Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

FaR-mottagning för barn upp till tolv år

Här finns information till dig som är vårdnadshavare till ett barn upp till tolv år som har fått ett FaR (Fysisk aktivitet på Recept). Du kan läsa mer om dels hur FaR-stödet kan fungera för ditt barn och dels hur du som vårdnadshavare kan få stöd för att stötta barnet gällande fysisk aktivitet.

Under tre till sex månader kan ditt barn få stöd av en fysioterapeut på FaR-mottagning. Barn över sex år behöver ett FaR för att få detta stöd – om du inte har ett FaR kan du be om det till exempel hos din skolsköterska eller på din vårdcentral.

För barn upp till tolv år rekommenderar vi ett första besök för bara vårdnadshavaren. Därefter kan även barnet följa med.

Vi inleder med ett samtal utifrån ditt barns FaR (Fysisk aktivitet på Recept) och gör en aktivitetsplan. Vi pratar om aktivitet och stillasittande, och bokar träningsinstruktion om det önskas (detta erbjuds på Friskis&Svettis för barn över 10 år och på Göteborgs Stads friskvårdsanläggningar från 13 år). Aktiviteten sker sedan på egen hand och stöd kan ges på telefon, digitalt eller på FaR-mottagning. Stödet avslutas med ett samtal där vi planerar barnets fortsatta fysiska aktivitet.

Du kan läsa mer i:

Svenska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Engelska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Arabiska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Persiska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Somaliska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Du som vårdnadshavare kan få råd och stöd för att skapa en aktivare vardag för ditt barn. Vi söker tillsammans strategier så att du kan stödja barnet till goda levnadsvanor. Ifall barnet är mellan sex och tolv år så väljer du om barnet ska vara med vid samtalen eller inte, men vi rekommenderar ett första besök för bara vårdnadshavaren. För förskoleåldern träffar vi endast vårdnadshavaren utan barn, då behövs inget FaR (Fysisk aktivitet på Recept).

Göteborgs stad driver träningsgrupperna Minior och Junior, för barn som inte brukar träna eller vara fysiskt aktiva. Träningen sker i gruppträningssal och fokus ligger på rörelseglädje. Minior riktar sig till barn i åldrarna sex till åtta år, och junior är för barn i åldrarna nio till tretton år. Junior har även träning i bassäng. Det är drop in, och barnen kan börja när som helst under terminen.

De har också familjeträning för alla föräldrar och barn som vill röra på sig tillsammans. Man använder övningar för styrka, kondition och rörlighet samt lekar för att stärka både stora och små kroppar på ett roligt sätt med fokus på rörelseglädje. All familjeträning är gratis och det krävs ingen föranmälan.

För mer information om tider, platser och priser, se Göteborg stads hemsida

Hälsoteket i Angered har kostnadsfri träning för föräldrar med barn och aktiviteter för ungdomar. Se mer på Göteborgs Stads sida Hälsoteket Angered 

Boka tid till FaR-mottagning

Vill du boka tid till FaR-mottagning? Här hittar du information om hur du bokar fysiska besök, videobesök och besök med tolk till FaR-mottagning.

Dietist på FaR-mottagning

På FaR-mottagning finns stöd för barn och ungdomar med övervikt. Du som vårdnadshavare kan boka ett besök med en dietist för ett samtal om mat och matvanor. Här kan du läsa mer om att träffa en dietist på FaR-mottagning.

Webbinarium för föräldrar

Centrum för fysisk aktivitet bjuder in till webbinarium för vårdnadshavare om fysisk aktivitet för barn och unga. Ditt barn behöver inte ha ett FaR för att du ska kunna delta på dessa webbinarium.

FaR-mottagning för dig med funktionsnedsättning

Har ditt barn en funktionsnedsättning? Här kan du läsa mer generell information om tillgängligheten på våra FaR-mottagningar. Mer specifik information om vardera FaR-mottagning finns på sidan Hitta FaR-mottagning.


Senast uppdaterad: 2023-08-15 14:54