Ricard Rosell som är undersköterska på akutmottagningen på NÄL.

En undersköterska på akuten kan man jobba inom flera olika områden, till exempel med kirurgipatienter, medicin, ortopedi, barn eller triage. Arbetsuppgifterna kan vara allt från omvårdnad av patienter, till blodprover och tester, såromläggningar eller dokumentation i journalsystem och mycket mer. Det finns inte en vanlig dag på akuten helt enkelt. 

- Man vet aldrig vad som händer. Ena stunden kan man vara med en patient, i andra stunden står man i ett akutrum med en dålig patient, och när man sedan går tillbaka kanske man hamnar på ett helt annat ställe, säger Ricard Rosell. Det är svårt att säga hur en dag ser ut. 

Ricard har jobbat i VGR i nästan 18 år och det är ett jobb han tycker är roligt och trivs med. 

- Jag får träffa mycket folk, har bra arbetskollegor och ingen dag är den andra lik. Man vet aldrig vad man kan förvänta sig, säger Ricard Rosell.

För att jobba som undersköterska berättar Ricard att det gäller att hålla sig lugn i stressiga situationer. Man behöver kunna anpassa sig till ett varierat arbetsflöde och att vissa dagar är tuffare än andra. 

- Man får vara beredd på att vara med om mycket. Men jag har kollegor och vi kan prata sinsemellan om olika situationer och vi får utbildningar för att lära oss hantera olika medicinska eller traumatiska händelser, säger Ricard Rosell. 

Efter 18 år på jobbet har han lärt sig ett och annat, men vad är egentligen det viktigaste han har lärt sig? 

- Allting är inte alltid som det ser ut. Man kan känna sig säker på en sak och sedan visar det sig att det inte var som man trott, säger Ricard Rosell.