Nyheter och externa arrangemang
-
Internationella dagen mot ätstörningar 2e juni
Den 2:e juni infaller internationella ätstörningsdagen, med syftet att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen. Ta del av material för att motverka myter och föreställningar om vem som drabbas av ätstörning och varför.
-
Suicidprevention - Steg för livet, en informationskampanj för att öka kunskapen hos allmänheten om hur vi kan förebygga självmord
Steg för livet är en informationskampanj initierad av Västra Götalandsregionen i samarbete med SPIV och OTW. Syftet är att öka kunskapen hos allmänheten om hur vi kan förebygga självmord.
-
Publicerad "Etisk analys av omdiagnostisering" av Lars Sandman för Prioriteringscentrum vid Linköpings Universitet
Publicerad "Etisk analys av omdiagnostisering" av Lars Sandman för Prioriteringscentrum vid Linköpings Universitet
-
Nominera ledamöter till den nationella arbetsgruppen (NAG) Autism
Nationellt programområde (NPO) psykisk hälsa kommer att starta en nationell arbetsgrupp för autism. NPO söker nu sakkunniga att delta i arbetet. Du kan nominera dig själv till uppdraget som ledamot i arbetsgruppen.
-
23:e Nordiska traumakonferensen 7-8/12 2023
Welcome to the 23rd Nordic Conference for Professionals working with Traumatised Refugees – Rehabilitating Torture Survivors and Traumatised Refugees in Göteborg, Sweden on the 7th and 8th of December 2023.
-
Nationell konferens i rättspsykiatri i Göteborg 23–24 augusti 2023
Välkommen till nationell rättspsykiatrisk konferens på temat Evidensbaserad rättspsykiatri. Konferensen arrangeras av det nationella forskningsprogrammet FORevidence.
-
Nationell lansering av forskningsrapporten Alkohol och högt blodtryck 14/3
Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) lanserar ihop med ett flertal andra organisationer, främst IOGT-NTO, en forskningsrapport om alkohol och högt blodtryck under ett riksdagsseminarium som sänds digitalt 14/3 kl 12.00-13.30.
-
Regeringen och SKR överens om förutsättningarna för arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention 2023
Pressmeddelande: Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse inom området psykisk hälsa och suicidprevention för 2023. Överenskommelsen innehåller fortsatta satsningar på arbetet med att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och suicid samt skapa förutsättningar för en vård och omsorg av god kvalitet. Överenskommelsen omfattar totalt drygt 1,6 miljarder kronor varav merparten fördelas till kommuner och regioner.
-
Välkommen till vår samverkanspartner i Västra hälso- och sjukvårdsregionen - Psykiatrin Hallands webbsida
Välkommen till Psykiatrin Hallands webbsida – vårt bidrag till att öka allmänhetens kunskap om psykiatrisk specialistvård. Vilka myter finns om adhd? Hur vet jag om min tonåring är deprimerad? Hur vet jag att jag har en demenssjukdom? Det är några av de frågor du kommer få svar på här. Vi vill helt enkelt att fler ska lära sig mer om vad psykiatrisk specialistvård innebär.
-
En dag om samlarsyndrom
En regionalt arrangerad dag kring samlarsyndrom gav inspiration och ny kunskap. Ta del av den inspelade dagen med föreläsningar och dialoger samt presentationsmaterial.
-
Nyhetsbrev Psykiatri Halland
Januari 2020 skickade vi på Psykiatrin Halland ut vårt första nyhetsbrev. Vi hade under en tid sett att det fanns ett stort intresse kring vår verksamhet, men också frågetecken som behövde rätas ut.
-
En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa
15 mars öppnas enheten ”En väg in” för alla nya invånarkontakter och remisser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västra Götaland. ”En väg in” är en regiongemensam verksamhet som kommer att bedöma remisser samt erbjuda invånare rådgivning och bedömning av vårdbehov. Om det finns ett behov kommer en tid för första besök kunna bokas till barn- och ungdomspsykiatrin.
-
Inbjudan Sahlgrenska Psychiatry Lecture
Sahlgrenska Psychiatry Lecture: Severe mental illness during pregnancy and the postpartum period
-
CERA bjuder in till seminarium - Hur många behandlingar behövs för att människor ska bli fria från sina alkohol- och drogproblem?
Välkomna till seminarium 14/4 där docent och överläkare Fredrik Spak vid Beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset presenterar artikeln "Hur många behandlingar behövs för att människor ska bli fria från sina alkohol- och drogproblem?" och om hur vi framåt ska tänka kring behandling och omfattningen av behandling.
-
Publicerat material från CERA seminarium 28/1
28:e januari genomfördes första tillfället i CERAs seminarieserie om narkotikadödlighet och skadereducerande insatser. Föreläsning spelades in så nu har du möjlighet att ta del av den i efterhand.
-
Länsnykterhetsförbundet bjuder in till webbinarier inom ämnet äldres hälsa
Länsnykterhetsförbundet bjuder nu in till två kostnadsfria webbinarier kring de områden som projektet främst vill belysa;
-
Tre utbildningstillfällen med ett brukar- och anhörigfokus!
Varmt välkomna till tre spännande utbildningstillfällen tillsammans med Brukarrådet för missbruksfrågor i Västra Götaland och Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland.
-
Inbjudan utbildning "Trauma i primärvården"
Hur kan vi möta, identifiera och behandla traumatiserade patienter i primärvården? Två halvdagar 18 och 19 maj där du får utbildning i psykotraumatologi och definitionen av begreppet trauma.
-
Inbjudan: Samsjuklighet – Psykisk hälsa och beroendesyndrom 7,5 hp
Institutionen för Vårdvetenskap, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet i samarbete med Verksamhet Beroende, Sahlgrenska Universitetssjukhuset anordnar 2022-03-29 – 2022-06-02 kursen ”Samsjuklighet – Psykisk hälsa och beroendesyndrom, 7,5 hp.
-
Inbjudan till: Tre utbildningswebbinare med ett brukar- och anhörigfokus
Varmt välkomna till tre utbildningstillfällen tillsammans med Brukarrådet för missbruksfrågor i Västra Götaland och Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland. Webbinarierna är fördelade på tre tillfällen med olika inriktningar men med ett brukar och anhörigfokus. Datum: 24/2, 10/3, 24/3 (2022)
-
Från delar till helhet – En reform
Ta del av fullständig information av: Från delar till helhet – En reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet.
-
Publicerat material från seminarium: Vård och stöd för personer med samsjuklighet i Västra Götaland
9/11 genomfördes seminarium: Vård och stöd för personer med samsjuklighet som bygger på den inventering av insatser som genomförts på uppdrag av Handlingsplan Psykisk Hälsa. Bakom inbjudan står VGR, VästKom, CERA och Länsstyrelsen.
-
Forskningsseminarium om beroende, psykiatrisk samsjuklighet och metakognition
Seminariet spelades in så nu har du möjlighet att ta del av den i efterhand.
-
Förlängning av regional utvecklingsplan för barn‐ och ungdomspsykiatrin 2017–2020 förlängs till 2021-2023
Den regionala utvecklingsplanen för barn‐ och ungdomspsykiatrin i VGR har reviderats och förlängs nu till 2021-2023 enligt beslut i regionfullmäktige 2021-09-21.
-
Årets utgåva av "Alkoholen och samhället" som handlar om coronapandemin har nu lanserats
Årets utgåva av rapportserien "Alkoholen och samhället" är nu lanserad och i år handlar den om sambanden mellan alkohol och coronapandemin. CERA är en av flera organisationer som står bakom utgivningen och de efterföljande kommunikationsinsatserna. Jag publicerade i förmiddags en nyhet på CERAs hemsida om rapporten, se bifogad länk, och jag vore tacksam om ni kunde sprida den i nyhetsbrev, på hemsidor och i era nätverk. Notera även att sista anmälningsdag för webbinariet med samma tema är den 2 februari. Det är angeläget att sprida rapportens resultat och rekommendationer brett.
-
Nyheter från Psykiatrin i Halland
I detta nummer av Psykiatrin Hallands nyhetsbrev resonerar vi om olika aspekter av åldrandet, särskilt med tanke på psykiska besvär, vi hälsar på hos Förebyggande enheten i Halmstad, där barnen är i fokus om än inte personligen närvarande och vi beskriver en överenskommelse som ska komma patienter till del på ett konkret vis. Ovanpå allt detta avslöjar vi något om Psykiatrin Hallands planer för 2021. I denna fråga blir det också filmvisning.
-
Handlingsplan för suicidprevention
Handlingsplan för suicidprevention – lanseringskonferens 21 januari I Västra Götaland finns nu en länsgemensam handlingsplan för suicidprevention, med ambition om att skapa engagemang och framtidstro inom ett område som ofta upplevs som utmanande och svårt. Men - kan vi mobilisera våra gemensamma krafter så kan vi rädda liv!
-
Slutrapport "Rösa lederna"
Kunskapsstöd för psykisk hälsa har tillsammans med Avdelning Social hållbarhet och VästKom fått sociala investeringsmedel för att driva projektet ”En Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsa.
-
Nyhetsbrev från våra grannar och deltagare i RPO psykisk hälsa i Västra hälso- och sjukvårdsregionen” med inledande ord av Goran Delic, Förvaltningschef, Psykiatrin Halland
I detta nummer av Psykiatrin Hallands nyhetsbrev lägger vi stor vikt vid barn och ungdomar. Dels handlar det om den omdebatterade frågan att behandla psykiskt sjuka barn med mediciner, dels om de risker som kan finnas när man sätter in tidiga insatser.
-
Sammanställning projekt - hälsopedagog i psykiatrisk öppenvård
Denna slutrapport beskriver bakgrunden till att hälsopedagog anställdes i öppenvårdspsykiatrin, NU- sjukvården. Den beskriver också hur projektplanen växte fram, vilka områden som varit fokus för arbetet och hur arbetet genomförts. Den redovisar också resultat och diskussion av de olika insatser som utförts och avslutningsvis förslag till fortsatt arbete.
-
Människorättsbaserat arbete i del av VGRs psykiatri beskrivs i Harvard Helath and Human Rights Journal
Tidskriften Harvard Health and Human Rights Journal har publicerat ett temanummer om psykisk hälsa och mänskliga rättigheter. Avdelning social hållbarhet och två rättighetsbärare fick en förfråga om att skriva en artikel till detta temanummer om erfarenheterna av att pröva ett människorättsbaserat arbete inom psykosvårdkedjan nordost, Göteborg.
-
Inspelad docentföreläsning - Digital behandling i klinisk miljö - Sandra Weineland
Sandra Weineland bedriver forskning inom det huvudsakliga fältet digitala psykologiska behandlingsmetoder med fokus på hälsopsykologi och beteendemedicin. I flera av forskningsprojekten har teoretiska modeller inom bland annat kontextuell beteendeterapi utvecklats och prövats för både psykiska och somatiska tillstånd. Hon har även utvecklat modeller som ligger till grund för behandlingarna och studerat de teoretiserade verksamma mekanismerna. Parallellt med kliniskt arbete som specialistpsykolog i psykoterapi och forskning, är hon samordnare för en digital psykologimottagning inom primärvården.
-
En miljon barn- och ungdomsledare erbjuds utbildning om psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa som stress och oro är vanliga problem bland barn och unga. Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram en webbaserad utbildning som ska hjälpa landets en miljon barn- och ungdomsledare att upptäcka och möta unga som mår psykiskt dåligt.
-
Satsning på ungas psykiska hälsa prisas
2016 startade Västra Götalandsregionen ett projekt som innebär att fler barn och unga med lindrig psykisk ohälsa får hjälp direkt på vårdcentralen. Nu belönas projektet med Psynkpriset. Priset delas ut varje år för förtjänstfulla insatser kring barns och ungas psykiska hälsa.
-
Regional satsning på cannabisområdet i Västra Götaland
Så ska vi motverka ungas allt positivare syn på cannabis
-
När datorspelandet blir problematiskt– gaming disorder hos barn & unga
Jenny Rangmar och Sara Thomée har gjort en översikt av svensk och internationell vetenskaplig forskning om gaming disorder med särskilt fokus på barn, unga och unga vuxna.