Utbildad inom EU/EES

Är du specialistläkare, sjuksköterska, fysioterapeut, specialisttandläkare eller tandhygienist och vill starta ett nytt liv i Västra Götaland? Då är du varmt välkommen till oss!

Vårt uppdrag är att se till att alla våra invånare i Västra Götaland har tillgång till god hälso- och sjukvård. Vi står för kvalitet, tillgänglighet, nytänkande och effektivitet. 

För att visa ditt intresse för arbete hos oss och för vidare guidning är du välkommen att ta direktkontakt med våra sjukhus, vårdcentraler och tandvårdskliniker. Det går också bra att söka våra lediga tjänster i vår jobbdatabas.  

PLUS - introduktion till svensk hälso- och sjukvård

PLUS erbjuds dig som är utbildad utomlands och har en anställning i Västra Götalandsregionen. PLUS är ett unikt utbildningsprogram som kombinerar föreläsningar, grupphandledning och språkträning för att ge dig kunskap och förståelse för svensk hälso- och sjukvård. Läs mer om PLUS här.

Hälso- och sjukvårdsyrken som kräver legitimation

Inom hälso- och sjukvården finns 22 reglerade yrken som kräver legitimation. Socialstyrelsen är den myndighet som beviljar behörighet för att få arbeta i svensk hälso- och sjukvård. Om du har en legitimation utfärdad inom EU/EES eller i Schweiz behöver du få dina yrkeskvalifikationer erkända innan du kan få din legitimation. Det innebär att din utbildning är jämförbar med svenska krav. Du måste också kunna intyga att du har goda kunskaper i svenska språket.

Hälso- och sjukvårdsyrken som inte kräver legitimation

För yrken som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, tandsköterska och medicinsk sekreterare, rekommenderar vi att du tar kontakt med Universitets- och Högskolerådet. De gör en bedömning av din utländska utbildning. Läs mer hos UHR.

Student inom EU/EES

I mån av plats erbjuder Västra Götalandsregionen klinisk praktik till dig som studerar medicin eller omvårdnad inom EU/EES. Vi kan inte utlova praktikplats i en viss verksamhet under en viss tid utan tar emot i den utsträckning som det finns utrymme. 

Förfrågan om praktik kan e-postas till respektive hälso- och sjukvårdsförvaltning. Förfrågan bör innehålla följande information:

  • Målbeskrivning från ditt lärosäte för den aktuella terminen
  • Intyg om försäkring för utlandsstudier
  • Dokument som styrker negativ MRSA enligt de rutiner som gäller i Västra Götalandsregionen. Provsvaret får inte vara äldre än en månad. 

 

 

Linda Olsson

Samordnare
Samordnare för utlandsutbildade