Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Läkarstudent i annat EU/EES-land

Välkommen till Västra Götalandsregionen! Här har vi samlat information som är relevant för dig som studerar till läkare i ett annat EU/EES-land.

VGR i Riga

Den 14-16 oktober 2022 besöker VGR SLF student utlands kongress i Riga! Kom gärna till vår monter och prata med våra BT-läkare eller ställ frågor om att jobba i VGR. Hoppas vi ses där!

Det finns goda möjligheter till sommarjobb i VGR. Vad du kan söka för tjänst beror på hur långt du kommit i utbildningen. Här nedan beskriver respektive förvaltning vilka sommarjobb de kan erbjuda och när man ska söka. 

SÄS

Var? Borås, Skene

Vilka tjänster? Medicinsk sekreterare eller undersköterska för de som inte kommit så långt i utbildningen. Vik underläkare möjligt från termin 9.  

När? Sommarjobben annonseras i december 2022 inför sommaren 2023. När det gäller vik underläkare så hänvisar vi till respektive läkarchef via hemsidan. Organisation - Södra Älvsborgs Sjukhus (vgregion.se)

Kontaktperson: Anita Olofsson, HR, anita.olofsson@vgregion.se

 

Närhälsan

Var? Närhälsans vårdcentraler finns på de flesta orter i hela Västra Götalandsregionen.

Vilka tjänster? Läkarstudenter kan söka tjänst som läkarassistent, medicinsk sekreterare eller undersköterska.

När? Runt november annonseras tjänsterna inför sommaren 2023.

Kontaktperson: Eva-Lotta Olofsson, HR, eva-lotta.olofsson@vgregion.se

 

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Var? Göteborgsområdet

Vilka tjänster? Sjukvårdsbiträde (från termin 1), medicinsk sekreterare/kanslist vårdadministration (från termin 5), undersköterska/barnsköterska/skötare (från termin 6), vik underläkare (från termin 9).

När? Annons inför sommaren 2023 publiceras i början av december

Kontaktperson: För frågor om sommarrekrytering: vilma.nilsson@vgregion.se

 

NU-sjukvården

Var? Trollhättan, Uddevalla

Vilka tjänster? Undersköterska för de som inte kommit så långt i utbildningen, vik underläkare från termin 9.

När? Annons för vik underläkare inför sommaren 2023 är publicerad nu med sista ansökningsdatum 31/12.

Kontaktperson: Mary Johansson, HR, mary.johansson@vgregion.se

 

Sjukhusen i väster

Var? Sjukhusen i väster består av Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett, Frölunda specialistsjukhus samt Angereds närsjukhus

Vilka tjänster? Behov av sommarvikariat som underläkare (legitimerad eller ej legitimerad) kan finnas inom Kungälvs sjukhus och på Alingsås lasarett.

När? Om behov finns av underläkare för sommaren så annonseras detta tidigt på våren.

 

Skaraborgs Sjukhus

Var? Skövde, Lidköping, Falköping, Mariestad

Vilka tjänster?

Skaraborgs Sjukhus anställer läkarassistenter i sin Läkarskola till orterna Skövde och Lidköping under 6 veckor på sommaren. Det gäller dock bara de som senare ska göra AT i Sverige.

Vik underläkare anställs direkt på varje klinik.

När? Annons för läkarskolan läggs ut på www.skaraborgsdoktor.nu i början av december med sista ansökningsdag i slutet av januari.

Kontaktperson: Kontaktuppgifter - Skaraborgs Sjukhus (vgregion.se)

Studerar du medicin inom EU/EES är du välkommen att kontakta våra hälso- och sjukvårdsförvaltningar om möjligheten att göra praktik under termin. Det finns dock inga på förhand beslutade praktikplatser i VGR och det kan vara svårt att möta det utländska lärosätets krav på specifika placeringar och tidsperioder. 

Så här svarar förvaltningarna på hur de hanterar förfrågningar om praktik:

Praktik SÄS: Praktik brukar vara svårt att erbjuda under termin.

Praktik Närhälsan: Det är möjligt att göra praktik under terminerna men det finns inga särskilda platser vikta.

Praktik Sahlgrenska: SU kan enbart erbjuda praktik till studenter på lärosäten som Göteborgs universitet har avtal med.

Praktik NU-sjukvården: I mån av plats. Finns inga vikta platser.

Praktik Sjukhusen i väster: Begränsade möjligheter, frågan ställs i så fall direkt till den enhet där man önskar praktik.

Praktik Skaraborgs Sjukhus: I mån av plats. Finns inga vikta platser.

Fristående BT

Under 2023 erbjuder VGR 40 regionala tjänster för BT-läkare. Tjugo av tjänsterna annonseras ut i november/december 2022 för anställningsstart i april 2023. Tjugo av tjänsterna annonseras ut under våren 2023 för anställningsstart i september 2023. BT-läkaren blir anställd på en av VGR:s sjukvårdsförvaltningar. Tjänsten är en visstidsanställning på 12 månader och tjänsterna kommer annonseras ut via VGR:s jobbportal.

Sök jobb i VGR - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Integrerad BT

BT kan också utföras inom ramen för en ST-tjänst (ST 2021). Då är BT integrerad i ST-tjänsten och utförs under den första delen av ST. Detta kräver att man söker och erhåller en ST-tjänst vid anställande klinik.

VGR kommer att erbjuda både BT-tjänster och AT-tjänster parallellt under övergångsperioden de kommande åren. Enligt nuvarande tidplan kommer VGR att tillhandahålla AT-platser fram till cirka år 2030. Så här arbetar respektive förvaltning med sina AT-tjänster:

AT SÄS: AT annonseras ut i februari och september varje år. Ungefär 20 platser per tillfälle. Platserna kommrt att bli fler framöver men oklart hur många.

AT Närhälsan: Närhälsan har inga egna AT-platser att söka.

AT Sahlgrenska: 2022 finns 51 platser (31 AT-platser och 20 forskar-AT-platser). Annonserna publiceras 3/9 – 24/9. Datum för vårens annonser är inte satt men 2021 låg de ute 5/2 – 26/2. För frågor om AT: agata.freden@vgregion eller vilma.nilsson@vgregion.se

AT NU-sjukvården: Erbjuder 26 platser, 2 gånger om året uppdelat på 4 starter. Annons är ute nu med sista ansökningsdag 5/10. Nästa annons publiceras i början av mars.

AT Skaraborgs Sjukhus: Anställs både i Skövde och Lidköping 2 gånger per termin med start 4 gånger per år. Skaraborgs Sjukhus har 52 AT-platser per år - 20 i Lidköping och 32 i Skövde. Sista dag för ansökan på våren är fredagen v.9 (intervjuer sker under v.10-11) och på hösten fredag v.39 (intervjuer sker under v.40-41).

AT Sjukhusen i väster: SV erbjuder årligen 49 platser (block) där annonsering sker två gånger per år med 4–5 starttillfällen. Blocken är fördelade med 28 platser vid Kungälvs sjukhus och 21 vid Alingsås lasarett.
Varje block innebär tjänstgöring för AT läkaren inom medicin, kirurgi/ortopedi, psykiatri och primärvård och är sammantaget 18 månader långt.

Inom SV erbjuder vi en gedigen AT-utbildning med möjlighet till god handledning och stöd från erfarna kollegor, närhet och kompetens.
Mycket kliniskt arbete blandat med introduktionsveckor, utbildningsdagar, föreläsningar samt en studieresa för att få en inblick i sjukvården i ett annat land.

 

PLUS

Program för utlandsutbildade läkare

Västra Götalandsregionens representanter

Här hittar du namn och kontaktuppgifter till oss som representerar VGR på SLFUS:s kongress i Riga 2022. Det går fint att kontakta oss även efter kongressen!

Linda Olsson

Samordnare för utlandsutbildade, Koncernkontoret
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jenny Lundgren

Regionutvecklare, Koncernkontoret
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Eva-Lotta Olofsson

HR-specialist, Närhälsan
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Agata Fredén

HR-specialist, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Carl Sandlund

BT-läkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Andreas Lahdo

BT-läkare, Närhälsan

Senast uppdaterad: 2022-09-30 16:03