Frågor och svar om Journal via nätet

Här kan du läsa vanliga frågor och svar om 1177 Journalen.

Information finns att läsa i 1177 Journalen från sjukhusens journalsystem Melior från 1 juni 2016 Närhälsan, Habilitering och hälsa och Hjälpmedelscentralens journalsystem AsynjaVisph från 1 november 2016.
Blodcentralernas journalsystem Journalia från 1 oktober 2018. Provsvar och vaccinationer visas bara från AsynjaVisph.

Kan en invånare se sina provsvar i Journal via nätet?

Invånare kan läsa provsvar från Närhälsan från och med 18 juni 2018. Provsvar tagna på sjukhus visas inte i e-tjänsten ännu, ett arbete pågår för att göra detta möjligt. Vaccinationer från Närhälsan kan du läsa från och med 1 november 2016.


Kan en invånare se röntgensvar/röntgenbilder i Journal via nätet?

Röntgensvar från sjukhus samt röntgenbilder från Folktandvården visas ej ännu.


Kan en invånare läsa anteckningar från mödrahälsovård och förlossning i sin Journal?

Obstetrix visar enbart en sammanfattning när graviditetsvecka 37 passerats.


Varför är inte alla privata vårdgivare anslutna till Journal via nätet?

Varje privat vårdgivare är ansvarig för att själva kontakta Inera för ett anslutningsarbete.


Kan en vårdnadshavare läsa sitt barns journal?

Vårdnadshavare har tillgång till sitt barns journalinformation från och med 1 november 2019, för barn som är yngre än 13 år. Information från Barn- och ungdomspsykiatrin visas inte.
Information från Folktandvården visas från och med 1 december 2020.


Kan barn mellan 13-15 år läsa sin journal?

Barnet får tillgång till sin journal från den dagen hen fyller 16 år.
Barn som är mellan 13-15 år kan inte läsa sin journal via nätet. Det kan göras en tilldelning för att få åtkomst till en eller flera enheter. Det är verksamhetschef på den mottagningen det gäller som kan ge ett beslut om tilldelning. Detta kan göras för både barn och/eller vårdnadshavare. Tilldelning kan göras om det inte finns medicinska hinder för detta. 


Finns det möjlighet att tilldela vårdnadshavare behörighet till sitt barns journal mellan åldrarna 13-15år?

Det finns möjlighet att tilldela behörighet om vårdnadshavaren är registrerad som det hos Skatteverket. Blanketter och utförligare information finns här: Rutiner och styrande dokument Barn.


Är det möjligt att ge vårdnadshavare tillgång till en 16-årings journal?

Det går inte att tilldela åtkomst för vårdnadshavare eller någon annan när barnet fyllt 16 år. Då är det endast ungdomen själv som har tillgång till sin journal.


Vad är skillnaden mellan spärr och försegling?

Om en invånare spärrar sin journal innebär det att journaluppgifter ej visas för andra vårdgivare eller andra mottagningar. Det står i journalen att det finns spärrade uppgifter men går inte att se själva innehållet.
Försegling innebär att invånaren stänger av möjligheten att ta del av journalen. Invånaren kan själv inte låsa upp en försegling.


Om invånaren har spärrat information i Västra Götalandsregionen?

Har invånaren spärrat journalinformation på en vårdcentral inom Närhälsan påverkar detta tyvärr ens egna möjlighet att läsa sin journal via nätet. Vi har idag ingen information om när detta kan vara åtgärdat.

Har invånaren spärrat sin journalinformation på något av regionens sjukhus påverkar detta inte tillgången att läsa i sin journal via nätet.


Om ett barn har skyddat ID, ska då journalen förseglas?

Hela barnets konto i e-tjänsten Journalen ska förseglas och barnets konto på 1177 ska låsas. Tillämpas också om vårdnadshavaren har sekretesskydd men inte barnet.


Vad ska jag dokumentera i journalmallarna för undantag från direktåtkomst?

Journalmallen undantag från direktåtkomst innehåller 5 termer att dokumentera på men det är inte tanken att en hel anteckning ska dokumenteras där.
Journalmallen undantag försegling skyddad id 1177 ska innehålla information om på vilka grunder ett beslut om försegling görs, vem som tar beslutet och övrig information som finns i denna mall. Det ska inte stå en journalanteckning som rör patientens hälsotillstånd i denna journalanteckning.


Finns det en ombudsfunktion?

Möjligheten att utse ombudsfunktion togs bort den 7 juni 2018.


Kan vårdnadshavare växla till barns journal för ett barn som har avlidit?

Vårdnadshavarna kan se information om barnet fram tills dess att Skatteverket har registrerat barnet som avliden