Känner du dig ensam?

Känner du dig ensam?

De allra flesta känner sig ensamma ibland. Vi har samlat lite tips på saker du kan göra, sajter som kan hjälpa och sätt att få stöd. Det kan kännas stelt och svårt att be om hjälp. Det gör inget. Heja dig som vågar!

Hitta andra som delar dina intressen

Tekniken kan hjälpa på traven när du vill hitta nya vänner. Det finns många appar och sajter för just det ändamålet. Exempel på appar är GoFrendly (bara för tjejer), Meetup och Citypolarna. Exempel på andra sajter är Rulla Vagn eller Bej för föräldrar, Nya kompisbyrån eller Kompis Sverige för att sammanföra nya och etablerade svenskar eller Korpen för dig som gillar fysisk aktivitet.

Gå med i en klubb eller gå en kurs

Finns det nåt du alltid velat testa eller bli bättre på? Kanske keramik, matlagning eller franska? Eller om du gillar att läsa, sticka eller spela brädspel. Leta upp en kurs eller klubb som matchar ditt intresse. Där kan du med stor sannolikhet hitta likasinnade och känna gemenskap!

Skriv av dig dina känslor

Att skriva är ett sätt att hantera och sätta ord på vad en känner och tänker. Både att göra det bara för sig själv, som i en dagbok eller sajten Scream into the void, och att göra det för att dela med sig eller hitta likasinnade, som på onlineforum eller sociala medier, kan hjälpa en ta itu med känslan.

Volontära själv

Människor mår bra av att känna sig behövda. Ibland hjälper det att flytta fokus från sig själv till någon annan. Att volontära kan skapa en känsla av sammanhang och meningsfullhet. Du kan hitta olika ändamål att volontära för på till exempel Volontärbyrån.se

Ta kontakt med människor i din omgivning

Utgå från att människor omkring dig vill dig väl. Hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor. Bjud en kollega på en kopp kaffe eller en lunch, fråga om grannen vill följa med på en promenad, eller hör av dig till en vän från förr.

Sök professionellt stöd

Professionellt stöd kan hjälpa dig att hantera känslor och tankar. Du kan bland annat få hjälp hos din vårdcentral eller på en ungdomsmottagning om du är under 25 år. På 1177.se finns information om hur du kan söka stöd och hjälp. Längst ned på sidan finns också en länk till en broschyr för dig som känner dig ensam. 

Be om hjälp

Prata med en vän eller vänd dig till ett stödforum. Det finns även flera olika tjänster du kan söka dig till om du vill prata med någon anonymt. Till exempel Jourhavande kompis eller Livslinjen för dig under 25 år, Tjejjouren i Väst eller Jourhavande medmänniska. 

Länkar


Att söka stöd och hjälp på 1177.se
Broschyr med information till dig som känner dig ensam
Jourhavande kompis
Jourhavande medmänniska
Livslinjen
Tjejjouren Väst

 

 

Det finns olika slags ensamhet

Ensamhet behöver inte betyda att man aldrig träffar nån. Det kan också vara att känna sig ensam mitt bland andra, eller känna att man saknar nån nära att anförtro sig åt.