Myter om ensamhet

77 procent av personer i åldrarna 18-29 har känt sig ensamma.

Det finns många saker som sägs om ensamhet som inte stämmer. Här skrotar vi några myter.

”De som är ensamma är konstiga personer med låg social kompetens.”​

En vanlig myt är att de som är ensamma förtjänar att vara ensamma på något sätt. Att dom är lite konstiga, enstöringar. Att det är deras eget fel att dom är ensamma. Men i verkligheten så kan vem som helst bli ensam. Och alla känner sig ensamma ibland. Det beror oftare på situation än person. 

”Det är bara pensionärer som är ensamma.”​

Det finns en utbredd uppfattning om att äldre är mest ensamma. Men det kan ha att göra med att flest studier har gjorts på den gruppen och att media oftast visar den bilden. Flera nya studier visar att ungdomar och unga vuxna känner sig ensamma i lika stor grad. I en undersökning av Röda Korset säger hela 77 procent av personer i åldrarna 18–29 år att man känt sig ensam.* 

”Det är väl bara att gå ut och mingla?”​

För den som känner sig ensam kan mingel va Mount Everest. När ensamheten tar över kan det kännas svårt att genomföra ens dom minsta sociala interaktionerna. Så därför är det viktigt att nån på andra sidan hjälper till och hjälper en ur ensamheten.  

”Kallprat är inget viktigt.” ​

Det är lätt att förlora självförtroendet när man känner sig ensam. Småprat och kallprat kan göra det lättare att senare prata med en bekant. Det kan fungera som en språngbräda till fler sociala kontakter. 

”Ingen kommer att fatta om jag berättar att jag känner mig ensam”

Ensamhet är en känsla som många känner, det är inget att skämmas över. Det är genom att prata mer öppet om ensamhet som vi kan förändra synen på det.

”Den personen kan inte vara ensam, den är ju i ett förhållande/har många kompisar/har stor familj”

Det är mycket möjligt att känna sig ensam trots att det är massa människor runt en. Särskilt om en inte delar intressen, känslor eller mål. Det kallas existentiell ensamhet. 

”Sociala medier gör att fler blir ensamma.”

Sociala medier kan uppmuntra till ohälsosamma vanor. Som att scrolla flera mil i flödet och bara se hur andra har det trevligt och aldrig verkar ensamma. Studier visar att dom som lägger mer tid på sociala medier har högre risk att känna sig ensamma, än dom som tillbringar mindre tid på plattformarna. Men studien säger ingenting om vad som beror på vad – ifall scrollande gör att man känner sig ensam, eller om känslan av ensamhet gör att man surfar mycket.

Sociala medier är också en plats där man får kontakt med människor, träffar likasinnade och hittar stöd. Så sociala medier kan också vara ett verktyg för att minska känslan av ensamhet. Det finns flera grupper och appar för just det ändamålet. 

”Introverta är ensammare än extroverta”

Människor som är introverta behöver oftare vara själva för att ladda batterierna. Men det är skillnad på att vara själv och att vara ensam. Det kan faktiskt vara så att extroverta har en större risk för att känna sig ensamma om dom inte får den sociala stimulering dom vill ha. Introverta kan i större utsträckning känna att deras sociala behov är tillfredsställt efter att ha pratat med några få nära kontakter. Men ens personlighet har lite att göra med ifall man känner sig ensam eller inte – det är en känsla alla kan känna nån gång i livet. 

* Röda korset

 

Få till ett snack som stöttar

Vad säger man till nån som känner sig ensam eller mår dåligt? Här hittar du en samtalsguide, så du vet hur du får till ett bra, hjälpsamt snack.

Det finns olika slags ensamhet

Ensamhet behöver inte betyda att man aldrig träffar nån. Det kan också vara att känna sig ensam mitt bland andra, eller känna att man saknar nån nära att anförtro sig åt.