Sofia är enhetschef

Uppdaterad:
Publicerad:
Sofia ler, har grön tröja och glasögon

För sju år sedan gjorde Västra Götalandsregionen ett antal medarbetarfilmer med medarbetare på olika arbetsplatser i VGR. En av dem var barnmorskan Sofia Wallin som tillsammans med kollegan Anne Melbe berättade om vad som är så speciellt med att vara barnmorska på förlossningen. Vi har träffat henne igen för att höra vad hon gör idag. 

Barnmorska i hjärtat

Idag är Sofia enhetschef på BB i Skövde, ett jobb som är utmanande men väldigt spännande. Det innebär att hon bland annat har ansvar för bemanning, ekonomi och att personalen har en god arbetsmiljö.

– Jag är ju barnmorska i hjärtat, men jag jobbar som enhetschef nu och då är mitt fokus lite mindre på patienterna, nu är det min personal som är mitt fokus och mitt mål är att de ska ha det bra tycka det är roligt att gå till jobbet, säger Sofia Wallin.

Härligt med valmöjligheter

Sofia blev färdig barnmorska 1998 och har sedan dess varit på flera olika arbetsplatser, hon har jobbat inom gynekologi och obstetrik, men började sin karriär som sjuksköterska inom öron. Tillsammans med kollegan Anne Melbe har hon också fått möjlighet att skriva en bok och göra inspirationsföreläsningar till blivande föräldrar. Och nu är hon enhetschef, men barnmorskeyrket ligger henne fortfarande varmt om hjärtat.

– Jag vet inte ärligt talat om jag kommer sitta på enhetschefsposten tills den dagen jag går i pension. Jag kan mycket väl tänka mig att gå tillbaka och jobba kliniskt igen. Och det är väl det som är så härligt att ha alla valmöjligheter, säger Sofia Wallin.

Vill man så kan man

Sofia hade inte som mål att bli chef och när hon fick frågan var det både nervöst och lite skrämmande från början. Men samtidigt så kände hon att det skulle vara roligt att försöka. Och har man väl fått tanken så finns det en bra process för att utveckla chefer i VGR som ger stöd och hjälp på vägen.

– Jag tror att man ska gå på sin magkänsla, säger Sofia och fortsätter; Det är faktiskt mer arbete att vara första linjens chef än vad man kanske tror. Men, vill man så kan man!