8 sätt att sträcka ut handen

8 sätt att sträcka ut handen

Små saker kan göra stor skillnad för en som känner sig ensam. 9 av 10 håller med om att små stunder av gemenskap, som småprat på bussen eller ett leende, är värdefulla för att minska känslan av ensamhet.

1. Ställ frågan ”hur mår du?” två gånger.

Som svar på den frågan är det vanligt att få ett ”Jo, det är fint” eller nåt liknande. Men du känner säkert själv igen att det är ett svar man ger lite oavsett hur det är. Så det kan vara bra att fråga en gång till. Kanske lägg till ”nej men på riktigt” innan ”hur mår du?” den andra gången.

2. Ta första steget till kontakt och berätta att du finns där

Ensamhet kan vara ihopkopplat med andra saker. Till exempel depression eller sorg, sånt som kan få människor att dra sig tillbaka. Så då är det bra om nån annan – till exempel du – tar första steget till kontakt! Smsa eller snapa, ring eller knacka på. Ta kontakt på det sätt som känns bra för dig. Säg att du finns där och försök få igång ett samtal. När hen pratar, avbryt inte. Vänta på din tur. Och vänta inte bara på din tur att prata – utan din tur att svara. Lyssna på vad hen säger!

3. Häng med på nåt du vet att hen gillar

När du var så bra på att lyssna, kanske hörde du nåt om ett intresse eller två? Använd den kunskapen! Vare sig det är sci-fi, smalfilm eller stickning, ta chansen att connecta. Kanske fråga om hen vill hänga med på nåt event som hör till intresset? Då visar du att du bryr dig. Och kan vara ljuset i ett huvudmörker.

4. Fråga om hen vill vara med i nåt du gillar

Har du några kul hobbys, kanske en bokklubb, regelbundet träningspass, ta en fika eller nåt annat du gör rätt ofta, varför inte bjuda med hen? Kanske kan du bota nåns fredagsfasa.

5. Gör en liten gest

En person som känner sig ensam kan ha nära till tankar som ”Dom gör säkert bara så för att dom tycker synd om mig”. Som välgörenhet. Ibland kan det som gör störst skillnad vara något jättelitet. Ingen stor gest, fest eller överdriven överraskning. Försök få in nåt litet, som en inbjudan till lunch eller något annat som du gör regelbundet, på ett naturligt sätt. Eller att skicka den där roliga filmen som fick dig att tänka på hen, tillsammans med ett meddelande i stil med ”tänkte att du skulle gilla den här”.

6. Introducera hen för en annan kompis

Har du nån gång haft två bekanta från olika kretsar och tänkt ”Dom skulle komma bra överens”? Presentera dom för varandra! Kanske kan dom också bli vänner. 

7. Tänk till runt högtider

Jul, eid, pesach, midsommar – högtider är ofta tillfällen där familjer och vänner samlas. Vet du nån som inte har så bra kontakt med sin familj, eller inte har så många nära vänner? Fråga om hen vill vara med i ditt firande. Och skapa minnen i en glädjeglömska!

8. Bara att vara trevlig räcker långt

Stilla en leendelängtan genom att le mot kassapersonalen. Småprata med grannen. Håll dörren öppen för personen som kommer bakom. Det kan göra jättestor skillnad för en person som känner sig ensam – att känna sig sedd.

 

Tecken på ensamhet

Men hur vet man vem man ska sträcka ut handen till? Ensamhet syns inte utanpå, men det finns några tecken som du kan hålla utkik efter.

Få till ett snack som stöttar

Bra, nu vet du hur du kan sträcka ut handen. Här lär du dig mer om steget efter – att få till ett bra snack, som faktiskt hjälper.