Nyheter och externa arrangemang
-
Welcome to the 23rd Nordic Conference for Professionals working with Traumatised Refugees – Rehabilitating Torture Survivors and Traumatised Refugees in Göteborg, Sweden on the 7th and 8th of December 2023.
-
Välkommen till nationell rättspsykiatrisk konferens på temat Evidensbaserad rättspsykiatri. Konferensen arrangeras av det nationella forskningsprogrammet FORevidence.
-
Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) lanserar ihop med ett flertal andra organisationer, främst IOGT-NTO, en forskningsrapport om alkohol och högt blodtryck under ett riksdagsseminarium som sänds digitalt 14/3 kl 12.00-13.30.
-
Pressmeddelande: Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse inom området psykisk hälsa och suicidprevention för 2023. Överenskommelsen innehåller fortsatta satsningar på arbetet med att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och suicid samt skapa förutsättningar för en vård och omsorg av god kvalitet. Överenskommelsen omfattar totalt drygt 1,6 miljarder kronor varav merparten fördelas till kommuner och regioner.
-
Välkommen till Psykiatrin Hallands webbsida – vårt bidrag till att öka allmänhetens kunskap om psykiatrisk specialistvård. Vilka myter finns om adhd? Hur vet jag om min tonåring är deprimerad? Hur vet jag att jag har en demenssjukdom? Det är några av de frågor du kommer få svar på här. Vi vill helt enkelt att fler ska lära sig mer om vad psykiatrisk specialistvård innebär.
-
En regionalt arrangerad dag kring samlarsyndrom gav inspiration och ny kunskap. Ta del av den inspelade dagen med föreläsningar och dialoger samt presentationsmaterial.
-
Januari 2020 skickade vi på Psykiatrin Halland ut vårt första nyhetsbrev. Vi hade under en tid sett att det fanns ett stort intresse kring vår verksamhet, men också frågetecken som behövde rätas ut.
-
15 mars öppnas enheten ”En väg in” för alla nya invånarkontakter och remisser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västra Götaland. ”En väg in” är en regiongemensam verksamhet som kommer att bedöma remisser samt erbjuda invånare rådgivning och bedömning av vårdbehov. Om det finns ett behov kommer en tid för första besök kunna bokas till barn- och ungdomspsykiatrin.
-
Sahlgrenska Psychiatry Lecture: Severe mental illness during pregnancy and the postpartum period
-
Välkomna till seminarium 14/4 där docent och överläkare Fredrik Spak vid Beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset presenterar artikeln "Hur många behandlingar behövs för att människor ska bli fria från sina alkohol- och drogproblem?" och om hur vi framåt ska tänka kring behandling och omfattningen av behandling.
-
28:e januari genomfördes första tillfället i CERAs seminarieserie om narkotikadödlighet och skadereducerande insatser. Föreläsning spelades in så nu har du möjlighet att ta del av den i efterhand.
-
Länsnykterhetsförbundet bjuder nu in till två kostnadsfria webbinarier kring de områden som projektet främst vill belysa;
-
Varmt välkomna till tre spännande utbildningstillfällen tillsammans med Brukarrådet för missbruksfrågor i Västra Götaland och Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland.
-
Hur kan vi möta, identifiera och behandla traumatiserade patienter i primärvården? Två halvdagar 18 och 19 maj där du får utbildning i psykotraumatologi och definitionen av begreppet trauma.
-
Institutionen för Vårdvetenskap, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet i samarbete med Verksamhet Beroende, Sahlgrenska Universitetssjukhuset anordnar 2022-03-29 – 2022-06-02 kursen ”Samsjuklighet – Psykisk hälsa och beroendesyndrom, 7,5 hp.
-
Varmt välkomna till tre utbildningstillfällen tillsammans med Brukarrådet för missbruksfrågor i Västra Götaland och Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland. Webbinarierna är fördelade på tre tillfällen med olika inriktningar men med ett brukar och anhörigfokus. Datum: 24/2, 10/3, 24/3 (2022)
-
Ta del av fullständig information av: Från delar till helhet – En reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet.
-
9/11 genomfördes seminarium: Vård och stöd för personer med samsjuklighet som bygger på den inventering av insatser som genomförts på uppdrag av Handlingsplan Psykisk Hälsa. Bakom inbjudan står VGR, VästKom, CERA och Länsstyrelsen.
-
Seminariet spelades in så nu har du möjlighet att ta del av den i efterhand.
-
Välkommen till webbinariet Trygg och meningsfull heldygnsvård vid allvarliga tillstånd och samsjuklighet fredagen den 26 november klockan 08.30-10.30
-
Varmt välkommen till ett kostnadsfritt webbinarium: den 1:e december
-
Välkommen till digital konferens om läsning och språk 9 december kl. 13:00 – 16:30! Inom Kraftsamling fullföljda studier, en del av Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi, är läsning & språkutveckling ett viktigt utvecklingsområde. Språk och läsning spelar stor roll för barn och ungas kunskapsutveckling och förutsättningar för att gå ur skolan med godkända betyg.
-
S.L.A.N - Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor bjuder in till webbinarium som kommer presentera hur man på ett bra sätt kan jobba med fokus på ungdomar utifrån alkohol & droger - risker, konsekvenser och förebyggande insatser.
-
Återigen ett tillfälle att vara med på CERAs Journal club med Morten Sager där diskuteras evidensbasering eftersom det tidigare var väldigt uppskattat och ett ämne som berör många kliniker, praktiker och forskare.
-
Den regionala utvecklingsplanen för barn‐ och ungdomspsykiatrin i VGR har reviderats och förlängs nu till 2021-2023 enligt beslut i regionfullmäktige 2021-09-21.
-
Svensk interprofessionell grupp för åtgärdsregistrering vid psykiska hälsoproblem och den av SKR:s Nätverk för styrning och ledning i psykiatrin utsedda Beredningsgruppen för samordnad rapportering till patientregistret inbjuder till: Nationell användarkonferens för Klassifikation av Vårdåtgärder (KVÅ) inom psykiatrin, 17 november 2021
-
Varmt välkommen till seminarium om ny lag om barnfridsbrott onsdagen den 10 november kl. 13.00-16.00. Det nya barnfridsbrottet är en tydlig signal till hälso- och sjukvården och tandvården om vikten av att synliggöra barn som bevittnat våld, att ha kunskap om våldets konsekvenser för barnen och framförallt ha kunskap om och följa anmälningsplikten enligt kap 14 § 1 Socialtjänstlagen.
-
Kuggaviksakademin är ett projekt som syftar till att skapa den nödvändiga kompetens som sociala verksamheter behöver för att utvecklas och växa. Projektet drivs med hjälp av medel ifrån Stiftelsen Ansvar För Framtiden.
-
Opioidberoende är ett globalt problem med stora konsekvenser för individ och samhälle. Substitutionsbehandling med metadon och buprenorfin har sedan 1960-talet en dokumenterad behandlingseffekt men tyvärr faller många patienter ur behandling, vilket kallas ”drop out”, och innebär förhöjd mortalitetsrisk. Drop out har i forskning visat samband med faktorer som blandmissbruk, psykiatrisk samsjuklighet, behandlingsallians och kognitiv funktion.
-
Psykisk ohälsa är vanligt förekommande bland tonåringar. Förebyggande insatser kan motverka en negativ utveckling och ge ungdomar verktyg att hantera livets utmaningar.
-
Forskningsfuskarna, vilka är de, hur upptäcker vi dem?
-
NSPH bjuder in till konferens Visa Vägar 7 maj.
-
Se filmen från CERAs webbinarium med Frida Dangardt om alkohol och coronapandemin från den 4/2.
-
Nationellt programområde psykisk hälsa bjuder in till lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för adhd
-
Enheten för Barnneuropsykiatri (BNK) bjuder in dig som arbetar i ett neuropsykiatriskt utredningsteam.
-
Årets utgåva av rapportserien "Alkoholen och samhället" är nu lanserad och i år handlar den om sambanden mellan alkohol och coronapandemin. CERA är en av flera organisationer som står bakom utgivningen och de efterföljande kommunikationsinsatserna. Jag publicerade i förmiddags en nyhet på CERAs hemsida om rapporten, se bifogad länk, och jag vore tacksam om ni kunde sprida den i nyhetsbrev, på hemsidor och i era nätverk. Notera även att sista anmälningsdag för webbinariet med samma tema är den 2 februari. Det är angeläget att sprida rapportens resultat och rekommendationer brett.
-
I detta nummer av Psykiatrin Hallands nyhetsbrev resonerar vi om olika aspekter av åldrandet, särskilt med tanke på psykiska besvär, vi hälsar på hos Förebyggande enheten i Halmstad, där barnen är i fokus om än inte personligen närvarande och vi beskriver en överenskommelse som ska komma patienter till del på ett konkret vis. Ovanpå allt detta avslöjar vi något om Psykiatrin Hallands planer för 2021. I denna fråga blir det också filmvisning.
-
Ta del av seminariet Spel om pengar: Förebygga, upptäcka, stödja och behandla spelberoende – hur gör vi? Uppemot 400 personer var anmälda till webbinariet om spelberoende den 1 oktober 2020 som arrangerades av Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA), Spelberoendes förening i Göteborg och Västkom.
-
Inbjudan till webbinarium 26 januari av rapporten Alkohol och coronapandemin: om människor, samhälle och politik
-
Välkommen till föreläsning om alkohol och coronapandemin: om människor, samhälle och politik! Nästa upplaga av rapportserien ”Alkohol och samhället”, som ges ut årligen, kommer att handla om alkohol och coronapandemin. En av medförfattarna i forskargruppen som har skrivit rapporten, Frida Dangardt, kommer den 4 februari berätta om rapportens resultat och rekommendationer.
-
Handlingsplan för suicidprevention – lanseringskonferens 21 januari I Västra Götaland finns nu en länsgemensam handlingsplan för suicidprevention, med ambition om att skapa engagemang och framtidstro inom ett område som ofta upplevs som utmanande och svårt. Men - kan vi mobilisera våra gemensamma krafter så kan vi rädda liv!
-
Kunskapsstöd för psykisk hälsa har tillsammans med Avdelning Social hållbarhet och VästKom fått sociala investeringsmedel för att driva projektet ”En Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsa.
-
Pandemins påverkan på drickandet, spelandet och den psykiska hälsan. Dricker vi mer eller mindre under covid-19, mår vi sämre eller bättre och har vi spelat bort alla våra pengar? Detta och mycket mer diskuteras när Systembolaget i samarbete med centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) vid Göteborgs Universitet bjuder in till digitalt seminarium den 21 oktober.
-
I detta nummer av Psykiatrin Hallands nyhetsbrev lägger vi stor vikt vid barn och ungdomar. Dels handlar det om den omdebatterade frågan att behandla psykiskt sjuka barn med mediciner, dels om de risker som kan finnas när man sätter in tidiga insatser.
-
Denna slutrapport beskriver bakgrunden till att hälsopedagog anställdes i öppenvårdspsykiatrin, NU- sjukvården. Den beskriver också hur projektplanen växte fram, vilka områden som varit fokus för arbetet och hur arbetet genomförts. Den redovisar också resultat och diskussion av de olika insatser som utförts och avslutningsvis förslag till fortsatt arbete.
-
Alkoholrapporten 2020 är här. I rapporten har vi sammanställt vittnesmål från personer som i sitt arbete dagligen möter alkoholrelaterat våld, personer som blivit utsatta för våld på grund av att anhöriga dricker och samlat fakta om ämnet.
-
Tidskriften Harvard Health and Human Rights Journal har publicerat ett temanummer om psykisk hälsa och mänskliga rättigheter. Avdelning social hållbarhet och två rättighetsbärare fick en förfråga om att skriva en artikel till detta temanummer om erfarenheterna av att pröva ett människorättsbaserat arbete inom psykosvårdkedjan nordost, Göteborg.
-
SKR arrangerar webbsändningar de tre första dagarna i Almedalsveckan. Det samlande temat kommer vara Kraftsamling för psykisk hälsa som lanserades i Psykisk Hälsa-huset 2019 med start idag!
-
Välkommen till höstens utbildningar inom MI, MET och ÅP, grundstenarna inom beroendevård.
-
Välkommen till seminarium om spel om pengar! Förebygga, upptäcka, stödja och behandla spelberoende – hur gör vi?
-
Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
-
Beroende och samtidig psykisk ohälsa - Hur kan vården utvecklas?
-
Sandra Weineland bedriver forskning inom det huvudsakliga fältet digitala psykologiska behandlingsmetoder med fokus på hälsopsykologi och beteendemedicin. I flera av forskningsprojekten har teoretiska modeller inom bland annat kontextuell beteendeterapi utvecklats och prövats för både psykiska och somatiska tillstånd. Hon har även utvecklat modeller som ligger till grund för behandlingarna och studerat de teoretiserade verksamma mekanismerna. Parallellt med kliniskt arbete som specialistpsykolog i psykoterapi och forskning, är hon samordnare för en digital psykologimottagning inom primärvården.
-
CERA, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
-
Vid psykologiska institutionen ger vi nu två kurser i utvärderingsmetodik. Kurserna vänder sig till dig som vill ha både en teoretisk och en praktisk bas i utvärderingsmetodik för att kunna arbeta med utvärderingar i privat eller offentlig sektor. Kunskaperna kan tillämpas inom alla samhällsvetenskapliga områden och tillämpningar.
-
"Allt fler i åldern 15-19 äter sömnläkemedel i Västra Götaland. På mottagningen Ungas psykiska hälsa satsar man på gruppverksamhet för unga.– Mild till måttlig psykisk ohälsa ökar lavinartat. Då kan man förvänta sig att fler sover dåligt, säger Maria Sjöblom Hyllstam, enhetschef och psykolog"
-
"Vilken sjukvård har personer i åldern 15–44 år som tagit sitt liv fått under den närmaste tiden före dödsfallet? Folkhälsomyndigheten har i samarbete med Lunds universitet genomfört en studie för att besvara frågan".
-
Nu är det dags att söka höstens fristående kurser på masternivå. En fristående kurs kan fungera som komplement i en annan utbildning, som kompetensutveckling eller för att bygga en examen i socialt arbete. Att läsa på masternivå förbereder dig också för vidarestudier på forskarnivå.
-
Årets upplaga av rapportserien ”Alkohol och samhälle”, som ges ut årligen, handlar om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa. En av medförfattarna i forskargruppen som har skrivit rapporten, Frida Dangardt, kom till Nya regionens hus i Göteborg den 20 februari för att berätta om rapportens resultat och rekommendationer.
-
Slutversionen av kunskapsstöd för läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO) är publicerad.
-
Psykisk ohälsa som stress och oro är vanliga problem bland barn och unga. Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram en webbaserad utbildning som ska hjälpa landets en miljon barn- och ungdomsledare att upptäcka och möta unga som mår psykiskt dåligt.
-
Missa inte möjligheten att närvara på den nationella Psykos- och Beroendekonferensen 2020! Vi välkomnar er till Chalmers konferenscenter på Lindholmen i Göteborg den 12-14 maj.
-
Sedan 2015 har Västra Götalandsregionen arbetat med sociala investeringar för att skapa förutsättningar för unga att gå ut skolan med godkända betyg. Hittills har regionutvecklingsnämnden finansierat 20 investeringar.
-
Varmt välkommen till heldag för forskningsplattform psykisk hälsa och ohälsa i primärvård, onsdag den 7 oktober Campus Nya Varvet, Västra Frölunda
-
Nära samverkan mellan regional och kommunal verksamhet är en förutsättning för att invånarna ska få tillgång till god vård och omsorg. I Västra Götaland finns en lång tradition och erfarenhet av samverkan.
-
2016 startade Västra Götalandsregionen ett projekt som innebär att fler barn och unga med lindrig psykisk ohälsa får hjälp direkt på vårdcentralen. Nu belönas projektet med Psynkpriset. Priset delas ut varje år för förtjänstfulla insatser kring barns och ungas psykiska hälsa.
-
Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa – ett gemensamt ansvar, är en ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) vid Göteborgs universitet, Svensk Sjuksköterskeförening, Svensk Förening för Allmänmedicin och Stiftelsen Ansvar för Framtiden.
-
Den 27 februari bjuder WE och CERA in till ett öppet halvdagsseminarium om alkohol och droger i arbetslivet.
-
Så ska vi motverka ungas allt positivare syn på cannabis
-
Inbjudan till föreläsning om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa
-
Psykisk hälsa för lärande –lärande för psykisk hälsa!Forskar-och praktikerseminarium för fullföljda studier.
-
Efter upphandling finns nu avtal i VGR för Grundläggande utbildning i Interpersonell psykoterapi.
-
Efter upphandling är nu nytt avtal på plats i VGR för Grundläggande psykoterapiutbildning i KBT (kognitiv beteendeterapi).
-
World Mental Health Day infaller årligen den 10 oktober. I år uppmärksammas spelberoende vid öppet kvällsprogram på Göteborgs universitet i Vasaparken. Vad vet vi idag om datorspelsberoende och beroende av spel om pengar? Hur förstå och förhålla sig till spelandets motsägelsefulla dimensioner? Vad säger forskningen? Vad säger erfarenheten? Och vad gör vi för att minska riskerna för att hamna i ett beroende?
-
Jenny Rangmar och Sara Thomée har gjort en översikt av svensk och internationell vetenskaplig forskning om gaming disorder med särskilt fokus på barn, unga och unga vuxna.
-
Psykisk hälsa på Bok- och biblioteksmässan 26 – 29/9 2019
-
Det här är startskottet för Gothia Forums första regionala konferens för klinisk forskning i vår roll som regional nod för Västra sjukvårdsregionen (Västra Götaland och norra Halland). Konferensen skall stärka samverkan och infrastruktur för klinisk forskning i Västra sjukvårdsregionen.
-
Nationellt programområde psykisk hälsa bjuder in till lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för självskadebeteende.
-
Välkommen till konferensen som fortsätter att sprida kunskap och reflektion kring det ANDT-förebyggande arbetet!
-
Den 10 oktober arrangerar Systembolaget tillsammans med CERA ett kostnadsfritt halvdagsseminarium med särskilt fokus på alkohol och arbetsliv.
-
Två seminarietillfällen är inplanerade under hösten, Göteborg 5:e september och Trollhättan 19:e september.
-
CERA, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
-
Samordnade insatser för personer med samsjuklighet
-
Nu kan du ta del av ett sammandrag av seminariet Hälsoeffekter av alkoholkonsumtion bland äldre personer som anordnades av CERA den 20 maj 2019
-
Välkommen att anmäla dig till Förebygg.nu den 13–14 november i Göteborg!
-
Att möta anhöriga till personer med självskadebeteende.
-
CERA, Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende
-
”Spekulationer kring nya farmakologiska behandlingsprinciper för autism och negativa symptom vid schizofreni”